Στη Μεσαρά βρέθηκε κλιμάκιο μηχανικών του ΤΕΕ/ΤΑΚ έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά της 27και 28 Ιουλίου για να καταγράψει τις ζημιές. Η επίσκεψη ξεκίνησε με συνάντηση στο Δημαρχείο Φαιστού με την συμμετοχή της δημάρχου Φαιστού κ. Πετρακογιώργη, του αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκη, αντιδημάρχων του Δήμου Φαιστού, καθώς και υπηρεσιακών τόσο του Δήμου Φαιστού όσο και της Περιφέρειας Κρήτης που είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν την ομάδα των μηχανικών για το μέγεθος της καταστροφής αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης ακραίων έκτακτων καιρικών φαινομένων.

Η δήμαρχος Φαιστού αρχικά ευχαρίστησε τον αντιπεριφερειάρχη για το συνεχές ενδιαφέρον που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα για την περιοχή που επλήγη, τα μέλη της αποστολής τόσο από την Περιφέρεια όσο και από το ΤΕΕ/ΤΑΚ, καθώς και τον πρόεδρό του κ. Πέτρο Ινιωτάκη, που εθελοντικά προσφέρθηκε μαζί με την ομάδα μηχανικών να βοηθήσουν. Στη συνέχεια τους ενημέρωσε για το ποιες είναι εκείνες οι περιοχές που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο άμεσο μέλλον με τις πρώτες βροχές, ενώ ζήτησε για μια ακόμη φορά από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου την άμεση κινητοποίηση όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης για την έναρξη των εργασιών που στόχο θα έχουν να οχυρώσουν τις περιοχές που κάηκαν ώστε σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Τα μέλη του ΤΕΕ/ΤΑΚ ενημέρωσαν τη δήμαρχο πως έχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις καταστροφικές πυρκαγιές, όπως το έκαναν κατά το παρελθόν στη Βιάννο και στο Μύρτος Ιεράπετρας.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν επιστήμονες που διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση σε θέματα υδρολογίας - υδραυλικής και ειδικότερα σε θέματα προστασίας του εδάφους από πλημμυρικές απορροές, συνεισφέροντας στην προσπάθεια του ΤΕΕ/ΤΑΚ και αποκομίζοντας ταυτόχρονα εμπειρία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από παρόμοιες καταστροφές, η οποία και θα αξιοποιηθεί μελλοντικά.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης, αναχώρησαν για τις πληγείσες περιοχές συνοδευόμενοι από τους αντιδημάρχους Φαιστού κ.κ. Νικολιδάκη και Πρωτογεράκη, ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ζημιάς που προκάλεσε η φωτιά αλλά και των παρεμβάσεων που θα πρέπει να κάνουν στα σημεία που κρίνουν αυτοί σκόπιμο για να αποφύγουν πλημμύρες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.