Του Αλέξανδρου Ρονιώτη

Με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στην Ίτανο της Σητείας, αφιερώνουμε το σημερινό άρθρο σε αυτήν την περιοχή. Η Ερημούπολη βρίσκεται λίγο βόρεια από το πασίγνωστο φοινικόδασος στο Βάι, στο σημείο που υπήρχε η πανίσχυρη πόλη Ίτανος που άνθισε κατά τα Ελληνορωμαϊκά χρόνια.Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ιτάνου υπάρχουν τρεις παραλίες. Σήμερα θα μιλήσουμε κυρίως για τη νοτιότερη παραλία, όπου συμβαίνουν «πράματα και θάματα» τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για μια παραλία εξαιρετικού φυσικού κάλλους, σχετικά άγνωστη στο κόσμο σε σύγκριση με τις άλλες δυο βορειότερες παραλίες της περιοχής, με ελάχιστο κόσμο να τη γνωρίζει και να την επισκέπτεται. Η παραλία, προσφέρει ωραία σκιά από τους αυτοφυείς φοίνικες και περιβάλλεται από τον αρχαίο οικισμό της Ιτάνου. Τον τελευταίο καιρό λοιπόν στην παραλία αυτή επικρατεί ένα ιδιότυπο καθεστώς, λίγο πολύ γνωστό στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Ακριβώς πίσω από τη παραλία, υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, κατοικίες και εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στη Μονή Τοπλού και επινοικιάζονται σε συγκεκριμένα άτομα. Κάποια από τα άτομα αυτά έχουν αποκτήσει μια νοοτροπία πως τους ανήκει όλη η περιοχή με αποτέλεσμα να παρενοχλούν τους λουόμενους της περιοχής. Αρχικά λένε πως η παραλία είναι ιδιωτική και κατόπιν βρίζουν ασυστόλως τον κόσμο. Κι όταν βλέπουν ότι κανείς δε συγκινείται, κάνουν επιδεικτικά γυμνισμό και περιφέρονται δίπλα σε οικογένειες με παιδιά, με αποτέλεσμα να εξαναγκάζονται να φύγουν.

Θα θέλαμε να τονίσουμε και να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά, πως δεν

υπάρχει καμιά ιδιωτική παραλία στην Ελλάδα και ο γυμνισμός επίσημα απαγορεύεται, ειδικά αν ενοχλεί τους άλλους. Δε μπορεί κανείς να σας διώξει από μια παραλία για τον οποιονδήποτε λόγο ούτε επίσης να πληρώσετε, ενώ η αστυνομία οφείλει να επιβάλει την τάξη όταν της το ζητήσετε.

Βάσει των πληροφοριών μας, σε κάποια σπίτια κοντά στην παραλία γίνονται πολλά περίεργα πράγματα, δε μπορούμε δυστυχώς να αναπαράγουμε τις πικάντικες λεπτομέρειες, και για αυτό το λόγο επιθυμούν να απομονώσουν την παραλία από τον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μην τους «χαλάνε την ησυχία» . Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να κάνει ό,τι επιθυμεί, αλλά, όχι εις βάρος των υπόλοιπων ταξιδιωτών που επιθυμούν να επισκεφτούν είτε τον αρχαιολογικό χώρο είτε την παραλία. Από κει και πέρα δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη στάση της Αστυνομίας, του Λιμενικού, αλλά και της Μονής Τοπλού, που έχουν ενημερωθεί για τα γεγονότα και ποιούν την νήσσαν.

Καλές διακοπές για τον υπόλοιπο Αύγουστο και σας προτρέπουμε να επισκεφτείτε τη συγκεκριμένη παραλία, αξίζει με το παραπάνω. Και πάνω από όλα, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την αρχαία κληρονομιά μας.

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Στεργιόπουλου.