Η κραυγή απόγνωσης από τον ποιητή

Κραυγή απόγνωσης βγάζει ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης για την Ελλάδα σήμερα, τις ιδεολογίες, την κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή.

“Η Ελλάδα”, λέει, “θυμίζει Γερμανία του '30 την εποχή της ανόδου των ληστρικών ομάδων των ΕΣ ΕΣ. Η κυβέρνηση και η αστυνομία δείχνει ότι τα αγνοεί όλα αυτά. Και τι κάνει; Δέρνει αυτούς οι οποίοι κάνουν διαδήλωση εναντίον της Χρυσής Αυγής. Μα, δεν είμαστε καλά! Δηλαδή, πάμε προς τον χιτλερισμό; Τι θέλουμε να είμαστε; Μια δημοκρατία ή μία δικτατορία εν κρυπτώ, και μάλιστα με τρομοκρατία;» λέει ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης στο tvxs καταγγέλλοντας βίαιες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον μεταναστών με ένα νεκρό θύμα.

Τώρα οι περιστάσεις στην Ελλάδα είναι αισχρές, βέβαια. Μας έχουν στριμώξει στον τοίχο οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί, οι οποίοι καθοδηγούν την Ευρώπη σήμερα, και τα αποτελέσματα είναι όπως τα βλέπουμε: Ανεργία, απολύσεις, μείωση μισθών και συντάξεων, φτώχεια, ύφεση.

Ολα αυτά έρχονται κυρίως από τη Γερμανία. Αλλά η οργή δεν προσανατολίζεται προς τα εκεί που προέρχεται. Μπορεί να υπέβοσκε μία φασιστική νοοτροπία, αλλά όχι κι έτσι. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό φαινόμενο. Είναι πλέον ένα παρακράτος, ένα μιλιταριστικό συγκρότημα.

«Η ελληνική αστυνομία, δεν είναι αστυνομία δημοκρατικής χώρας πλέον! Αυτό πρέπει να το δει η κυβέρνηση, ο Σαμαράς, και η ΝΔ, οι οποίοι στις άκρες τους φλερτάρουν με την ακροδεξιά. Τι θέλουμε να είμαστε; Μια δημοκρατία ή μία δικτατορία εν κρυπτώ, και μάλιστα με τρομοκρατία; Διότι σήμερα, χτυπάνε τους μετανάστες αυτά τα ρεμάλια της Χρυσής Αυγής. Αύριο θα χτυπήσουν όλους τους Ελληνες που διαφωνούν μαζί τους. Και ήδη τους χτυπάνε, μέσω και της αστυνομίας!

Αισθάνομαι πολύ άσχημα γιατί είναι η τέταρτη φορά που απειλεί την Ελλάδα ο φασισμός. Πέρασα την σχολική μου ηλικία κάτω από τη δικτατορία του Μεταξά. Αυτή ήταν η πρώτη φορά. Η δεύτερη ήταν η γερμανική και ιταλική κατοχή. Η τρίτη ήταν η χούντα, και τώρα έχουμε την τέταρτη.

Ο φασισμός είναι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Κι ένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν επιτρέπει πρώτα πρώτα καμία ελευθερία. Ολα ελέγχονται από την αστυνομία, από το κράτος και από το εκάστοτε φασιστικό ή ναζιστικό κόμμα. Είναι ένας ολοκληρωτισμός, ο οποίος κατά τον Μαρξ είναι μία φάση του καπιταλισμού. Αλλά δεν το πιστεύω αυτό.

Πιστεύω ότι είναι το αποτέλεσμα του αντισημιτισμού ο οποίος ενεδρεύει στις μικροαστικές τάξεις σε όλες τις χώρες, οι οποίοι θεωρούν ότι η δυστυχία τους οφείλεται στους Εβραίους. Δηλαδή, είναι ένα είδος αποδιοπομπαίου τράγου. Λοιπόν, τώρα, αποδιοπομπαίος τράγος έχουν γίνει οι μετανάστες, αντικαθιστώντας τους Εβραίους. Όχι πως τους Εβραίους δεν τους αντιμετωπίζουν ακόμα με τον ίδιο τρόπο, αλλά για προπαγάνδα κατονομάζουν μόνο τους μετανάστες».

