Φωτιά έχουν πάρει τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σπάζοντας όλα τα ρεκόρ σε διώξεις και κατασχέσεις οφειλετών του Δημοσίου. Ηδη μέχρι τον Αύγουστο ασκήθηκαν πάνω από 122.000 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος όσων χρωστούν στην εφορία, ενώ το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με φυλάκιση και άλλους 18.300 οφειλέτες. Με τους ρυθμούς αυτούς έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεπερνούν τις 200.000 (!) οι οφειλέτες που θα τους ασκηθούν διώξεις και κατασχέσεις.

Για να αποφύγει να λάβει πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει με κάθε νόμιμο τρόπο από τους οφειλέτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ συνολικά φέτος. Μάλιστα, η ομοβροντία κατασχετηρίων που έχει εξαπολύσει αφορά στην είσπραξη χρεών ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ. Μόνο από τις 2.012 ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 100.000 ευρώ το Δημόσιο επιδιώκει να εισπράξει συνολικά έως και 2,031 δισ. ευρώ.

Προκειμένου να μην τους αποδοθούν ευθύνες για ολιγωρία ή παράβαση καθήκοντος, οι 132 έφοροι της χώρας βομβαρδίζουν τους οφειλέτες με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έστω και για ένα ευρώ. Βάσει εντολών που έχουν, δεν προβλέπεται όριο προστασίας για κατασχέσεις επί των καταθέσεων με σκοπό την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία. Μισθοί, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα διασώζονται από κατάσχεση μέχρι τα 1.000 ευρώ καθαρά τον μήνα. Κατασχέσεις απαιτήσεων των οφειλετών «εις χείρας τρίτων» όμως προβλέπονται πια και για ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους κάτω από 300 ευρώ.

Τους αρπάζουν τα λεφτά

για να μην τα βάλουν

στην τσέπη

Βάσει των εντολών που έχουν λάβει, οι έφοροι κυνηγούν κατά προτεραιότητα όσους οφειλέτες εισπράττουν ενοίκια ή κατέχουν πολυτελή αυτοκίνητα ή είναι δικαιούχοι απαιτήσεων από άλλα πρόσωπα, καθώς και όσους οφείλουν πάνω από 3.000 ευρώ και κατέχουν ακίνητη περιουσία. Αφού δεν πληρώνουν τους φόρους από την τσέπη τους, η Εφορία προσπαθεί να αρπάξει τα λεφτά τους πριν τα αγγίξουν, κατευθείαν από εκείνους που τους τα δίνουν, δηλαδή πελάτες, εργοδότες και ενοικιαστές!

Το φαινόμενο απλώνεται πλέον σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι τέλος Αυγούστου οι 132 εφορίες είχαν διατάξει 72.505 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Το απόλυτο ρεκόρ κατέχει η ΔΟΥ Χανίων που τον Ιούλιο εξέδωσε 1.524 διαταγές κατάσχεσης και συνολικά 3.354 στο 8μηνο. «Πολυβόλο» αποδείχθηκε και η ΦΑΕ Πειραιά, που βρήκε τρόπο να κατασχέσει τις εισπράξεις 3.329 επιχειρήσεων κατευθείαν από τους πελάτες που τους τις όφειλαν και τελικώς αυτές να καταλήξουν στα κρατικά ταμεία. Πιο πίσω η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 3.170 κατασχέσεις και η ΦΑΕ Αθηνών που διέταξε 3.093 κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων». Η ΔΟΥ Α' Κέρκυρας βρίσκεται κάπου στο μέσον της κατάταξης, αλλά 1.022 διαταγές (της) εκδόθηκαν μόλις σε έναν μήνα, τον Ιούλιο!

Πολύ λιγότερες είναι οι κατασχέσεις αυτού του είδους στην «πλούσια» ΔΟΥ Κηφισιάς, αφού δεν ξεπέρασαν τις 2.247 διαταγές στο οκτάμηνο. Αντιθέτως στην Α' Αθηνών διατάχθηκαν μόλις 332 διαταγές στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, στο Μοσχάτο 94 και στη Σκόπελο μόλις 13.

10.775 περιουσίες στο σφυρί

Δεν προλαβαίνουν να κάνουν πλειστηριασμούς οι εφορίες. Τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ελέγχων και Εισπράξεων του υπουργείου Οικονομικών είναι αποκαλυπτικά. Διατάχτηκαν 10.775 προγράμματα πλειστηριασμού μέσα σε οκτώ μήνες (περίπου δηλαδή 50 κάθε εργάσιμη μέρα)! Στο καυτό αυτό οκτάμηνο η ΔΟΥ Γ' Πατρών πρόλαβε να εκδώσει 611 προγράμματα πλειστηριασμών και η Α' Πατρών 480. Στη Νέα Ιωνία Αττικής ξεκίνησαν 405 πλειστηριασμοί, στη ΔΟΥ Παλλήνης 557, στην Α' Περιστερίου 319 και στη Ρόδο 278 στο οκτάμηνο.

Παίρνουν σειρά για κατάσχεση

Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλοι 50.000 οφειλέτες έως τα τέλη του έτους. Ηδη μέχρι και τον Αύγουστο εκδόθηκαν 30.372 παραγγελίες κατάσχεσης, εκ των οποίων οι 1.315 μόνο στο κέντρο της Αθήνας από την Α' ΔΟΥ Αθηνών.

Μεγάλη πίεση ασκείται σε λαϊκές περιοχές όπως η Νίκαια με 758 παραγγελίες στο οκτάμηνο και στην Α' Περιστερίου με 867 (πάνω από 100 τον μήνα κατά μέσο όρο)! Ακολουθούν η ΔΟΥ Αγρινίου με 624, η ΙΖ' Αθηνών με 617, η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων με 575 κ.λπ. Παράλληλα, στο οκτάμηνο αυτό, μπήκαν 1.494 υποθήκες σε σπίτια και ακίνητα ενώ ανοίχτηκαν και 6.822 φάκελοι κατάσχεσης.