Συνεχίζουμε το ταξίδι μας κι αυτή την εβδομάδα με μια πολύ ιδιαίτερη παραλία του νησιού μας, τη Λίμνη του Κριού ή Βιένα που βρίσκεται στο μονοπάτι Ε4 που ενώνει την Παλαιόχωρα με το Ελαφονήσι.
Η παραλία είναι κυρίως βραχώδης και με άμμο σε μερικά σημεία. Είναι προστατευμένη από μια μεγάλη σειρά με βράχια, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές στην περιοχή, ενώ υπάρχει μόνο ένα αλμυρίκι, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά. Η πρόσβαση από τη στεριά δεν είναι εύκολη, γεγονός που κάνει τη Λίμνη του Κριού μια από τις πιο άγνωστες και απόμερες παραλίες της Κρήτης.
Κάποιοι θα αναρωτιούνται γιατί μια παραλία με βραχώδη βυθό να ανήκει στις πιο εντυπωσιακές στην Κρήτη. Η ομορφιά της παραλίας αυτής δεν έγκειται στην παραλία καθεαυτή. Ωστόσο, η παραλία βρίσκεται ακριβώς στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης Βιένα. Έτσι, θα δείτε μαρμάρινους κίονες να κείτονται πάνω στην άμμο και μέσα στη θάλασσα. Στη παραλία και τη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά θραύσματα και όστρακα από λάρνακες και αμφορείς.
Πιστεύεται ότι η Βιένα ήταν ένα ελληνιστικό / ρωμαϊκό ιερό με ένα ναό που βρισκόταν κάποτε εδώ. Την ορθογώνια βάση του ναού μπορεί κάποιος να τη διακρίνει ακόμη. Ίσως στο ναό προσφερόταν κρασί στις θεές πριν ή μετά από ένα μεγάλο ταξίδι στη θάλασσα. Πριν από πολλούς αιώνες, η στάθμη του νερού ανέβηκε αρκετά φτιάχνοντας ένα λιμανάκι.
Επίσης, αν κάνετε μάσκα, θα ζήσετε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, καθώς στο βυθό υπάρχουν πολλοί αρχαίοι τάφοι, μέσα στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο πολλά ψάρια. Γι’ αυτό το λόγο η Βιένα προτιμάται κι από ψαροτουφεκάδες και δυστυχώς και από ...αρχαιοκάπηλους. Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η απομάκρυνση αρχαίων είναι κακούργημα και απαγορεύεται αυστηρά.
Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Ζαχαράκη. Περισσότερα στο βιβλίο μου «Γαλάζια Κρήτη» και στο cretanbeaches.com