Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Ετοιμάζουν στοιχεία για τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς

Σοβαρό το πρόβλημα της καρπόδεσης για το νομό


Πλήρη στοιχεία για την έκταση του προβλήματος της σχινοκαρπίας και γενικότερα των προβλημάτων καρπόδεσης που αντιμετωπίζει φέτος η κρητική ελαιοκομία, ζήτησε η Περιφέρεια Κρήτης από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Τα στοιχεία θα αξιοποιηθούν για τη σύνταξη του φακέλου που θα κατατεθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών.

Όπως είναι ήδη γνωστό η διοίκηση του ΕΛΓΑ απάντησε στην Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέσω της χρονοβόρου διαδικασίας των ΠΣΕΑ. Κι αν ακόμα δεν υπάρχει άλλη λύση, εκτός των ΠΣΕΑ, τότε η Περιφέρεια θα επιδιώξει ο χρόνος αναμονής των αποζημιώσεων να μειωθεί.

Η εικόνα που έχουν μέχρι τώρα από τον παραγωγικό κόσμο ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου για τα προβλήματα καρπόδεσης είναι δραματική. Η Σητεία, γενικότερα ο νομός Λασιθίου, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Βιάννος και γενικότερα το Ηράκλειο, αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα. Υπάρχουν περιοχές, όπως στα βόρεια του νομού Ηρακλείου, που δεν θα κάνουν φέτος συγκομιδή ελαιόκαρπου, καθώς η καρπόδεση είναι κάτω του 10%.

Η Περιφέρεια επιδιώκει τώρα να έχει μία πλήρη εικόνα από τις υπηρεσίες του πρωτογενή τομέα, ώστε να συντάξει, όπως προαναφέρθηκε, έκθεση με επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και γενικότερα φάκελο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Το δυσάρεστο και κατά μία έννοια παράλογο, είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν δικαιολογεί αποζημιώσεις όταν τα δέντρα είναι σε περίοδο ανθοφορίας, παρά μόνο όταν έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση. Μήπως όμως φέτος είναι πρώιμη χρονιά και η καρπόδεση είχε ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές από το Μάιο; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους πάντες και από την απάντηση του θα εξαρτηθούν πολλά αναφορικά με το θέμα των αποζημιώσεων που θα καταβληθούν στους παραγωγούς. Η σχινοκαρπία άλλωστε έχει να κάνει και με τα καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυροί νοτιάδες, αυξημένη υγρασία και ψιλοβρόχι που υπήρξαν το Μάιο σε όλη την Κρήτη.

Στο μεταξύ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης και για το θέμα των αποζημιώσεων των αμπελουργών και των παραγωγών κηπευτικών που έχασαν τη σοδειά τους από τους σφοδρούς νότιους ανέμους του Μαΐου. Οι παραγωγοί αυτοί θα αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ.