Φοροκαταιγίδα!

Τι λένε τα σενάρια


Φόρο-«νοίκι» για την περιουσία τους θα πληρώνουν από το 2014 και εφ' όρου ζωής 5.569.000 ιδιοκτήτες κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων.

Ειδικότερα:

Φόρο ανά τετραγωνικό θα πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες κτισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι (ΕΕΤΑ) και το φόρο ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ).

Ο φόρος θα είναι μόνιμος και θα υπολογίζεται όσον αφορά τα κτίσματα και τα οικόπεδα με μια κλίμακα φόρου ανά τετραγωνικό η οποία θα έχει 33 κλιμάκια. Ο φόρος θα ξεκινάει από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό και με κριτήρια όπως η επιφάνεια και η τιμή ζώνης στην οποία βρίσκεται το ακίνητο θα φτάνει έως και τα 25 ευρώ ανά τετραγωνικό. Όσον αφορά στα αγροτεμάχια ο φόρος τουλάχιστον για το 2014 πρόκειται να υπολογιστεί με κατ’ αποκοπή φόρο ανά στρέμμα ο οποίος όμως θα κλιμακώνεται ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται το αγροτεμάχιο αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (πχ. παραθαλάσσιο, μονοετής καλλιέργεια, κ.α.).

Υπενθυμίζεται ότι τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου φόρου που ουσιαστικά οδηγεί τη μονιμοποίηση του χαρατσιού, δηλαδή την καταβολή ετήσιου φόρου για κάθε κατοικία, είχε παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας την τελευταία σύσκεψη της τρικομματικής επιτροπής για το φόρο ακινήτων που έγινε πριν ξεσπάσει η κυβερνητική κρίση τον περασμένο Ιούνιο. Με βάση τα χαρακτηριστικά αυτής της κλίμακας που είχε παρουσιαστεί η καθιέρωση του ενιαίου φόρου ακινήτων σε συνδυασμό με την κατάργηση του χαρατσιού και του ΦΑΠ οδηγεί σε μικρή ελάφρυνση του ετήσιου φόρου για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και σε επιβαρύνσεις για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβότερες περιοχές. Ωστόσο για να επαληθευτούν αυτά τα σενάρια υπάρχει προϋπόθεση της διατήρησης των αντικειμένων τιμών στα σημερινά επίπεδα. Με τις αλλαγές όμως στις αντικειμενικές που ήδη δρομολογούνται οι τελικές επιβαρύνσεις δεν είναι δεδομένες. Σε κάθε περίπτωση ο νέος φόρος ακινήτων θα πρέπει να αποφέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,6 δισ. ευρώ.

Παράδειγμα: Για ένα σπίτι επιφάνειας 100 τμ το οποίο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ το φετινό χαράτσι είναι 531 ευρώ. Ο ενιαίος φόρος για το 2014 θα είναι 513 ευρώ, δηλαδή θα έχουμε μια μικρή ελάφρυνση 13 ευρώ η 4%. Επί της ουσίας, με τον υπολογισμό μόνιμου φόρου ανά ακίνητο το χαράτσι μονιμοποιείται.