Toυ Γιώργου Παρασύρη*

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της EUROSTAT η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ως προς τη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος των νοικοκυριών και ως προς την επιβάρυνση επί των μισθών.

Στις πρώτες θέσεις στη διόγκωση του φορολογικού βάρους κατατάσσεται μεταξύ των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ η Ελλάδα, αφού λόγω των πρόσθετων φόρων που επιβάλλονται από το 2010 για να καλυφθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η μέση επιβάρυνση στα εισοδήματα ανήλθε από 37,9% για το 2009 σε 41,9 % για το 2012. Από τα στοιχεία της παγκόσμιας έκθεσης του ΟΟΣΑ, προκύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μετά την Ουγγαρία στην αύξηση του συνολικού φορολογικού βάρους , που περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους στο εισόδημα.

Το 2009 η επιβάρυνση από ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, για κάθε 100 ευρώ μικτών αποδοχών , ανέρχονταν σε 37,9 ευρώ. Το 2010 αυξήθηκε σε 39,1 ευρώ , ενώ το 2012 , λόγω των επιπλέον φορολογικών επιβαρύνσεων ανήλθε σε 41,9 ευρώ.

Η υψηλή φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat , η ανώτερη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων στη χώρα μας ανερχόταν στο 49% (συμπεριλαμβανομένου και του ανώτατου συντελεστή κοινωνικής αλληλεγγύης 4%). Άξιο προσοχής είναι το γεγονός ότι ενώ από το 2000 ως και το 2012 ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής των φυσικών προσώπων αυξήθηκε κατά 4%, τα έσοδα φορολογίας της κατηγορίας αυτής ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν από 34,6% σε 31% κατά το αυτό διάστημα.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο , οι φορολογικοί συντελεστές στις άλλες χώρες της ΕΕ μειώθηκαν ή παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με την εξαίρεση, εκτός της χώρας μας και αυτών της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Σουηδίας. Στους συντελεστές ΦΠΑ, η χώρα μας κατατάσσεται στην 5η θέση με ανώτατο συντελεστή 23%.

Πιο συγκεκριμένα, η φορολόγηση για μια οικογένεια μισθωτών με δυο παιδιά κατά το έτος 2012 έφτασε στο 43,0% κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Πρώτη κατετάγη η Γάλλια με το ισχνό προβάδισμα του 43,1%. Ακολούθησαν, στην τρίτη θέση το Βέλγιο με 41,4%, η Ιταλία με 38,3%, η Σουηδία με 37,5%, η Τουρκία με 36,9%, η Ισπανία με 35,4%, η Γερμανία με 34,2%, η Ολλανδία με 32% και η Αγγλία με 27,9%. Ο δε μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ κυμάνθηκε στο 26,1%.

‘Οσον αφορά δε τους συντελεστές ΦΠΑ η Ελλάδα κατατάσσεται στην 5η θέση στην Ε.Ε.

*Ο Γιώργος Παρασύρης είναι Φαρμακοποιός, Πρόεδρος ΔΕΠΤΑΗ ΑΕ ΟΤΕ & Πρόεδρος Πολυτέκνων Ηρακλείου