Το Ηράκλειο είναι πιο φτωχό από τη μέρα που έφυγε από κοντά μας ο Μάριος.

Γεννημένος στο Ηράκλειο και αναθρεμμένος από σεμνούς γονείς με παιδεία και ήθος σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με υποτροφία συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στην Γκρενομπολ Γαλλίας.

Ένας όμορφος άνθρωπος στο σώμα και στην ψυχή γνώρισε ένα εξίσου υπέροχο άνθρωπο, την σύζυγο του Μάρω Περάκη, δικηγόρο, που έμελλε να γίνει η παντοτινή αγαπημένη του, η μητέρα των 3 παιδιών του και η σύντροφος που τον ακολουθούσε πάντοτε στις επιλογές που εκείνος έκανε.

Οταν γεννήθηκε το τρίτο του παιδί ο Γιώργος, κερνούσε όλο το προσωπικό του ΟΤΕ, Διευθυντής στα γραφεία στην οδό Παπά -Αλεξάνδρου 16, πλατεία Μουσείου- και μοιραζότανε τη χαρά και την ευτυχία με τους συναδέλφους του, μικρούς και μεγάλους, σπουδαίους και απλούς ανθρώπους.

Οταν διαπιστώθηκε το “πρόβλημα” του Γιώργου ο Μάριος μετέτρεψε την δυστυχία σε δημιουργία, την απελπισία σε προβληματισμό, την μοναξιά σε συντροφικότητα και το “πρόβλημα” το πήρε σαν ευλογία από τον Θεό πιστεύοντας ότι καιρός ήταν να γίνει κάτι στο Ηράκλειο για τα παιδιά με κάποια ιδιαιτερότητα, παιδιά που δεν θα είχαν που την κεφαλήν κλίναι ειδικά αν οι γονείς “έφευγαν” μια μέρα από τη ζωή, πιστεύοντας ακράδαντα ότι αυτά τα παιδιά “ενός κατώτερου Θεού” ήταν το ίδιο προικισμένα όπως όλα τα άλλα.

Πόνεσες πολύ, αγωνίστηκες πολύ, σε πολέμησαν αρκετοί μέσα και έξω από την δουλειά σου, αλλά εσύ δεν λύγισες.

Διέκοψες την πορεία μιας λαμπρής καριέρας και μαζί με την λατρεμένη σου Μάρω, αφοσιωθήκατε στην δημιουργία του Κέντρου “Ζωοδόχος Πηγή”.

Διάλεξες σωστούς και άξιους συνεργάτες και όλοι μαζί με σένα πρωτοπόρο, στήσατε ένα έργο ζωής για το οποίο αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα σε ευγνωμονούν πάντοτε.

Το έργο σου, Μάριε, θα συνεχίσει να προσφέρει την ουσιαστική και ψυχολογική στήριξη, θαλπωρή και εκπαίδευση ώστε τα παιδιά με τις ιδιαιτερότητες να μην είναι “μόνα και παρατημένα” με γονείς απελπισμένους χωρίς προσδοκία και όνειρα για το αύριο.

Η καλωσύνη σου, η σωφροσύνη σου, η απλότητά σου, η καταδεκτικότητα με την οποία αντιμετώπιζες όλους τους ανθρώπους, σπουδαίους ή μη, το ήρεμο περπάτημά σου στους δρόμους του Ηρακλείου για να διεκπαιρεώνεις τις υποθέσεις της “Ζωοδόχου Πηγής” και γενικά η σεμνή σου αλλά τόσο δημιουργική παρουσία από τα “κοινά με ουσία” ας γίνουν παράδειγμα προς μίμηση από τους νεότερους.

Μας λείπεις κιόλας, Μάριε, μας λείπεις πολύ, το Ηράκλειο σε θρήνησε και σε θρηνεί.

Οι ετήσιες γιορτές της “Ζωοδόχου Πηγής” δεν θα είναι το ίδιο χωρίς εσένα. Έβλεπες τα παιδιά να χορεύουν και γινόσουν σαν ένα με αυτά, έλαμπες από χαρά και ευγνωμοσύνη για ό,τι αυτά τα παιδιά προσφέρανε στον κόσμο.

Αλλά υποσχόμαστε όλοι μαζί να βοηθήσουμε πιο πολύ στο έργο που εσύ και η αγαπημένη σου Μάρω δημιουργήσατε.

Καλό σου ταξίδι, αγαπημένε μας σύντεκνε (η πολύ αγαπημένη σου έκφραση).

Χρυσούλα

Αντωνογιαννάκη