Περισσότερες από 70 ελληνικές και ξένες εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον και αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις και προσφορές για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων που θα γίνει στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

Οι προσφορές θα κατατεθούν στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης στις 15 Ιανουαρίου και στη συνέχεια επιτροπή θα αξιολογήσει τις προτάσεις. Πρόκειται για ένα εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί με αυτοχρηματοδότηση και αναμένεται να κοστίσει περισσότερο από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία αφού δεν υπάρχει ανάλογο εργοστάσιο , ενώ η διακήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό έχει θεωρηθεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για όσους θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις κορυφαίες ελληνικές, ισπανικές, γαλλικές, ιταλικές και άλλες εταιρείες που πήραν τη διακήρυξη του διαγωνισμού καμία δεν προέβαλε ένσταση πλην μίας που ζήτησε...παράταση.

«Όλοι πήραν την διακήρυξη και νομίζω ότι θα έχουμε πολλές προσφορές βάσει των οποίων θα κληθούμε να αξιολογήσουμε» τόνισε στην «Π» ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ.Δημήτρης Καρατζάνης ο οποίος επεσήμανε τις μεγάλες δυσκολίες που έχει αυτό το εγχείρημα, αλλά και τα σημαντικά οφέλη που θα έχει για την Κρήτη.

Μετά την κατάθεση των προσφορών η επιτροπή που συγκροτείται βάσει του νόμου(αποτελείται από εκπροσώπους υπηρεσιών , της ΤΕΔΚ και τεχνικούς συμβούλους) θα αξιολογήσει τις προτάσεις που θα κατατεθούν και στη συνέχεια θα γίνουν τα επόμενα βήματα.

Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία ή κοινοπραξία που θα αναλάβει το έργο θα το κατασκευάσει με δικά της χρήματα και στη συνέχεια για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα θα διαχειριστεί το εργοστάσιο παίρνοντας τα σχετικά τέλη από τους δήμους που θα πηγαίνουν εκεί τα απορριμμάτα τους, αλλά και την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει στη ΔΕΗ.