Του Γιάννη Ζωράκη

Και στην Κρήτη τα υδροπλάνα με υδατοδρόμια σε όλες τις πόλεις

Οκτώ νέα και υπερσύγχρονα υδατοδρόμια πρόκειται να δημιουργηθούν στην Κρήτη στο προσεχές διάστημα, προκειμένου η έναρξη των δρομολογίων να γίνει τη θερινή περίοδο 2014.

Ο προγραμματισμός της εταιρίας περιλαμβάνει υδατοδρόμια σε όλη την Κρήτη, τόσο στο βόρειο, όσο και στο νότιο τμήμα του νησιού, ενώ στόχος είναι η Κρήτη ν’ αποτελέσει έναν μεγάλο κόμβο διασύνδεσης προορισμών στο νότιο Aιγαίο.

Με βάση τα μέχρι τώρα πλάνα της εταιρίας «Υδροπλάνα Ελλάδας» η πρόταση της εταιρίας θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη 8 υδατοδρομίων, από τα οποία 3 θα βρίσκονται στο νομό Χανίων, ένα στο νομό Ρεθύμνου, ένα στο νομό Ηρακλείου και 3 στο νομό Λασιθίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας «Υδροπλάνα Ελλάδας» κ. Νικόλα Χαραλάμπους στην «Π», ο προγραμματισμός της εταιρίας είναι να δημιουργηθούν υδατοδρόμια σε Χανιά, Σφακιά, Σαμαριά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις και προχωράμε στη διευθέτηση συγκεκριμένων λεπτομερειών» αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους για να προσθέσει:

«Σε κάθε περίπτωση όμως, σκοπός μας είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση γι’ αυτό και θέλουμε να διερευνήσουμε τις προθέσεις των δήμων και αν είναι σύμφωνοι με αυτές τις επενδύσεις. Εφόσον οι δήμοι συμφωνούν και υπάρξει η σχετική αδειοδότηση, τότε προχωράμε σε μια διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την κατασκευή των υδατοδρομίων».

Κεντρικό

υδατοδρόμιο

Μόνο ένα από τα 8 υδατοδρόμια που βρίσκονται στο σχεδιασμό της εταιρίας πρόκειται να γίνει το κεντρικό, το οποίο θα αποτελεί τη βάση και το ορμητήριο για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα υπόλοιπα υδατοδρόμια θα είναι ήσσονος σημασίας, ωστόσο αυτό θα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο όγκο των δρομολογίων αναλογικά.

«Ακόμα δεν έχουμε καταλήξει πoιο υδατοδρόμιο θα γίνει το κεντρικό, αφού έχουμε επισκεφθεί προς το παρών μόνο τα Χανιά» αναφέρει ο κ. Χαραλάμπους και προσθέτει:

«Η επιλογή θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, αλλά και τη θέληση του κάθε δήμου. Είναι μια απόφαση σύνθετη η οποία πρόκειται να ερευνηθεί στις επόμενες τρεις εβδομάδες και μετά από σχετική μελέτη θα καταλήξουμε».

Ένας από τους σημαντικούς στόχους της εταιρίας είναι να δημιουργηθεί ένα σημαντικό δίκτυο υδατοδρομίων σε ολόκληρο το νότιο Αιγαίο με επίκεντρο την Κρήτη. Στις πρώτες σκέψεις περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός για άμεση διασύνδεση μεταξύ Κρήτης και Ρόδου και στη συνέχεια για διασύνδεση με άλλα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθούν διάφοροι προορισμοί στα Δωδεκάνησα και γενικότερα στο νότιο Aιγαίο» υποστηρίζει ο πρόεδρος της εταιρίας.

Νέα σεζόν

Τη φιλοδοξία να έχει έτοιμο τον κύριο όγκο των υδατοδρομίων της έχει η εταιρία «Υδροπλάνα Ελλάδας».

Στόχος είναι μέσα στο 2014 και πριν την έναρξη της θερινής περιόδου να έχουν δημιουργηθεί όλες οι απαιτούμενες υποδομές και να ξεκινήσουν τα δρομολόγια προκείμενου η εταιρία να πάρει μερίδια αγοράς μέσα στην τουριστική περίοδο που οι ανάγκες για μετακινήσεις, ειδικότερα στα νησιά είναι αρκετά αυξημένες.

«Ευελπιστούμε ότι θα προλάβουμε την επόμενη σεζόν» υποστηρίζει ο κ. Χαραλάμπους.

Οι διαδικασίες ήδη «τρέχουν» με αρκετά γοργούς ρυθμούς, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρξουν πολύ σημαντικές εξελίξεις και ανακοινώσεις από τον Σεπτέμβριο.