Στο Βερολίνο θα βρίσκεται στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να συμμετάσχει σε Φόρουμ της ΕΕ, με αντικείμενο την εξειδίκευση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και άλλους ηγέτες. Νωρίτερα πάντως, θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έπειτα από πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα.

Οι πληροφορίες αυτές από το Βερολίνο και, ιδιαίτερα, η χρονική συγκυρία, ερμηνεύονται ως έμμεση στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς τον πρωθυπουργό, σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς δέχεται «πυρά» για τους χειρισμούς του στο θέμα της ΕΡΤ.

Ο κ. Σόιμπλε ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών το Σαββατοκύριακο, ο οποίος και του πρότεινε να επισκεφτεί τη χώρα μας. Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Έλληνα ομόλογό του, του είπε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν «μακρύ και απότομο δρόμο μεταρρυθμίσεων», ωστόσο, βρίσκεται σε «καλό δρόμο προς την επιτυχία» και οι πρώτες ελληνικές οικονομικές επιτυχίες γίνονται ορατές.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τον κ. Στουρνάρα ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα», ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν ως «ύψιστης προτεραιότητας» το ζήτημα της ανεργίας στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα συζητήσει με τον κ. Στουρνάρα τη συγκρότηση μιας επενδυτικής τράπεζας για την ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.