Νέο γύρο περικοπών σε δίκτυο, προσωπικό και αμοιβές προετοιμάζουν οι εμπορικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι το δίκτυο σε ορίζοντα τριετίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 20% ενώ αναμένεται ανάλογη μείωση του προσωπικού, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 600 καταστήματα λιγότερα και πάνω από 9.000 εργαζόμενους.

Τον επόμενο μήνα οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να έχουν έτοιμα τα business plan για να τα καταθέσουν στην τρόικα, το υπ. Οικονομικών και την ΤτΕ. Μέσω των συγχωνεύσεων τους τελευταίους μήνες πάνω από 10 τράπεζες έχουν περάσει στον έλεγχο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και πλέον οι τελευταίες διαθέτουν στην Ελλάδα δίκτυο άνω των 3.200 σημείων ενώ απασχολούν περίπου 46.000 εργαζόμενους.

Η διαδικασία μείωσης του προσωπικού έχει ήδη ξεκινήσει με την εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, ενώ υπολογίζεται και ένας σημαντικός αριθμός που θα προκύψει μέσω συνταξιοδοτήσεων.

Σήμερα σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης του Ομίλου Πειραιώς με στόχο την οικειοθελή αποχώρηση τουλάχιστον του 10% των εργαζόμενων στον όμιλο, δηλαδή περίπου 2.500 εργαζόμενοι.

Επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου προετοιμάζει επίσης η Alpha Bank παράλληλα με τον ανασχεδιασμό του δικτύου της, ενώ το «πράσινο φως» από την τρόικα αναμένει η διοίκηση της Εθνικής για την υλοποίηση του δικού της προγράμματος αποχώρησης προσωπικού.