Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Από φθινόπωρο ξανά οι κατεδαφίσεις

Αλαλούμ στις υπηρεσίες για τις μπουλντόζες


“Αναλαμβάνω την ευθύνη, οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων τουριστικών κτισμάτων δεν θα γίνουν εν μέσω της τουριστικής σεζόν” απαντά ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης στο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το οποίο οι κατεδαφίσεις συνεχίζονται κανονικά κι όχι μετά τη λήξη της σεζόν.

Έγγραφο που υπογράφει ο ειδικός γραμματέας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ Μανώλης Κουρουζίδης προς τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Δεικτάκη με ημερομηνία 2 Απριλίου, αναφέρει ότι συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις στην ξενοδοχειακή μονάδα “Ακτή Κέρνος” στα Μάλια, της οικογένειας Μαντωνανάκη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι το ΥΠΕΚΑ για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος νομιμότητας αλλά και ίσης αντιμετώπισης των διοικούμενων θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τόσο τη συγκεκριμένη κατεδάφιση όσο και άλλες προγραμματισμένες κινούμενες στο πλαίσιο του νόμου.

“Σταματούν οι κατεδαφίσεις, αναλαμβάνω την ευθύνη”, λέει ο Γ. Δεικτάκης

Ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Δεικτάκης, δήλωσε ότι είναι ενήμερος για το έγραφο, ωστόσο είπε: “Δεν συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις, αναλαμβάνω την ευθύνη.

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί τώρα αυτή η απόφαση, είναι σαν να βάζουμε ταφόπλακα στον τουρισμό της Κρήτης”.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι κατεδαφίσεις θα προχωρήσουν κανονικά μετά τη λήξη της σεζόν.

Το δημοσίευμα της “Π” για τη συνέχιση των κατεδαφίσεων

Η “Π” σε ρεπορτάζ της στις 25 Μαρτίου ανέφερε ότι πήγαν ξανά μπουλντόζες στο Κέρνος συνοδεία αστυνομικών και μάλιστα συνελήφθη ένας εργαζόμενος που αντέδρασε.

Η Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου αναζήτησε τον κ. Δεικτάκη για να μάθει τι συμβαίνει και γιατί δεν σταμάτησαν οι κατεδαφίσεις και η απάντηση που πήρε ήταν ότι ... και εκείνος δεν γνώριζε ότι συνεχίζεται το γκρέμισμα. Ο πρόεδρος της Ενωσης Νίκος Χαλκιαδάκης είπε: Εμείς είχαμε μείνει ήσυχοι ότι το θέμα είχε λυθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχει έγγραφη εντολή για τη διακοπή

Ο κ. Χαλκιαδάκης συνέχισε τονίζοντας: “Ομως, μάθαμε ότι πήγαν οι μπουλντόζες στο Κέρνος την Παρασκευή αλλά και το Σάββατο ενώ η αστυνομία συνέλαβε και έναν εργαζόμενο, γιατί όπως είπε ο εργολάβος δεν είχε έγγραφη εντολή να σταματήσει το γκρέμισμα. Το Σάββατο κατάφερα να βρω στο τηλέφωνο τον κ. Δεικτάκη και μου είπε ότι θα πάει ο ίδιος να δει τι συμβαίνει γιατί δεν ήξερε ότι συνεχίζονταν οι κατεδαφίσεις”.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ζητώντας του να μπει φρένο στο γκρέμισμα μέχρι το τέλος της σεζόν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στον τουρισμό.

Εξάλλου, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη η οποία επισκέφθηκε και πριν λίγες μέρες το Ηράκλειο, είχε δηλώσει: “Ναι στην κατεδάφιση αυθαίρετων τουριστικών κτισμάτων, αλλά δεν χρειαζόμαστε αρνητικές εικόνες στην αρχή της τουριστικής σεζόν”.

Ανέφερε μάλιστα ότι η συνεννόηση και ο συντονισμός είναι απαραίτητα στοιχεία αν θέλουμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές που να ωφελούν τον ελληνικό τουρισμό, αποκαλύπτοντας με τη δήλωσή της αυτή την ασυνεννοησία που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει, όπως όλα δείχνουν, μεταξύ των υπουργείων!

Γκρεμίζεται και το παράνομο κτίσμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη

Στους Καλούς Λιμένες

Στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης έφθασε το έγγραφο που αφορά στο παράνομο κτίσμα της οικογένειας Βαρδινογιάννη και στην απόφαση να κατεδαφιστεί έως τις 22 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Δεικτάκη η οικογένεια ζήτησε εγγράφως να αναλάβει με δικά της μέσα το γκρέμισμα κι έλαβε την απάντηση ότι υποχρεούται να το κάνει μέχρι τις 22 Απριλίου.

Το κτίσμα βρίσκεται πάνω στο κύμα, απέναντι από τις εγκαταστάσεις ανεφοδιασμού πλοίων της Motor Oil που ανήκει στην οικογένεια και κτίστηκε πριν δεκαετίες.