Θαλασσινά ήρθαν εδώ από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ

Περισσότερα από διακόσια ξένα είδη θαλάσσιων οργανισμών βρίσκονται στα νερά της Μεσογείου, λόγω της κλιματικής αλλαγής!

Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχει προκαλέσει την «εισβολή» 236 ξενικών ειδών στην Ελλάδα. Πρόκειται για είδη που έρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ και, κυρίως, βρίσκονται στα νερά της Ρόδου, που αποτελεί και τον πρώτο σταθμό στο «ταξίδι» τους.

Αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή που ολοκληρώνεται σήμερα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Το συνέδριο διοργανώνει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒBYK, πρώην ΙΘΑΒΙΓ) του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με τη συνεργασία του ΓΕΩΤΕΕ – Παρ/μα Κρήτης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος MARBIGEN (FP7-REGPOT-2010-1, www.marbigen.org) που στόχος του είναι η ανάδειξη, υποστήριξη και ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού του ΙΘΑΒΒΥΚ σε θέματα θαλάσσιας βιοποικιλότητας και γονιδιωματικής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονται διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότερα από 100 άτομα.

Όπως αναφέρει στην «Π» ο διευθυντής του ΙΘΑΒΒΥΚ, δρ. Αντώνης Μαγουλάς, το πρόγραμμα, που είναι τριετές και ολοκληρώνεται τέλος του μήνα, αποτελεί ουσιαστικά μία επιβράβευση του ινστιτούτου από την Ε.Ε. με συνολικό προϋπολογισμό τρία εκατομμύρια ευρώ. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στο ινστιτούτο να προσλάβει προσωπικό, να προσελκύσει ερευνητές υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό, να διοργανώσει διάφορες δράσεις και να διαθέσει 750.000 ευρώ για εξοπλισμό.

Το ινστιτούτο διαθέτει πλέον ένα είδος αξονικού μικροτομογράφου που σαρώνει ένα μικρού μεγέθους ζωικό οργανισμό- όπως στη διαγνωστική ακτινογραφία- και με συγκεκριμένο λογισμικό αναπαριστά την τρισδιάστατη δομή του , κάτι που μπορεί να αποθηκευτεί και προσφέρεται για περαιτέρω μελέτη της ανατομίας και των χαρακτηριστικών του.

Πρόκειται για ένα νέο τρόπο καταγραφής του πρωτότυπου ατόμου, και οι επιστήμονες δε χρειάζεται πλέον να καταθέτουν το άτομο σε μουσείο αφού υπάρχει η ηλεκτρονική τρισδιάστατη απεικόνισή του, στην οποία έχει πρόσβαση η ερευνητική κοινότητα.

«Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη για την επιστήμη της ταξινομικής, συστηματικής», τονίζει ο δρ. Αντώνης Μαγουλάς.

Αναφορικά με τη χθεσινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου, είπε πως οι ανακοινώσεις αφορούσαν στις καταγραφές ξενικών ειδών στη Μεσόγειο. Γνωστή είναι η περίπτωση του λαγοκέφαλου ενώ στο εμπόριο και στην Κρήτη υπάρχει η στρογγυλοσαρδέλα.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση εξαφάνισης κάποιου είδους στη Μεσόγειο .