Ξινά βγήκαν στον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας τα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι.

Ένοχος κρίθηκε από το Δικαστήριο του Μιλάνου, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την υπόθεση Ρούμπι-γκέιτ.

Καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση και διαρκή αποκλεισμό από τα δημόσια αξιώματα με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και συνέργεια σε εκπόρνευση ανηλίκου. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι εφέσιμη.

Επτά ώρες χρειάστηκαν οι τρεις γυναίκες δικαστές, με επικεφαλής την Τζούλια Τούρι, για να καταλήξουν στην παραπάνω απόφαση, η οποία αναμένεται να φέρει κλυδωνισμούς στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του Ενρίκο Λέτα.

Η ποινή, ωστόσο, είναι πιο αυστηρή από εκείνη που είχε προτείνει η «κόκκινη» Ιλντα Μποκασίνι, η εισαγγελέας-εφιάλτης του Καβαλιέρε, η οποία υποστήριξε ότι είχε «χωρίς αμφιβολία» σεξουαλική επαφή με την ανήλικη μαροκινή, Καρίμα ελ Μαχρούγκ.

Στην αίθουσα δεν ήταν παρών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά οι συνήγοροί του, Νικολό Γκεντίνι και Πιέρο Λόνγκο, ενώ πριν την απόφαση η βουλευτίς του Λαού της Ελευθερίας, Ντανιέλα Σαντανκέ είχε φτάσει στο Δικαστήριο του Μιλάνου, δηλώνοντας στους δεκάδες συγκεντρωμένους δημοσιογράφους: «Αν ο Μπερλουσκόνι αθωωθεί επιτέλους θα υπάρξει δικαιοσύνη». Τα πρώτα σχόλια των ιταλικών μέσων κάνουν λόγο για «σκληρή απόφαση».

Ο κεντροδεξιός βουλευτής Φαμπρίτσιο Τσικίτο σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου είπε: «Στην Ιταλία σήμερα πέθανε το κράτος δικαίου» και πρόσθεσε « οι δικαστές ενοχοποίησαν τα εννέα εκατομμύρια Ιταλών που ψήφισαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θυμίζει αποφάσεις στρατοδικείων».

«Πρόκειται για εξωπραγματική ετυμηγορία αλλά κατά κάποιο τρόπο την αναμέναμε», σχολίασε ο συνήγορος υπεράσπισης του «Καβαλιέρε», Νικόλο Γκεντίνι.

Μέχρι χθες βράδυ ήταν πιθανό να εκδοθεί γραπτό ανακοινωθέν του ιταλού κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού, στο οποίο αναμενόταν να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.

Έξω από το δικαστήριο του Μιλάνου συγκεντρώθηκαν μέλη του κινήματος Πέντε Αστέρων που αμφισβήτησαν ηχηρά την Ντανιέλα Σαντανκέ, από τις στενότερες συνεργάτιδες του Μπερλουσκόνι, η οποία χαρακτήρισε «ντροπή»» την απόφαση των δικαστών.

Όσοι τον είδαν χθες τον περιέγραψαν κακοδιάθετο, προετοιμασμένο για το χειρότερο…. «Άλλωστε, ξέρω ήδη πως θα καταλήξει, θα καταλήξει άσχημα. Εγώ δεν έχω κάνει τίποτα, τίποτα κακό. Αυτή η δίκη δεν έχει λογική, όμως, αφού θέλουν να με βγάλουν από την πολιτική σκηνή, θα εκμεταλλευθούν κάθε ευκαιρία», φέρεται να είπε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Η διαίσθησή του δεν τον πρόδωσε, καθώς η απόφαση του Δικαστηρίου του Μιλάνου ήταν κάτι παραπάνω από αυστηρή αφού τον καταδίκασε σε επταετή φυλάκιση, αλλά και δια βίου στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων με την κατηγορία κατάχρησης εξουσίας και συνέργεια σε εκπόρνευση ανηλίκου. Τα πάρτι μπούνγκα-μπούνγκα με την ανήλικη τότε Μαροκινή Καρίμα ελ Μαχρούγκ, αλλά και τις άλλες τόσες νεαρές γυναίκες που πέρασαν το κατώφλι της πολυτελούς βίλας Αρκορε για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Μπερλουσκόνι και τους φίλους του, του κόστισαν ακριβά. Ακριβότερα, μάλιστα, του κόστισε το τηλεφώνημα που έκανε στην αστυνομία του Μιλάνου το 2010 για να αφεθεί ελεύθερη η Καρίμα, γνωστή ως Ρούμπι, επικαλούμενος ότι πρόκειται για την ανιψιά του Χόσνι Μουμπάρακ και τονίζοντας στον διοικητή πως η κράτησή της θα προκαλούσε διπλωματικό επεισόδιο με την Αίγυπτο...

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι σε ανακοίνωσή του λίγες ώρες μετά την καταδίκη του δήλωσε: «Πρόκειται για βίαιη καταδίκη, θα αντισταθώ. Ήμουν πραγματικά σίγουρος ότι θα με αθώωναν γιατί δεν υπήρχε καμία πιθανότητα καταδίκης. Αντιθέτως, προχώρησαν σε μία απίστευτη απόφαση, μίας βιαιότητας πρωτάκουστης, ώστε να επιχειρήσουν να με εξοντώσουν από την πολιτική ζωή αυτής της χώρας. Δεν πρόκειται μόνο για μια μελανή σελίδα της Δικαιοσύνης, αλλά είναι μια προσβολή σε όλους εκείνους τους Ιταλούς που πίστεψαν σε εμένα και με εμπιστεύθηκαν. Εγώ, όμως, για μία ακόμα φορά προτίθεμαι να αντισταθώ σε αυτή την καταδίωξη γιατί είμαι απόλυτα αθώος και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εγκαταλείψω τον αγώνα που δίνω για να κάνω την Ιταλία μία χώρα πραγματικά ελεύθερη και ορθή».

Παραίτηση για φοροδιαφυγή

Η υπουργός Ισότητας της Ιταλίας, Γιοζέφα Ίντεμ, ανακοίνωσε την παραίτησή της. Η Ίντεμ, πρώην πρωταθλήτρια του κανό, γερμανικής καταγωγής, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, δεν κατέβαλε επί τέσσερα χρόνια τον οφειλόμενο φόρο για το προσωπικό της γυμναστήριο.