Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλόμενων από τον ΕΟΠΥΥ.
“Οι φαρμακοποιοί του Ηρακλείου είναι απλήρωτοι από τον Γενάρη, θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου για να πάρουμε και τις δικές μας αποφάσεις”, είπε στην “Π” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή του συνεδρίαση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών αποφάσισε ότι αν δεν έχει γίνει εξόφληση μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει στις 20 Μαΐου με θέμα τις κινητοποιήσεις.
Ο Οργανισμός τούς οφείλει 60 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές ασφαλισμένων του που εκτελέστηκαν τον Ιανουάριο και άλλα 200 εκατομμύρια για τον Φεβρουάριο.
Οι φαρμακοποιοί χαρακτήρισαν για μια ακόμη φορά παράνομη και εξωσυμβατική την καθυστέρηση των πληρωμών τους και ζητούν την άμεση εξόφλησή τους.
Εξάλλου, σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) επισημαίνει πως εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των συνταγών φαρμάκων για τον μήνα Ιανουάριο 2013, κάτι που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους μέχρι τις 10 Απριλίου, καθώς και η πληρωμή των συνταγών Φεβρουαρίου, η οποία επίσης έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί.
«Δυστυχώς όλες οι υποσχέσεις για εξομάλυνση των πληρωμών αποδείχτηκαν ψεύτικες, όπως ψεύτικες αποδείχτηκαν και οι διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των παλαιών χρεών των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και χρονολογούνται από το 2011 και παλαιότερα» αναφέρει ο ΦΣΘ, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και ασυνέπεια του κράτους και καλώντας τους φαρμακοποιούς σε ετοιμότητα για νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Νέο σύστημα στις ηλεκτρονικές συνταγές

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.
"Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις σαφείς οδηγίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καταγράφει μια νίκη αξιοπιστίας", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς προσθέτοντας ότι “όλοι σήμερα καταλαβαίνουν ότι εννοούμε όσα λέμε και κάνουμε όσα εννοούμε”.
"Αποδεικνύει", πρόσθεσε, "ότι το κράτος μπορεί να θεσπίζει κανόνες, να επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων και να τιμωρεί όσους δεν τους εφαρμόζουν".

Προβλήματα στη διαδικασία

Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα προκαλέσει προβλήματα κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών, καθώς το σύστημα θα απορρίπτει φάρμακα των οποίων οι ταινίες γνησιότητας για διάφορους λόγους δε θα αναγνωρίζονται.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να παραγγέλνουν άλλο φάρμακο από την φαρμακαποθήκη ή την εταιρεία με διαφορετικό κουπόνι και στη συνέχεια να επιστρέφουν τα φάρμακα προς αντικατάσταση.
"Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά προτιμώνται λύσεις που αντί να διευκολύνουν, περιπλέκουν τα πράγματα" αναφέρει ο ΦΣΑ και προτείνει να εκτελούνται κανονικά οι συνταγές στα φαρμακεία και εφόσον το σύστημα αναγνωρίζει τα λάθος κουπόνια, να καταλογίζονται στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη.