Της Λίλιαν Δαφερμάκη

Σάλο έχει προκαλέσει στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς η διαρροή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (που προωθείται ανάμεσα στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να υπογραφεί), με την οποία καθορίζονται οι όροι της απορρόφησής τους στην ΕΛΑΣ, καθώς κλείνει η πόρτα στους άνω των 45, αλλά και σε πολλές ακόμα κατηγορίες εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή επικρατεί αναστάτωση και στην υπηρεσία Καθαριότητας στο Δήμο Ηρακλείου, διότι πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι είναι ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης, που ετοιμάζεται να ρίξει στον Καιάδα των απολύσεων και άλλους εργαζόμενους με σκοπό να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων.

Τι λέει η ΚΥΑ

Όπως προκύπτει, η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που προωθείται ανάμεσα στα υπουργεία με σκοπό να πρωθήσει στην ΕΛΑΣ τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι εδώ και ένα μήνα έχουν βγει στη διαθεσιμότητα, θέτει μια σειρά από απαγορευτικές διατάξεις και μοιραία αφήνουν απ’ έξω ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι είναι άγνωστο πού θα καταλήξουν εργασιακά, μετά την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων.

Οι πρώτοι που κόβονται είναι οι άνω των 45 οι οποίοι δεν θα απορροφηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, παρά τις κατά καιρούς καθυσηχαστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών. Παράλληλα “κόβονται” οι γυναίκες με ύψος κάτω του 1.67 και οι άνδρες με ύψος κάτω από 1.70. Οι υποψήφιοι προς ένταξη στην ΕΛΑΣ θα πρέπει να μην έχουν καμία καταδικαστική απόφαση στο ιστορικό τους ακόμα και για ένα απλό τροχαίο, καθώς σε αντίθεση περίπτωση αποκλείονται. Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στο ερωτηματολόγιο που οφείλουν να συμπληρώσουν οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί θα πρέπει να αναφέρουν εάν έχουν υπηρετήσει ως Έφεδροι αξιωματικοί ή στις Ειδικές Δυνάμεις καθώς το στοιχείο αυτό προσμετράται ως πρόκριμα στην απορρόφησή τους.

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς καθώς το εργασιακό τους μέλλον είναι κυριολεκτικά στον αέρα, μετά την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν με δηλώσεις τους στην “Π”, “η Κυβέρνηση μας δίνει ένα ακόμα χαστούκι, αφού μας πέταξε στο δρόμο…Από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς να έχουμε κάνει το παραμικρό, χωρίς αιτία και αφορμή, βρεθήκαμε χωρίς δουλειά και από τότε ζούμε τον εφιάλτη για το πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Έχουμε οικογενειακές υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και ζούμε μια τρομακτική ανασφάλεια για το αύριο… Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, να καταθέσουμε τις δικαστικές προσφυγές μας και να αγωνιστούμε μέχρι την τελική δικαίωση μας…”.

Όπως είναι γνωστό, μέσα στις επόμενες μέρες πρόκειται να κατατεθεί μια ομαδική προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων από τους 110 δημοτικούς αστυνομικούς από όλη την Κρήτη, που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την κατάργηση των μόνιμων θέσεων που κατείχαν.

Και επειδή η εκδίκαση της προσφυγής τους πρόκειται να καθυστερήσει, σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην κατάθεση μιας ακόμα προσφυγής αυτή τη φορά προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, από όπου αναμένεται να έχουν αποτέλεσμα μέχρι την άνοιξη.

Αναβρασμός στην Καθαριότητα

«Είμαστε οι επόμενοι» επαναλαμβάνουν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης που δρομολογεί την εργασιακή σφαγή τους.

Πολλοί μάλιστα εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει δείξει τις προθέσεις της ήδη, καθώς συμπεριέλαβε στην πρώτη λίστα της διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, και, όπως εκτιμούν, δεν είναι καθόλου τυχαίο. Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η φημολογία, μέσω διαρροών των εμπλεκόμενων υπουργείων, ότι το σχέδιο κατάργησης των Υπηρεσιών Καθαριότητας στους δήμους, έχει σκοπό το έργο που εκτελούν να δοθεί στα χέρια ιδιωτικών εταιριών. Οι κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι με βάση τις εκτιμήσεις τους το δημοσιονομικό οφέλους από μια τέτοια «διευθέτηση » θα είναι σημαντικό, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έχουν οι δήμοι στα χέρια τους τα οποία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο…

Το εφιαλτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στους εργαζόμενους οι οποίοι είναι κυριολεκτικά σε θέση μάχης, και ζητούν τη συστράτευση όλων των συναδέλφων τους αλλά και της κοινωνίας, ώστε να σταθεί αλληλέγγυοι στο πλευρό τους, προκειμένου να σταματήσει η “σφαγή” των απολύσεων…