Του Κώστα Μπογδανίδη

“Πράσινο φως” για το ηλιοθερμικό της Σητείας

Ανοίγει ο δρόμος μετά την υπογραφή του Λιβιεράτου για τη μεγάλη επένδυση


Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αδειοδοτήσει απευθείας για την Κρήτη και παρά τις αντιρρήσεις των τοπικών φορέων ένα από τα μεγαλύτερα ηλιοθερμικά πάρκα που ετοιμάζονται στην Ευρώπη. Με την υπογραφή του κ.Λιβιεράτου ο δεύτερος μεγάλος Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΣΠΗΕ), ισχύος 60 Μεγαβάτ παίρνει πλέον το δρόμο της υλοποίησης, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για παρόμοιες επενδύσεις στην Κρήτη όπου είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να γεμίσει όχι μόνο ανεμογεννήτριες, αλλά και καθρέπτες που αλλοιώνουν το φυσικό κάλλος κάθε περιοχής.

Ο συγκεκριμένος σταθμός που θα γίνει στο Χώνος Σητείας καταλαμβάνει μια τερατώδη έκταση 3103 στρεμμάτων στα μισά της οποίας θα αναπτυχθούν 480 μεγάλοι ηλιακοί συλλέκτες, συμπυκνωτές, ατμογεννήτρια και δυο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος.

Ο υπουργός λαμβάνει προφανώς υπόψιν του μόνο τις οικονομικές δεσμεύσεις(αφού το έργο πριν καν πάρει περιβαλλοντική άδεια έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση!) και καμία περιβαλλοντική αφού όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς και επιστημονικοί σύλλογοι εξέφρασαν αντιρρήσεις με πρώτη και κύρια την Επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης που στην ουσία απέρριψε την περιβαλλοντική μελέτη και στο σύνολο του το έργο. Το εξίσου σημαντικό είναι ότι το υπουργείο βάζει τέτοιους όρους για την περιβαλλοντική που θέτει σε ένα...απλό έργο ενώ είναι προφανές ότι αυτός ο σταθμός που γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα θέλει ξεχωριστή επίβλεψη.

Αντιρρήσεις

Αντιρρήσεις για το έργο το υπουργείο έλαβε, αλλά τις πέταξε στον καλαθο των άχρηστων. Όπως

1.Το υπόμνημα του Σπηλαιολογικού Ομίλου Κρήτης, με αντιρρήσεις για την υλοποίηση του έργου

2.Το έγγραφο της Δ/νσης Διοίκησης της Περιφέρειας Κρήτης με συνημμένη την υπ. αρ. 17/2012 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, με αρνητική γνωμοδότηση για το έργο.

3.Το έγγραφο του Δήμου Σητείας/ΤΟΕΒ Ζάκρου με αντιρρήσεις για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε περιοχές του Δήμου

4.Της Δ/νσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ με αντιρρήσεις για το έργο.

Σύμφωνα με τη μελέτη το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 60 Μ\Λ/, Υποσταθμού ανύψωσης τάσης και γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας υψηλής τάσης για τη διασύνδεσή του στο υφιστάμενο δίκτυο.

Το γήπεδο εγκατάστασης βρίσκεται σε ορεινό και πετρώδες έδαφος που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος, στη θέση ΧΩΝΟΣ, Δήμου Σητείας, Νομού Λασιθίου και καταλαμβάνει συνολική έκταση 3.103 περίπου στρεμμάτων. Το έργο θα αναπτυχθεί περίπου στο 50% της έκτασης αυτής.

Ο προτεινόμενος ΗΛΣΠΗΕ θα αποτελείται από 480 ηλιακούς συλλέκτες διατεταγμένους σε 120 βρόγχους σε μια έκταση 393 περίπου στρεμμάτων, μία ατμογεννήτρια, έναν ατμοστρόβιλο, ένα αερόψυκτο συμπυκνωτή, μία ηλεκτρογεννήτρια και δύο δεξαμενές υγροποιημένου άλατος (μίγμα νιτρικού νατρίου και καλίου, 60-40% αντίστοιχα) για την αποθήκευση της θερμικής ενέργειας. Το σύστημα αποθήκευσης θα καλύπτει αιχμές ζήτησης σε περιπτώσεις μειωμένης ηλιοφάνειας λόγω νέφωσης ή κατά τις βραδινές ώρες.

Στο σταθμό θα ενσωματωθούν ένας καυστήρας για τη θέρμανση του ειδικού θερμικού ελαίου που κυκλοφορεί στους σωλήνες των συλλεκτών καθώς και μία ηλεκτρογεννήτρια για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Οι ετήσιες υδατικές ανάγκες του σταθμού προβλέπεται να φτάσουν τις 30.000 κ.μ. περίπου.

Κάπως αυσητρότεροι είναι οι όροι για την περίοδο λειτουργίας του σταθμού που πρέπει:

-Να υπάρχει εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης εγκεκριμένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

-Να ληφθούν τα κατάλληλα τεχνικά μέτρα, ώστε να μειωθεί ο θόρυβος .

-Θα πρέπει να διεξάγονται μετρήσεις της στάθμης του ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου, σε δύο τουλάχιστον σημεία της γραμμής μεταφοράς. Τα σημεία τα οποία θα επιλεγούν θα πρέπει να βρίσκονται εντός ή πλησίον οικιστικών ιστών. Οι μετρήσεις θα γίνονται με ευθύνη του φορέα του έργου ανά τρίμηνο το πρώτο έτος λειτουργίας και μετέπειτα ανά εξάμηνο.