Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Σε αναστολή της ποινικής διαδικασίας εναντίον του προέδρου της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέα Στρατάκη και αναβολή της δίκης για τις 4 Φεβρουαρίου του 2014, προχώρησε χθες το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Η ποινική διαδικασία που περιλαμβάνει και ένταλμα σύλληψης θα επανέλθει εάν η συνεταιριστική οργάνωση μέχρι τέλος του χρόνου δεν προχωρήσει στην εφαρμογή μελέτης βιωσιμότητας. Από την υπεράσπιση αξιοποιήθηκε ο νόμος 4138 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 19 Μαρτίου του 2013 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη συνεταιριστικών οργανώσεων που διώκονται για χρέη σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, να απαλλάσσονται, προσωρινά, από την ποινική διαδικασία με σκοπό τη σύνταξη και την εφαρμογή μελετών βιωσιμότητας για την εξυγίανση των συνεταιριστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν.
Ο κ. Στρατάκης, όπως ήδη είχε δηλώσει στην «Π», παρουσιάστηκε χθες το πρωί στην εισαγγελία Ηρακλείου, καθώς εναντίον του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για χρέη στο ΙΚΑ από την πλευρά της συνεταιριστικής οργάνωσης, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Τον κ. Στρατάκη συνόδευαν η διοίκηση και το στελεχιακό δυναμικό της συνεταιριστικής οργάνωσης, οι επικεφαλής της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου και άλλων αγροτικών οργανώσεων. Ακολούθησε, όπως αναμενόταν, αυτόφωρη διαδικασία.
Από την πλευρά των νομικών συμβούλων της Ένωσης Ηρακλείου ο δικηγόρος Διονύσης Βέρας επικαλέστηκε το άρθρο 19 Α του νόμου 4138/19/3/2013, βάσει του οποίου αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2013 οι ποινικές διαδικασίες εναντίον επικεφαλής των συνεταιριστικών οργανώσεων. Μέχρι τέλος του χρόνου άλλωστε έχει παραταθεί και η θητεία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην επανέλθει η ποινική διαδικασία, είναι οι αγροτοσυνεταιριστές να αποδείξουν ότι έχουν εκπονηθεί και έχει ξεκινήσει η εφαρμογή μελετών βιωσιμότητας στις οργανώσεις των οποίων ηγούνται. Ο κ. Βέρας λοιπόν, κατέθεσε σειρά εγγράφων βάσει των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την εκπόνηση και την εφαρμογή μελέτης βιωσιμότητας για την ΕΑΣΗ. Επίσης κατέθεσε σχετικό αποδεικτικό έγγραφο από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς και δημοσιεύματα σχετικά με την εφαρμογή της μελέτης και το επικείμενο δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.
Το δικαστήριο αποσύρθηκε, συνεδρίασε και έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης. Ανέστειλε την ποινική διαδικασία και όρισε τακτική δικάσιμο στις 4 Φεβρουαρίου του 2014.

«Εάν δεν εφαρμοστεί η μελέτη, η ΕΑΣΗ πάει για εκκαθάριση»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της «Π» ο κ. Στρατάκης επεσήμανε ότι ανεξάρτητα από το ποινικό μέρος της υπόθεσης η Ένωση Ηρακλείου χρειάζεται να εξυγιανθεί. «Έχουμε συντάξει μελέτη βιωσιμότητας και ελπίζω η Τράπεζα Πειραιώς να την αποδεχθεί και να μας δώσει δάνειο ώστε να καλύψουμε τις οφειλές μας σε ΙΚΑ, Εφορία, προσωπικό, αγρότες και προμηθευτές. Εάν δεν εφαρμοστεί μελέτη βιωσιμότητας, η Ένωση θα πάει σε εκκαθάριση» υπογραμμίζει ο κ. Στρατάκης και τονίζει: «Η Ένωση δεν μπορεί από μόνη της να τα βγάλει πέρα. Χρειάζεται το οξυγόνο από τη δανειοδότηση της Πειραιώς. Αδυνατεί επίσης να πληρώνει μισθοδοσίες και ασφαλιστικές εισφορές 146 υπαλλήλων. Θα γίνουν απολύσεις, είμαστε αναγκασμένοι να τις κάνουμε και συνολικά να εφαρμόσουμε τη μελέτη που προβλέπει το απαραίτητο προσωπικό σε κάθε τμήμα και γενικότερα μείωση του κόστους της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών».
Ο κ. Στρατάκης είπε ότι ήδη κάποιοι υπάλληλοι της ΕΑΣΗ έχουν εκφράσει την πρόθεση τους να αποχωρήσουν, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι λίγο πριν την συνταξιοδότηση. Τόνισε ακόμα ότι με την εφαρμογή της μελέτης βιωσιμότητας θα γίνουν και περικοπές σε μισθούς. «Η Ένωση Ηρακλείου δεν μπορεί να πληρώνει 40.000 ευρώ ετησίως σε μισθό και ασφάλεια ενός υπαλλήλου. Και τέτοιοι υπάλληλοι υπάρχουν αρκετοί» τόνισε ο κ. Στρατάκης και πρόσθεσε: «Θέλουμε το δάνειο της Τράπεζας Πειραιώς για να πληρώσουμε δεδουλευμένα, να δώσουμε εφάπαξ υπαλλήλων που έχουν συνταξιοδοτηθεί, να πληρώσουμε τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές και παλιά χρέη στο ΙΚΑ. Θέλουμε να τακτοποιήσουμε όλες τις εκκρεμότητες με το προσωπικό μας ώστε οι άνθρωποι αυτοί και να πληρώνονται στην ώρα τους και να είναι ασφαλισμένοι» κατέληξε ο κ. Στρατάκης.