Μερίδα ξενοδόχων που συνεχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους χωρίς να τους ασφαλίζουν και τους πληρώνουν όσο θέλουν ή όποτε θέλουν, καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, που με έγγραφό του στον υπουργό Εργασίας ζητά να ενταθούν οι έλεγχοι στα ξενοδοχεία.

Στην ανακοίνωσή τους επισημαίνουν τα εξής:

“Δεν γίνεται το 2013 οι εργοδότες να κάνουν την πρόσληψη του εργαζόμενου όποτε θέλουν, συνήθως μετά από 15 ημέρες εργασίας εκτός ολίγων, οι οποίοι αποτελούν την εξαίρεση και συνήθως είναι ξένοι εργοδότες και κάποιοι που είναι στην Ένωση Ξενοδόχων.

Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν, να φέρνουν ξένους εργαζόμενους μιας χρήσεως που κανείς από αυτούς δεν ξέρει πόσα χρήματα θα παίρνει ούτε και τι υπογράφει, στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστοι.

Εμείς ζητάμε όλες οι πληρωμές των εργαζομένων να γίνονται μέσω τραπέζης, ώστε να μην μπορεί κανείς, άλλα να πληρώνει τον εργαζόμενο και άλλα να δηλώνει ότι πλήρωσε στο κράτος”. Το Σωματείο συνεχίζει:

”Ζητάμε επιτέλους να υπογραφεί η κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται στο Ν.3863 άρθρο 40 (ΦΕΚ Α-115/15-7-10) που δεν έχει υπογραφεί ακόμα μετά τη σφοδρή αντίδραση των εργοδοτών όπου προέβλεπε ότι από 1-7-12 η πάσης φύσεως αποδοχές των εργαζομένων θα κατατίθενται μέσω τραπέζης. Και αναφέρεται στο τέλος ότι η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Κάτι που δεν έγινε ακόμα.

Επίσης ζητάμε να γίνει υποχρεωτική η τήρηση κάρτας προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία μας ώστε να μπορούν να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις εάν πληρώνουν όλες τις ημέρες εργασίας. Χωρίς αυτά τα δύο - την πληρωμή μέσω τραπέζης και την κάρτα προσέλευσης -αποχώρησης - δεν είναι δυνατόν να γίνει κανένας έλεγχος ουσίας και ας μη μας εμπαίζει η Κυβέρνηση ότι θα πατάξει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο Ηράκλειο ο πρόεδρος

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

Στο Ηράκλειο θα βρίσκονται αύριο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Παναγιώτης Προύντζος και ο γραμματέας Γιώργος Χότζογλου.

Θα πραγματοποιηθεί παγκρήτια σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο με τις Διοικήσεις των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού της Κρήτης και στις 12.30 το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.