“Άρωμα Φθινοπώρου” είναι ο τίτλος της ποιητικής συλλογής του Ηρακλή Αρ. Βουλγαράκη που αποτελεί έκδοση του Δήμου Μαλίων.

Την συλλογή προλογίζει ο δήμαρχος Μαλίων Κώστας Λαγουδάκης λέγοντας τα παρακάτω:

“Η έκδοση της ποιητικής συλλογής “Άρωμα Φθινοπώρου” του συντοπίτη μας κ. Ηρακλή Βουλγαράκη αποτελεί συνέχεια των εκδοτικών δραστηριοτήτων του Δήμου Μαλίων από το 1999 μέχρι σήμερα.

Αποτελεί επίσης μία καινούργια συνεισφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι και διεκδικούμε ως Δήμος την καταγραφή μας ως προωθητικής πνευματικής δύναμης στο νησί μας που έχει ως στόχο να υπηρετεί την τοπική κοινωνία και να προβάλει δραστηριότητες που στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμισή της.

Συνεκτιμώντας τη σταθερή και αταλάντευτη διαδρομή στην ποίηση του Μοχιανού δημότη μας, που έχει επαινεθεί πανελλήνια, αποφασίσαμε ομόφωνα ως Δημοτικό Συμβούλιο να εκδώσουμε σε βιβλίο την μακρόχρονη, σεμνή και αθόρυβη εργασία του. Οφείλω να ευχαριστήσω το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόφαση αυτή.

Τα ποιήματά του χαρακτηρίζονται από μεστότητα και καθαρότητα. Χρησιμοποιεί ορθό ελληνικό λόγο, χωρίς ακρότητες και εντυπωσιασμούς. Αυτό καθιστά τον ποιητή διακριτό, λιτό, αλλά και ουσιαστικό. Υμνεί τη φύση και τις χαρές της ζωής, τον έρωτα, την αγάπη, τη γυναίκα και την οικογένεια. Παραπέμπει σε μεθυστικές οσμές μίας ζωής που έχει αλλοιωθεί και σιγά σιγά σβήνει.

Ξεδιπλώνει τα αντιπολεμικά του αισθήματα και υμνεί τις αιώνιες και υπέρτατες αξίες της Ειρήνης και της Ελευθερίας, καταγγέλοντας τις πρόσφατες πολεμικές συρράξεις.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτή την προσφορά του. Εμείς ως Δήμος θα συνεχίσουμε την εκδοτική μας δράση, αναδεικνύοντας ανάλογες προσπάθειες δημοτών μας. Είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και μάλιστα σε ένα τουριστικό Δήμο, όπως είναι ο Δήμος Μαλίων, που κατακλύζεται και διαπερνάται από πολυπολιτισμικά ρεύματα”.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στο Μοχό Πεδιάδος, όπου τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου και στη Σχολή Επιμόρφωσης Λετουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Με τη λογοτεχνία, και ιδιαίτερα με την ποίηση, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς (πρώτα του αναγνώσματα από τη βιβλιοθήκη του πατέρα του). Πολλά έργα του, έμμετρα και πεζά, έχουν δει, κατά καιρούς, το φως της δημοσιότητας. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις, επαίνους και βραβεία για τα ποιήματά του:

α) “Εφηβεία” (Διάκριση 1997), “Άγονη γραμμή” (Διάκριση 1998), “Έρωτας” (Γ’ Βραβείο μαντινάδας 1999) σε Παγκρήτιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς από το Δήμο Αγίου Νικολάου.

β) “Φιλία” (“Έπαινος μαντινάδας 2001) στον 3ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό στη μνήμη του Μιχάλη Καυκαλά.

γ) “Γιε μου (Έπαινος 2000) σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Δήμου Σαλαμίνας στη μνήμη του Άγγελου Σικελιανού.

δ) “Παραίσθηση” (Έπαινος 1999), “Φαντασίωση” (Έπαινος 2000, στους 15ους Δελφικούς Αγώνες), “Νόστος” (Έπαινος 2000) και “Η υποθήκη” (Β’ Πανελλήνιο Βραβείο 2001) σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.).

ε) “Λαογραφική Συλλογή” (Έπαινος 1972) από την Ακαδημία Αθηνών).