Το αδιαχώρητο δημιουργείται καθημερινά στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του Ηρακλείου, όπου εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν από 2 έως 6 μήνες για να μπορέσουν να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εξεταστούν από γιατρό.

Η ζήτηση των υπηρεσιών υγείας είναι τόσο αυξημένη που πλέον οι αντοχές των εργαζομένων έχουν φθάσει στα όρια τους, ενώ για τους ασθενείς το νοσοκομείο πλέον είναι μονόδρομος καθώς αδυνατούν να πληρώσουν ιδιώτη γιατρό.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Δαγκωνάκης, είπε στην “Π”: “Η προσέλευση του κόσμου αυξάνεται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετήσει έγκαιρα τόσο κόσμο κι έτσι η αναμονή για ραντεβού μπορεί να είναι από 2 έως 6 μήνες κυρίως στα οφθαλμολογικά και αγγειοχειρουργικά περιστατικά.

“Αυξάνονται ασθενείς, μειώνεται το προσωπικό

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκωνάκη, ενώ ο κόσμος αυξάνεται, το προσωπικό μειώνεται. Από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το νοσοκομείο λόγω συνταξιοδότησης κ.λ.π. 300 άτομα και μέχρι το τέλος του έτους θα φύγουν άλλα 100, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί υπάλληλοι κ.ά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το υπουργείο Υγείας ζητά από τα νοσοκομεία επιπλέον μείωση 14% στις λειτουργικές δαπάνες. Αυτό όπως σημειώνει ο κ. Δαγκωνάκης σημαίνει και άλλες περικοπές σε υλικά και σε πάσης φύσεως δαπάνες.

“Έχουμε πάρα πολύ κόσμο στο νοσοκομείο και το προσωπικό κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να εξυπηρετήσει τους ασθενείς” σημειώνει ο Γιώργος Χονδροζουμάκης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζελείου αναφέροντας ότι είναι φυσικό ο χρόνος αναμονής για ραντεβού να αυξάνεται συνεχώς.

“Εχουμε φθάσει στα όρια μας, δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τόσο κόσμο είπε στην “Π” η Εύα Ψαλτάκη προϊσταμένη στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων του ΠΑΓΝΗ.

Τα ιατρεία με τη μεγαλύτερη αναμονή

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτάκη τα τακτικά ιατρεία με τη μεγαλύτερη ζήτηση, άρα και την μεγαλύτερη αναμονή ραντεβού είναι κυρίως τα:

ρευματολογικό, ενδοκρινολογικό, οφθαλμολογικό, σπονδυλικής στήλης, πλαστικής χειρουργικής, παιδοκαρδιολογικό, νεφρολογικό, γυναικολογικό ιατρείο και εμμυνόπαυση, γαστρεντερολογικό, παιδοπνευμονολογικό, διαβητολογικό, παιδοενδοκρινολογικό.

Όποιος είναι τυχερός

προλαβαίνει

Η προϊσταμένη λέει ότι την 1η ημέρα κάθε μήνα κλείνονται τα ραντεβού και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “όποιος είναι τυχερός προλαβαίνει”. Μέσα σε 2 ώρες τα ραντεβού έχουν κελίσει.

Στο τηλεφωνικό κέντρο υπάρχουν 4 γραμμές για ραντεβού και τώρα υπάρχουν μόνο 2. “Δεν έχουμε προσωπικό, πώς θα λειτουργήσουμε 4 γραμμές”, αναφέρει η κ. Ψαλτάκη.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι το προσωπικό μειώνεται συνεχώς, ούτε καν οι χώροι δεν επαρκούν και το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να εξυπηρετεί τόσο κόσμο.

“Έχουμε φθάσει στα όρια μας. Ακόμη και στον σύζυγό μου που έπρεπε να εξεταστεί από γιατρό του είπα να πάει έξω, εκτός νοσοκομείου για να μην έχει τόσο μεγάλη αναμονή” κατέληξε η ίδια.

Ιδιώτες γιατροί θα καλύψουν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ με τη σύμπραξη ιδιωτών γιατρών σκοπεύει το υπουργείο Υγείας να καλύψει τα κενά των γιατρών στα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η έλλειψη των ειδικευμένων ιατρών που διαπιστώνεται σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία θα αντιμετωπιστεί άμεσα από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τις διοικήσεις των «προβληματικών» νοσοκομείων.

«Η διοίκηση ενός νοσοκομείου με την έγκριση της ΥΠΕ θα μπορεί να προσλαμβάνει με μπλοκάκι, δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ιδιώτη γιατρό εκεί όπου υπάρχει έλλειψη, ώστε μέχρις ότου γίνει διαγωνισμός και να πάρουμε κανονικό μόνιμο γιατρό, να μπορεί να εξυπηρετείται ο πληθυσμός στο νοσοκομείο χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει ο ίδιος στον ιδιώτη και να πληρώνει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «οι προσλήψεις δεν είναι εύκολες, τουλάχιστον ακόμη».

Αναφορικά με τους επικουρικούς γιατρούς, οι οποίοι τοποθετούνται στα νοσοκομεία για ένα έτος, ο υπουργός ανέφερε ότι έχουν το μειονέκτημα αφενός της ετήσιας θητείας, αφετέρου της μεγάλης γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Η σχετική ρύθμιση που θα δώσει το πράσινο φως στις ΥΠΕ για τη σύναψη συμβάσεων έργου με ειδικευμένους ιατρούς, θα περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.