Του Αλέξανδρου Ρονιώτη

Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μόνο μέσω του ξενοδοχείου, καθώς στο βόρειο άκρο της παραλίας έχει κτιστεί ένας αυθαίρετος τοίχος πάνω στην άμμο με συρματοπλέγματα, που αποτρέπουν όποιον επιθυμεί να προσεγγίσει την παραλία ελεύθερα. Η παραλία δεν είναι ιδιωτική και ο καθένας από μας έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην παραλία αυτή δωρεάν



Σήμερα θα επισκεφτούμε μια από τις ωραιότερες παραλίες του Ηρακλείου, τον Κλαδισό Μαλεβιζίου. Η παραλία βρίσκεται μπροστά από ένα πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Αγίας Πελαγίας που καταλαμβάνει όλη την έκταση της χερσονήσου της Σούδας.

Είναι πολύ καλά οργανωμένη, λόγω του ξενοδοχείου. Η παραλία έχει ψιλό χαλικάκι και πρασινωπά νερά, σχεδόν πάντα ήρεμα, λόγω της ανατολικής της κατεύθυνσης. Ο Κλαδισός μάλιστα είναι η πιο

ήρεμη παραλία της Αγίας Πελαγίας καθώς λίγοι τη γνωρίζουν ή απλώς νομίζουν ότι είναι ιδιωτική.



Η πρόσβαση στην παραλία είναι δυνατή μόνον μέσω του

ξενοδοχείου, καθώς στο βόρειο άκρο της παραλίας έχει κτιστεί ένας αυθαίρετος τοίχος πάνω στην άμμο με συρματοπλέγματα, που αποτρέπουν όποιον επιθυμεί να προσεγγίσει την παραλία ελεύθερα. Η παραλία δεν είναι ιδιωτική και ο καθένας από μας έχει το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στην παραλία αυτή, δωρεάν.

Πολύ κοντά στην παράλια περιοχή του Κλαδισού έχουν βρεθεί λαξευτοί υστερομινωϊκοί τάφοι και ένα μεγάλο δημόσιο κτίσμα του 3ου-4ου αιώνα μΧ, το Πρυτανείο.

Το Πρυτανείο λειτουργούσε ως αίθουσα συγκεντρώσεων των πολιτικών αρχόντων της πόλης που πιθανότατα υπήρξε εδώ. Μερικά κεραμικά ευρήματα της περιοχής βρίσκονται σήμερα στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης.

Περισσότερα στο βιβλίο μου «Γαλάζια Κρήτη» και στο cretanbeaches.com