Αυτά λέει ο ποιητής και όταν μιλούν οι ποιητές άπαντες σιωπούν και ακούν!

ΕΥΤΥΧΩΣ

Ευτυχώς η Μπιρμπίλη (ποιος τη θυμάται πια;) διέψευσε τα ευφάνταστα σχόλια (και ρεπορτάζ) ότι από... τον Ιούνιο και μετά θα μιλήσει...

Ετσι θα περάσουμε ήσυχο καλοκαίρι...

ΥΠΑΡΧΕΙ;

Υπάρχει “βαθύ λαρύγγι” στην Κύπρο που έδωσε πληροφορίες για καταθέσεις και ονόματα (Ρώσων και μη...) στους Γερμανούς;

Οι γνωρίζοντες λένε πως υπάρχει και μάλιστα έχει σχέση και με την... Κρήτη!

Θα το διασταυρώσουμε όμως για να πούμε και τα υπόλοιπα...

ΤΟΝ ΕΨΑΧΝΑΝ;

Καλά, υπάρχουν άνθρωποι που έψαχναν τις προηγούμενες μέρες τον... γίγαντα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής Ολάντ; Ούτε στους Γάλλους έλειψε...

ΦΑΒΟΡΙ

Φαβορί και σ’ αυτές τις εκλογές (η ψηφοφορία είναι αύριο και τη Δευτέρα) στον δραστήριο Σύλλογο των Μυλοποταμιτών Ηρακλείου ο Αλέκος Κοσκινάς που εκπροσωπεεί αυθεντικά και μοναδικά την αληθινή πλευρά των ατόφιων Κρητικών.

Ο Αλέκος έχει πολλά να προσφέρει στον ιστορικό Σύλλογο!

ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Δεκατρείς ήταν οι φάκελοι που υποβλήθηκαν για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, επιβεβαιώνοντας την εμβληματική σημασία του ακινήτου.

Το ενδιαφέρον είναι τόσο εγχώριο όσο και διεθνές, καθώς στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της Εθνικής Τράπεζας και του ΤΑΙΠΕΔ συμμετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και διεθνείς κολοσσοί και επενδυτικά funds.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών ειναι η Lamda Development, η Dolphin Capital Investments του κ. Μ. Καμπουρίδη, ο εφοπλιστής κ. Γ. Προκοπίου, ο κινεζικός κολοσσός Fosun, ο τουρκικός όμιλος Koc, (που έχει ήδη επενδύσει σε μαρίνες στη χώρα σε συνεργασία με τον όμιλο Κουτσολιουτσού) και η London & Regional Properties.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μου γράφει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Δημήτρης Αγαπάκης, με αφορμή σχόλιο της στήλης: “Για την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα εξής: Ο διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών του Δήμου Ηρακλείου διήρκησε από 13/3/2013 έως 26/3/2013 δηλ. εννέα (9) εργάσιμες ημέρες και πραγματοποιήθηκε από θεσμικό φορέα ελέγχου (Σώμα Ορκωτών Λογιστών). Ο έλεγχος όπως αναφέρεται και στην έκθεση του Σώματος Ορκωτών Λογιστών ήταν εις βάθος και επί της ουσίας. Αφορούσε τους κανόνες και τις αρχές λογιστικής και διαχειριστικής τάξης, την απεικόνιση και λογιστική παρακολούθηση των οικονομικών πράξεων και συναλλαγών του δήμου και γενικότερα όλη την οικονομική δραστηριότητα του δήμου. Πράγματι η καταμέτρηση των χρημάτων του ταμείου διήρκησε μια (1) ημέρα. Ετσι πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου καθ’ όλη τη διάρκεια του ελέγχου να μην παρακωλύονται οι πληρωμές προς τρίτους - εργαζόμενους του δήμου - προμηθευτές και άλλους δικαούχους”.

ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ

Οι ομογενείς στην Αμερική ετοιμάζονται για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και τη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Ν. Υόρκης.

Ο Κώστας Κοντογιάννης προσέφερε ήδη τα 10 χιλ. δολ. ενώ για πέμπτη συνεχή χρονιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Απριλίου, στη 1 μ.μ. στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια η επίδειξη χορευτικών συγκροτημάτων, μια ολοήμερη εκδήλσωη αφιερωμένη στη νέα γενιά και την ελληνική παράδοση.

ΓΑΤΑ

“Γάτα” στην τοκογλυφία αποδεικνύεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος, μαθαίνοντας χθες από το θύμα του τα κόλπα που έκανε.

Βρε τον σύντροφο...

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Εφτασε στην Κύπρο η ώρα απόδοσης ευθυνών μετά την κατάρρευση των τραπεζών αλλά και την αποκάλυψη-φωτιά με λίστα πολιτικών που κατόρθωσαν να σβήσουν τα δάνειά τους. Με τίτλο «Ωστε μαζί τα φάγαμε; Μην τα ισοπεδώνουμε όλα» ο “Φιλελεύθερος Κύπρου” υιοθετεί τη διαβόητη φράση Πάγκαλου.

Γράφει η κυπριακή εφημερίδα:

Ολοι έχουμε ευθύνη, λένε και ξαναλένε πολιτικοί και τεχνοκράτες. Ο καθένας όμως έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, κύριοι. Να μην τα ισοπεδώσουμε και όλα. Εχει την ίδια ευθύνη ο τραπεζίτης που πλούτιζε, με τον συνταξιούχο που έμεινε απένταρος; Εχει την ίδια ευθύνη το γκόλντεν μπόι που απολάμβανε πλουσιοπάροχα μπόνους, με τον οικογενειάρχη που έμεινε χωρίς δουλειά;

Εχει την ίδια ευθύνη ο πολιτικός που έλεγε ψέματα ή αδιαφορούσε για τους κινδύνους, με τον πολίτη που τον ψήφιζε δείχνοντάς του εμπιστοσύνη; Και τώρα, που αποκαλύφθηκε το έγκλημα, «δεν είναι η ώρα των ευθυνών»; Αν όχι τώρα, πότε;

Σας θυμίζουν τίποτα αυτά;

Η ΩΡΑ

Μια ώρα από τον ύπνο μας θα χάσουμε τα ξημερώματα της Κυριακής καθώς τίθεται σε εφαρμογή η θερινή ώρα. Το πρωί της Κυριακής στις 03:00 (επίσημη τοπική ώρα), οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00. Η θερινή ώρα, που έχει στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, θα ισχύσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Και στις χειρότερες εποχές του ΠΑΣΟΚ (όπως είναι τώρα) ο Κώστας Σκανδαλίδης, ένα από τα αδαμάντινα στελέχη του κόμματος, είναι από τους λίγους που συνεχίζει να διατηρεί τις σχέσεις με τους φίλους του σ’ όλη την Ελλάδα!

Αυτό φάνηκε και χθες που βρέθηκε στο Ηράκλειο για κομματική σύσκεψη από την οποία έστειλε (ξανά) το μήνυμα πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα μέτρα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Δεν υπάρχουν λόγοι υγείας στην παραίτηση του Μανώλη Σφυρή από τη θέση του προέδρου της ΟΕΒΕΝΗ. Απλώς ο άνθρωπος που έχει επιδείξει ένα σπάνιο ήθος, αγωνιστικότητα, συνέπεια και ευαισθησία, έκλεισε αυτό τον κύκλο και συνεχίζει ως αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μάλιστα σε πανελλήνιο επίπεδο.

Ο κ. Σφυρής αφήνει το καλύτερο παράδειγμα για τη συνεπή και ανιδιοτελή προσφορά του εκπροσώπου στον κλάδο του.