Ακινητοποιημένα λόγω βλάβης είναι εδώ και ημέρες πολλά από τα υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, καθώς η πολιτεία αδυνατεί να εγκρίνει τα κονδύλια που απαιτούνται για την επισκευή τους.

Την ίδια ώρα αστυνομικοί της ΔΙΑΣ πληρώνουν από την τσέπη τους τις συντηρήσεις των μηχανών τους για να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα.

Τα παραπάνω καταγγέλλονται από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου Θανάση Μπαλαμούτη και αποτελούν τη ζοφερή πραγματικότητα της τοπικής Αστυνομίας, μαρτυρώντας παράλληλα τις δυνατότητες που έχει σήμερα η ΕΛ.ΑΣ για την πάταξη του εγκλήματος.

Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος «αναλογικά αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί ένα περιπολικό για κάθε αστυνομικό τμήμα και υπηρεσία. Εάν συμβεί κάτι και χρειαστεί να επέμβουμε, δε θα έχουμε το μέσο για να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε στο σημείο του συμβάντος» .

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Μπαλαμούτη, παρά τα συνεχή έγγραφα και αιτήματα που έχουν γίνει από τους αρμόδιους αστυνομικούς στο Ηράκλειο, οι απαντήσεις του Αρχηγείου δεν λύνουν το πρόβλημα, αφού εγκρίνεται μονάχα το ¼ του ποσού που ζητείται.

«Για παράδειγμα ζητήθηκε το ποσό των 10 χιλιάδων ευρώ για την επισκευή των βλαβών των οχημάτων διαφόρων υπηρεσιών και τελικώς εγκρίθηκαν μονάχα δύο χιλιάδες ευρώ.

Τι να φτιάξεις και τι να αφήσεις; Αναγκαστικά δε θα επισκευαστούν όλα τα περιπολικά και τα περισσότερα θα παραμείνουν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης» σχολίασε και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο να έχει το Α’ αστυνομικό τμήμα, το Β’ αστυομικό τμήμα και η Τροχαία μόνο ένα περιπολικό το κάθε τμήμα. Θα έπρεπε να διαθέτουν τουλάχιστον δύο με τρία οχήματα. Κι όμως τα αυτοκίνητά μας είναι ακινητοποιημένα στο Αστυνομικό Μέγαρο».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου κρούει τον Κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι εάν δεν δοθούν χρήματα, η αστυνομία σε τοπικό επίπεδο είναι πολύ πιθανό να μην έχει καθόλου οχήματα για να πατάξει το έγκλημα.

«Ήδη λόγω αυτού του σοβαρού προβλήματος η αστυνόμευση δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι, δε γίνεται όμως διαφορετικά, όταν έκτος από ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό, υπάρχουν και οχήματα τα οποία δεν κινούνται γιατί είναι χαλασμένα» δήλωσε.

Πάντως, τεράστιο είναι και το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαλαμούτη, και στους αστυνομικούς δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ. Μάλιστα, για να αντιμετωπιστούν οι βλάβες που έχουν παρουσιάσει οι μοτοσικλέτες οι αστυνομικοί πλήρωσαν από την τσέπη τους ελέγχους και τα service που έγιναν, καθώς δεν υπήρχαν κονδύλια για κάτι τέτοιο. «Γνωρίζω ότι τρεις μηχανές φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους αστυνομικούς για να μπορέσουν να δουλέψουν, αλλά και να μην απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα».