Σε επικίνδυνη τροχιά μπαίνει η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα με τους 51 νεκρούς έξω από στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να καλούν πλέον ανοιχτά σε εξέγερση κατηγορώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία» εξωθώντας σε εμφύλιο πόλεμο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα και οι ισλαμιστές σύμμαχοί της κάλεσαν σε νέες διαδηλώσεις σήμερα

Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή προέδρου επέρριψαν την ευθύνη στο στρατό για τη σφαγή έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής φρουράς όπου πιστεύεται ότι κρατείται ο πρώην πρόεδρος, που ανατράπηκε την Τετάρτη. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του αμύνθηκαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλουν στο στρατόπεδο.

Η μεταβατική προεδρία της Αιγύπτου εξέφρασε τη «βαθιά λύπη»της για τους νεκρούς και ανακοινώνει τη σύσταση επιτροπής έρευνας, κάνοντας και η ίδια λόγο για απόπειρα εισβολής.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του προέδρου Αντλί Μανσούρ προειδοποιούνται ταυτόχρονα οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στρατιωτικές ή άλλες «ζωτικές εγκαταστάσεις.

Ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP κάλεσε τους Αιγύπτιους να εξεγερθούν εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάστασή τους με τα τανκ».

Καλείται, επίσης, η διεθνής κοινότητα να επέμβει για να «εμποδίσει άλλες σφαγές» και να σταματήσει την Αίγυπτο από το να «γίνει η νέα Συρία». Η Αδελφότητα κάνει λόγο για «φρικτό έγκλημα» και καταγγέλλει ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι θέλει να οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια τύχη παρόμοια με εκείνη της Συρίας.

Ο στρατός επιμένει ότι υπήρξε απόπειρα εφόδου στο στρατόπεδο και αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως συνελήφθησαν 200 άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και βόμβες μολότοφ. Η κρατική τηλεόραση προέβαλε εικόνες «διαδηλωτών να πυροβολούν στρατιώτες».

Τέλος, ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αιματηρά γεγονότα έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.