Εικόνες καταστροφής στην Πράγα από την έκρηξη σε κτίριο που σημειώθηκε χθες σε ένα ιδιαίτερα τουριστικό τμήμα της πόλης. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι εκτιμάται πως είναι νεκροί, καθώς παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια του κτιρίου και δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη ίχνη τους, ενώ οι τραυματίες ενδέχεται να φτάνουν τους 50. Το κτίριο βρίσκεται ανάμεσα στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας και την Ακαδημία Επιστημών, έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και κοντεύει να καταρρεύσει. Στο κτίριο στεγάζεται μια γκαλερί ειδών τέχνης αλλά και τα γραφεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA), η σχολή κινηματογράφου FAMU και η σχολή κοινωνικών επιστημών του πανεπιστημίου του Καρόλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη οφείλεται σε διαρροή αερίου και σημειώθηκε στις 10:56 ώρα Ελλάδος, ενώ αυτόπτες μάρτυρες -λίγη ώρα πριν από την έκρηξη- υποστήριξαν πως από το σημείο αναδιδόταν έντονη οσμή αερίου. Κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, η έκρηξη οφείλεται σε μια ελαττωματική εγκατάσταση αερίου. Η παροχή αερίου στη συνοικία έχει διακοπεί και περίπου 220 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας της Πράγας Ζντένεκ Σβαρτς δήλωσε ότι τρεις ως τέσσερις άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια μέσα στο κτίριο, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές και κοντεύει να καταρρεύσει.
Σωστικά συνεργεία έφεραν εκπαιδευμένα σκυλιά για να εντοπίσουν εάν βρίσκονται άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια. Ως πριν από λίγο όμως δεν είχαν ανασυρθεί σοροί, σύμφωνα με το CT24.
Ο αριθμός των τραυματιών αναθεωρήθηκε από 55 σε 35. Πολλοί από τους τραυματίες είχαν κοψίματα από σπασμένα γυαλιά σε κοντινά κτίρια. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι έξι ξένοι, ωστόσο οι εθνικότητές τους δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.
Ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα επισκέφθηκε το σημείο, ενώ ο πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας είπε ότι θα συμβάλει στην έρευνα προσωπικά.
Ορισμένες ζημιές υπέστη και το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, που ιδρύθηκε το 1883, κυρίως σπασμένα γυαλιά.
Οι δρόμοι, οι οποίοι γέμισαν από συντρίμμια, αποκλείστηκαν από την αστυνομία, ενώ εκκενώθηκαν τα κτίρια στην γύρω περιοχή. Ο επικεφαλής των διασωστών, Ζντένεκ Σβάρτζ, δήλωσε πως υπάρχουν περίπου 40 τραυματίες, εκ των οποίων οι 4 σε σοβαρή κατάσταση.
Η εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων, Ιρίνα Ερνεστόβα, δήλωσε πως υπάρχουν ξένοι πολίτες ανάμεσα στους τραυματίες, ωστόσο δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες. Από την άλλη, η επικεφαλής των πυροσβεστών, Παβλίνα Αντάμκοβα, είπε πως οι διασώστες αναζητούν κάτω από τα συντρίμμια για τυχόν επιζώντες, ενώ αποκάλυψε ότι αγνοούνται δύο ή τρεις άνθρωποι.
Ο 20χρονος Αμερικανός, Αλεκ Τζακούτζι, ο οποίος βρισκόταν για διακοπές στην Πράγα, δήλωσε στην Prague Post: «Βρέθηκα στο σημείο αμέσως μετά την έκρηξη. Υπήρχαν δεκάδες αστυνομικοί και ασθενοφόρα. Οι Αρχες είχαν αποκλείσει την περιοχή».
Μιλώντας στο Associated Press, ο Τσέχος φοιτητής, Βάκλαβ Ροκίτα «υπήρχαν γυαλιά παντού και ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».
Ο φοιτητής, ΖΒ Χέισλιπ, από καθαρή τύχη δεν βρέθηκε θαμμένος από σπασμένα γυαλιά, καθώς όπως είπε λίγα λεπτά πριν την έκρηξη είχε σηκωθεί από το κρεβάτι του και βρισκόταν στο μπάνιο του, το οποίο δεν έχει παράθυρο. Ο πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, δήλωσε συντετριμμένος από την τραγωδία, έπειτα από την έκρηξη αερίου.