Εντυπωσιακό και χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζει τον αριθμό των 17 εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων η εφημερίδα “Γκάρντιαν”, που σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι μπορεί η οικονομία της χώρας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και οι πολίτες της να πλήττονται από το βαρύτερο πρόγραμμα λιτότητας “αλλά όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα ξαναλειτουργεί”.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «μετά από τρία χρόνια με επεισόδια, απεργίες, κοινωνική και πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα, η χώρα φέτος περιμένει 17 εκατομμύρια τουρίστες. Αριθμός ρεκόρ που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο οι ταξιδιώτες με κρουαζιερόπλοια, οι οποίοι μάλιστα έρχονται από τις ΗΠΑ, έχουν αυξηθεί κατά 40%. Επιπλέον, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν «προσθέσει» 1 εκατομμύριο επιπλέον θέσεις στις πτήσεις τους για Ελλάδα. Φέτος, μόνο από τη Ρωσία αναμένονται 1,2 εκατομμύρια τουρίστες, ποσοστό αυξημένο κατά 230%. «Αυτό το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που ο ΣΕΤΕ απασχολεί 20 άτομα από το προσωπικό του απλά για να βοηθούν στην έκδοση βίζας» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, στη βρετανική εφημερίδα. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, η αύξηση στην τουριστική κίνηση οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην έκδοση βίζας για πολίτες που προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία.

Επίσης αυξημένες είναι και οι κρατήσεις από τη Γερμανία, κατά 15%. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό οφείλεται και στην παρότρυνση της καγκελαρίου Μέργκελ προς τους συμπατριώτες της να επισκεφθούν την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η γερμανική αεροπορική εταιρεία Λουφτχάνσα επέλεξε την Αθήνα για να πραγματοποίησει την πρώτη πτήση του νέου αεροσκάφους της Β747-8, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου.

Η σημασία του τουρισμού

Όπως υποστηρίζει η Γκάρντιαν “οι αφίξεις των τουριστών έχουν πολύ μεγάλη αξία για την Ελλάδα, καθώς ο τουρισμός αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της και ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης, με ρεκόρ στην ανεργία που φτάνει το 28%, το υψηλότερο στην Ευρωζώνη”.