Του Γιάννη Ζωράκη

Ενα βήμα πριν το “λουκέτο” τα ΤΕΙ της χώρας! 

Περικοπές έως και 90% στο προσωπικό τους


Ένα βήμα πριν το λουκέτο είναι τα Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας, μετά από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε δραματικές περικοπές προσωπικού που αγγίζουν ακόμα και το 90 %.

Οι καθηγητές είναι έτοιμοι, όπως και οι φοιτητές να εξεγερθούν εφόσον δεν βρεθούν άμεσα λύσεις, ενώ προειδοποιούν ότι εφόσον δεν αλλάξει πολιτική το Υπουργείο, το νέο Ακαδημαϊκό Έτος είναι στον αέρα και τα Τ.Ε.Ι. δεν πρόκειται ν’ ανοίξουν.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα επισημαίνει η Τριμελής Γραμματεία της Συνόδου των Τ.Ε.Ι. με γραπτή επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Η Σύνοδος είναι προγραμματισμένο να υλοποιηθεί μεθαύριο στην Αθήνα κι όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να είναι «καυτή». Οι καθηγητές καλούν τον Υπουργό Παιδείας σε μια ύστατη προσπάθεια διαλόγου, διαφορετικά προειδοποιούν με παραιτήσεις, αφού η λειτουργία των Ιδρυμάτων θα βρίσκεται στον αέρα.

Όπως υποστηρίζει η Γραμματεία της Συνόδου που αποτελείται από τον Πρέδρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης κ. Βαγγέλη Καπετανάκη, από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας κ. Δημήτρη Βελισσαρίου και από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Λαμίας κ. Κωνσταντίνο Αναστασίου, τα Τ.Ε.Ι. χάνουν με τις νέες ρυθμίσεις πάνω από τις μισές δυνατότητες τους, με αποτέλεσμα την πολύ μειωμένη αποτελεσματικότητα των Ιδρυμάτων.

«Μέρος της ευθύνης μεταβιβάζεται στα χέρια σας» επισημαίνει προς τον Υπουργό η Επιτροπή, υποστηρίζοντας πως εφόσον προχωρήσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, το Υπουργείο θα είναι υπόλογο για την κατάσταση που το ίδιο δημιουργεί. Οι πρόεδροι υπενθυμίζουν στον Υπουργό ότι δεν τους έχει δοθεί μέχρι τώρα η δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου.

“Μας είναι γνωστό πως γνωρίζετε ότι μετά από μια τέτοια περικοπή τα ΤΕΙ μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές μόνο το 50-55% περίπου του εκπαιδευτικού έργου, ακόμα και μετά από τις πραγματικά δραματικές οικονομίες κλίμακας στο εκπαιδευτικό έργο σε όλα τα Ιδρύματα” επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. για να τονίσουν:

«Είμαστε επίσης βέβαιοι πως σας είναι προφανές ότι, μολονότι σε πολλές περιπτώσεις το Μόνιμο ΕΠ υπερβαίνει σημαντικά το νενομισμένο ελάχιστο ωράριο διδασκαλίας, οι παραπάνω ελλείψεις δεν είναι δυνατό να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο.

Ο γνωστός σε όλους χαμηλός αριθμός των μελών του μόνιμου επιστημονικού προσωπικού έχει πρόσφατα επιπλέον μειωθεί δραματικά λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ επίκεινται και άλλες αποχωρήσεις στο τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για τους γνωστούς λόγους.Απόλυτο αδιέξοδο

Σε απόλυτο αδιέξοδο δηλώνουν οι καθηγητές πως βρίσκονται για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο, υποστηρίζοντας ότι η έναρξη του επόμενου εξαμήνου δεν μπορεί να υλοποιηθεί κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι για να λειτουργήσουν σωστά τα Τ.Ε.Ι. θα πρέπει να μειωθούν στο μισό, είτε ο αριθμό των φοιτητών, είτε ο αριθμός των μαθημάτων, κάτι που βέβαια τονίζουν ότι είναι παντελώς αδύνατο.

“Με αυτά τα αδιέξοδα προβλήματα, αλλά και με την προφανή έλλειψη δραστηριότητας του Υπουργείου για επίλυσή τους, βέβαιο είναι ότι οι φοιτητές μας θα εξεγερθούν” τονίζουν οι καθηγητές που προειδοποιούν για έναν ακόμα πιο “καυτό” χειμώνα με κινητοποιήσεις, καταλήψεις και πορείες, όπως ακριβώς έγινε και με την ψήφιση του σχεδίου “Αθηνά”.

“Οι οικογένειές τους και η κοινή γνώμη δεν θα ανεχθούν την Τεχνολογική Εκπαίδευση στους δρόμους” υποστηρίζουν οι καθηγητές.

“Στον αέρα”

Την πρόταση ακόμα και για μη έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου καταθέτουν οι πρόεδροι των Τ.Ε.Ι. καλώντας τον Υπουργό να δώσει άμεσα λύσεις.

“Τα Ιδρύματά μας, με δεδομένη την αδυναμία λειτουργίας της εκπαίδευσης από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους τους συγκλίνουν στην απόφαση να μην ξεκινήσει το χειμερινό εξάμηνο 2013-14” αναφέρουν μεταξύ άλλων και προσθέτουν:

“Πώς άλλωστε θα ξεκινούσε εφόσον, με τα μέχρι στιγμής γνωστά, δεν είναι δυνατή η προκήρυξη για πρόσληψη έκτακτου ΕΠ (που κατά νόμο έχει προθεσμία τις 10 Μαΐου). Προκηρύξεις δεν έχουν γίνει. Επείγει, λοιπόν, στην Έκτακτη Σύνοδο στην Αθήνα, η καλά προετοιμασμένη αντιμετώπιση των γνωστών σε εσάς προβλημάτων”.