Της Κατερίνας Μυλωνά

Κλειστά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών παραμένουν σχολεία της Κρήτης, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δάσκαλοι και γονείς βρίσκονται επί ποδός αφού σχολικές μονάδες υπολειτουργούν, τμήματα συμπτύσσονται και η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, μετά από σειρά κινητοποιήσεων από πλευράς σχολικών κοινοτήτων, αναμένει πως μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχουν δρομολογηθεί λύσεις σε πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία του νησιού, πάντα με τη συνδρομή του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται πως μέχρι και σήμερα δε λειτουργούν το Νηπιαγωγείο Αξού, το 2ο Νηπιαγωγείο Ανωγείων και το Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς.

Δεκάδες κενά

Χωρίς δασκάλους και νηπιαγωγούς μένουν πολλά σχολεία του Ηρακλείου αφού, σύμφωνα με ανακοίνωση των αιρετών στο ΠΥΣΠΕ, Θεόφιλου Λαμπρογιαννάκη και Γιώργου Μακράκη, τα κενά αυτή τη στιγμή, όπως τα δίνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, είναι 34. Ωστόσο, οι αιρετοί θεωρούν πως είναι πάνω από 45, καθώς δεν περιλαμβάνονται πολλά «σπασίματα» τμημάτων με πάνω από 26 μαθητές. Τα κενά σε νηπιαγωγούς είναι 35, σε εκπαιδευτικούς γαλλικών πέντε, γερμανικών δέκα, αγγλικών 26, γυμναστών 27, εικαστικών 13, μουσικών 9, θεατρικής 10, σε δασκάλους ειδικής αγωγής 6, νηπιαγωγούς ειδικής 2 και πληροφορικής 40.

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ολοήμερα σχολεία. Τα ολοήμερα ΕΑΕΠ που έχουν κενά είναι τα εξής 12ο, 19ο, 23ο, 40ο, 52ο, 48ο, 1ο Μοιρών, Καστελλίου, 3ο και 4ο Ν. Αλικαρνασσού.

Τα κλασικά ολοήμερα που έχουν ελλείψεις είναι τα 14ο, 18ο, 33ο, σε Θραψανό, Καλέσα, Κοκκίνη Χάνι, Πιτσίδια και Χάρακα.

Όσο αφορά στα πρωινά δημοτικά, ελλείψεις έχουν στις εξής περιοχές Αμιρά, 2ο Αρκαλοχωρίου, Γκαγκάλες, Έμπαρος, 5ο, 52ο, Μητρόπολη, Παναγιά, Σκινιά, Στόλοι, 3ο Τυμπακίου, Χερσόνησος και 1ο Λιμένα Χερσονήσου.

«Κάποια από τα παραπάνω κενά θα ανοίξουν μόλις αποσπαστούν οι συνάδελφοι για το Ευρωπαϊκό Σχολείο», εξηγούν οι αιρετοί.

Μετρά “πληγές” ο Δήμος Βιάννου

Ενώ είναι σε εξέλιξη η κινητοποίηση στο Δημοτικό Σχολείο στην Έμπαρο, το οποίο λειτουργεί με μία δασκάλα και 26 παιδιά, παρόλο που θα έπρεπε να είναι διθέσιο, ο δήμαρχος Βιάννου, κ. Παύλος Μπαριτάκης, έστειλε επιστολή στο υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχολεία της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Ως πότε πρέπει να περιμένουμε εδώ στην Βιάννο τους δάσκαλους για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων; Έχει περάσει ήδη ένας μήνας από το πρώτο «κουδούνι» στα Δημοτικά Σχολεία Αμιρών, της Εμπάρου καθώς και στο Νηπιαγωγείο Καστρίου του δήμου μας αλλά δάσκαλο και νηπιαγωγό οι μικροί μαθητές μας δεν έχουν δει ακόμη.

Έχετε καθήκον και υποχρέωση άμεσα να διορίσετε τους δάσκαλους που απαιτούνται για την κάλυψη των κενών θέσεων στον δήμο μας. Εάν δεν μπορείτε πάλι οφείλετε να μας ενημερώσετε για να γνωρίζουμε και εμείς και να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τα κενά όπως το υπουργείο σας αρνείται μέχρι σήμερα να πράξει. Αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές να μην κάνουν τα μαθήματα τους, οι γονείς δίκαια να διαμαρτύρονται και στην απόγνωση τους να προχωρούν σε καταλήψεις των σχολείων μήπως και η Πολιτεία επιτέλους πράξει το αυτονόητο».

Λουκέτο σε Ζωνιανά

Λουκέτο έβαλαν στα σχολεία τους οι γονείς του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου Ζωνιανών, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οι γονείς ζητούν την πλήρωση των θέσεων στο διθέσιο Νηπιαγωγείο Ζωνιανών για το πρωινό και για το Ολοήμερο Τμήμα (τέσσερις νηπιαγωγοί), την τοποθέτηση δασκάλου στη Στ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, τη διχοτόμηση Β’ τάξης με 26 παιδιά και Δ’ τάξης με 25 παιδιά, την πλήρωση της θέσης του Γυμναστή στο Δημοτικό σχολείο, την τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στο Ολοήμερο Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου.

Εξώδικο από ΣΕΠ

Ένα σχεδόν μήνα μετά το πρώτο κουδούνι, το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας λειτουργεί κατά το ήμισυ ενώ στο δημοτικό υπάρχει μονάχα μία δασκάλα!

Οι περισσότεροι μαθητές... έμειναν σπίτι τους τις πρώτες βδομάδες της σχολικής χρονιάς και οι γονείς προσπάθησαν με ίδια μέσα να καλύψουν τις διδακτικές τους ανάγκες.

Τα παραπάνω περιγράφονται στο εξώδικο που κατάθεσε προχθές ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. Το εξώδικο έχει ως αποδέκτη το υπουργείο Παιδείας ενώ οι γονείς τονίζουν πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, επιφυλάσσονται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου σε ελληνικό καθώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο σύλλογος προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και οι γονείς αφού περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΣΕΠ τόνισαν πως η λειτουργία του σχολείου αποτελεί προϋπόθεση για την ύπαρξη του ENISA στο Ηράκλειο. Όπως χαρακτηριστικά είπαν, δεν είναι δυνατόν ένα σχολείο να χαρακτηρίζεται «ελιτίστικο» από τη στιγμή που δεν έχει εκπαιδευτικό προσωπικό!

«Δε ζητάμε μονάχα την άμεση στελέχωση του σχολείου που ακόμα υπολειτουργεί, το μεγάλο πρόβλημα είναι στο δημοτικό, όπου έχουμε ένα δάσκαλο. Θέλουμε να συζητηθεί επιτέλους η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του σχολείου. Είμαστε το μόνο σχολείο στην Ελλάδα που δεν έχει ούτε μία οργανική θέση, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και το υπουργείο αναγκάζεται κάθε χρόνο να στελεχώσει το σχολείο με αναπληρωτές και με αποσπάσεις μονίμων. Είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και αρχίζει με καθυστέρηση. Κάθε χρόνο περνάει ένας μήνας και το σχολείο δεν έχει στελεχωθεί», τονίζει στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Gian Andrea Paolo Garancini.

Οι γονείς θα αναμένουν τυχόν κινήσεις από πλευράς υπουργείου και αν δεν αλλάξει κάτι θα αποφασίσουν τι στάση θα τηρήσουν στην ερχόμενη γενική συνέλευση που ενδέχεται να γίνει την επόμενη Τετάρτη.