Εκλεισε ο δρόμος στη σήραγγα Τοπολίων

Μυστήριο με τα θανατωμένα κατσίκια


Ποιος σκότωσε τα κατσίκια; Μπορεί να γίνει και τίτλος ταινίας θρίλερ εάν δεν ήταν τραγελαφικά τα όσα συνέβησαν μετά την κατολίσθηση που είχαμε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή της σήραγγας Τοπολίων και παραλίγο να στοιχίσει τη ζωή μιας 34χρονης.

Τα κατσίκια που θεωρήθηκαν- κατά τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη- ως υπεύθυνα για την πτώση τμήματος βράχου είχαν…εκτελεστεί επιτόπου, αλλά χθες η Αστυνομία το διέψευσε!

Ο βράχος έπεσε στην οροφή αυτοκινήτου στην περιοχή της σήραγγας και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό μιας 34χρονης γυναίκας, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, σε τοπικά αλλά και αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε-μεταξύ άλλων- ότι η αστυνομία προχώρησε στη θανάτωση τριών κατσικιών και ότι από τα ενώτια τους θα οδηγηθούν οι αρχές στον ιδιοκτήτη τους, προκειμένου να του επιβληθούν κυρώσεις για την ...ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των ζώων του !

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, και όχι μόνο από φιλοζωϊκές οργανώσεις, ενώ η Αστυνομική διεύθυνση Χανίων έσπευσε χθες να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται :

"Σχετικά με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και δημοσιεύματα εφημερίδων για θανάτωση αιγοπροβάτου διευκρινίζεται ότι καμία Υπηρεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων δεν έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια".

Το ερώτημα παραμένει: ποιος σκότωσε τα κατσίκια και με τίνος εντολή; Διότι με βάση τις δηλώσεις του κ.Βουλγαράκη τα κατσίκια τιμωρήθηκαν! Αλλά ποιος ήταν ο εγκέφαλος που το έπραξε;

Κλείνει ο δρόμος

Στο μεταξύ μέσω δύο εναλλακτικών διαδρομών θα πραγματοποιείται από το πρωί σήμερα η κίνηση όλων των οχημάτων από τα Χανιά και την Κίσσαμο προς την περιοχή του Ελαφονησίου.

Ο αστυνομικός διευθυντής Χανίων Ταξίαρχος Αρτέμης Κουτσαφτάκης υπέγραψε χθες την απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας στον συγκεκριμένο δρόμο αποδεχόμενος σχετική εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας Χανίων. Η απόφαση διαβιβάστηκε στους αρμοδίους, προκειμένου να τοποθετηθούν πινακίδες και σημάνσεις για τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθούν οι οδηγοί, παρακάμπτοντας το επικίνδυνο τμήμα του δρόμου.

Οι οδηγοί για να φθάσουν στο Ελαφονήσι θα μπορούν να ακολουθούν δύο εναλλακτικές διαδρομές:

Από Ταυρωνίτη – Βουκολιές – Κάνδανο – Πλεμενιανά και από Πλάτανο – Σφηνάρι.

Όπως δήλωσε o αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, άμεσα θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες αντιστήριξης των πρανών προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο για προστασία από τις πτώσεις πετρών και βράχων και υπολογίζεται ότι στις αρχές του Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν ειδικές πινακίδες σήμανσης στις οποίες θα εφίσταται η προσοχή των οδηγών, ενώ θα απαγορευτεί και η βόσκηση στην περιοχή.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων αποφασισε την διακοπή της κυκλοφορίας των πεζών και πάσης φύσεως οχημάτων & δικύκλων στην Επαρχιακή οδό ΑΡΘΜ 5 Καλουδιανά-Κεφάλι-Χρυσοσκαλίτισα δια μέσω Βουλγάρω –Τοπόλια , Ελους και Στομίου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας, από τη Χ.Θ. 8+900 έως την Χ.Θ. 9+800, προς την κατεύθυνση Μύλοι –Ελος και με αρχή χιλιομέτρησης 0+000 , την συμβολή με την παλιά εθνική οδό στα Καλουδιανά, από σήμερα Τετάρτη 21-8-2013 και για χρονικό διάστημα έως και 30-11-2013 καθόλες τις ώρες του 24ώρου, λόγω της εκτέλεσης των αναφερομένων στο θέμα εργασιών από την Τεχνική Εταιρεία.

Η κύρια κυκλοφοριακή σύνδεση από την περιοχή της Κισάμου και του ΒΟΑΚ, γενικότερα προς τις περιοχές Ελους – Βάθης - Ελαφονησίου κλπ. θα διεξάγεται μέσω της οδού Ταυρωνίτης – Κάντανος – Πλεμενιανά – Στροβλές - Μύλοι-Ελος – Βάθη και από την οδό Κίσσαμος - Πλάτανος – Σφηνάρι - Βάθη.

Επιπροσθέτως η κυκλοφορία μικρών οχημάτων θα μπορεί να διεξάγεται από το υφιστάμενο δίκτυο αγροτικών –δημοτικών δρόμων.