Του Γιάννη Ζωράκη

Επιμένουν οι έμποροι για την αργία της Κυριακής που καταργείται

Στον Δεικτάκη χθες η διοίκηση του Συλλόγου


Αιτία πολέμου για τους εμπόρους του Ηρακλείου είναι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, το οποίο δηλώνουν πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν.

Οι έμποροι είναι κάθετα αντίθετοι στο μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων, ενώ προειδοποιούν πως εφόσον τελικά η συγκεκριμένη ρύθμιση περάσει από τη Βουλή, οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του μέτρου στο Ηράκλειο» τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανώλης Κουμαντάκης για να προσθέσει:

«Και ο λόγος για τον οποίο δεν θα το επιτρέψουμε είναι διότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί αιτία πολέμου με την κυβέρνηση και το υπουργείου, αφού συνεπάγεται την οριστική διάλυση της αγοράς».

Για το λόγο αυτό, συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου χθες, στον οποίο κι εξέθεσαν τις απόψεις και τις θέσεις του οργάνου. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου κατέθεσαν επίσης στον κ. Δεικτάκη ένα σχετικό υπόμνημα θέσεων με τέσσερις βασικούς άξονες. Κυρίαρχος άξονας αντίδρασης ήταν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, όμως στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν κι άλλα ζητήματα, όπως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η αποτελεσματικότητα της ρύθμισης του Ο.Α.Ε.Ε. και η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ο Εμπορικός Σύλλογος κάνει λόγο για μια μεθοδευμένη προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς και πλήρους εξόντωσης των μικρών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η οποία γίνεται χωρίς σχεδιασμό, χωρίς συγκεκριμένες σκέψεις κόστους και οφέλους και χωρίς συγκεκριμένη αντίληψη της πραγματικής κατάστασης στην αγορά.

Κυριακές

Την κάθετη αντίθεση του για το άνοιγμα των καταστημάτων κατέθεσε και γραπτά στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γιώργο Δεικτάκη ο Εμπορικός Σύλλογος.

«O Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου έχει εκφράσει την έντονη και απόλυτη αντίθεση του στο άνοιγμα των καταστημάτων τις 52 Κυριακές το χρόνο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που παραδόθηκε στον Περιφερειάρχη, όπου και προστίθεται:

«Η θέση μας αυτή που είναι ταυτόσημη με τη θέση της ΕΣΕΕ, σας έχει εγκαίρως κοινοποιηθεί μέσω της από 31/01/2013 επιστολής μας με τεκμηριωμένο και αναλυτικό τρόπο, καλώντας σας επίσης να συμβάλετε με όποιο τρόπο κρίνετε πρόσφορο ώστε να αποτραπούν οι κυβερνητικές προθέσεις.

Σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρά την καθολική αντίθεση του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, το ΥΠ.ΑΝΑ προωθεί με αδικαιολόγητη εμμονή έναν φωτογραφικό νόμο για ολίγους, που είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει με δραματικό τρόπο τους όρους βιωσιμότητας της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Σας επισυνάπτουμε επίσης προς ενημέρωσή σας τις πρόσφατα επικαιροποιημένες τεκμηριωμένες θέσεις του τριτοβάθμιου οργάνου μας της ΕΣΕΕ».

Φορολογικό

Άδικο χαρακτηρίζουν οι έμποροι του Ηρακλείου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στις αντιδράσεις τους εντάσσουν μεταξύ άλλων τα ποσά τόκων άνω του 4% που δεν θεωρούνται έξοδα, τη μη αναγνώριση δαπανών αγαθών για ποσά μεγαλύτερων των 500 ευρώ που δεν έχουν διακινηθεί μέσω τραπεζικών λογαριασμών, την αύξηση προκαταβολής φόρου στο 80 %, καθώς και την φορολογική ενημερότητα ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση τραπεζικών δανείων.

ΟΑΕΕ

Βιώσιμες ρυθμίσεις σε σχέση με τον ΟΑΕΕ ζητούν οι έμποροι. Όπως επεσήμαναν στο κείμενο των θέσεων τους, οι 3 στους 4 επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ολόκληρες οικογένειες να μένουν χωρίς ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη, που θεωρούν ένα από τα βασικότερα κοινωνικά προβλήματα.

Δημοτική Αστυνομία

Πλήρως διαφωνούν στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας οι εμποροι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου η Δημοτική Αστυνομία «επιτελεί στην πόλη μας ένα ουσιαστικό και αναντικατάστατο έργο και ειδικότερα σε τομείς που αφορούν άμεσα το εμπόριο».

«Η σημερινή αποκαρδιωτική εικόνα της πόλης χωρίς τη δημοτική αστυνομία (ανεξέλεγκτο παραεμπόριο, επαιτεία, παράνομη στάθμευση κ.λ.π.) καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αναγκαιότητα ύπαρξης και λειτουργίας της» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.