Έκθεση με θέμα «Τηλεπικοινωνίες από τη μινωική εποχή στον 20ο αιώνα»,οργανώνουν το το 2ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Ηρακλείου και το 5ο Επαγγελματικό Λύκειο Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου. Τα εγκαίνια της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στη Βασιλική Αγίου Μάρκου θα γίνουν την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 6:30. Κατά την τελετή των εγκαινίων θα γίνει ομιλία του αρχαιολόγου Νίκου Παναγιωτάκη με θέμα «Μινωικές φρυκτωρίες: το αρχαιότερο σύστημα επικοινωνίας και άμυνας». Στη συνέχεια, θα υπάρξει ξενάγηση για τους παρευρισκόμενους.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκθέματα και πληροφοριακό υλικό. Αναλυτικότερα:

Για τη μινωική εποχή, θα παρουσιαστεί η δουλειά του Ηρακλειώτη αρχαιολόγου Νίκου Παναγιωτάκη που έγινε στο πλαίσιο του έργου «επιφανειακή έρευνα Πεδιάδας» και θα περιλαμβάνει:

l απεικόνιση του δικτύου φρυκτωριών της γεωγραφικής ενότητας Πεδιάδας

l τρισδιάστατη αναπαράσταση του τρόπου αποστολής και λήψης μηνύματος μέσω των φρυκτωριών

l προβολή σύντομου φιλμ

Για τον 20ό αιώνα θα παρουσιαστούν εκθέματα από το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ στην Αθήνα. Μέσω των εκθεμάτων αυτών θα προβληθεί η εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών κατά τον 20ού αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το τμήμα αυτό της έκθεσης θα περιλαμβάνει

•τηλεφωνικές συσκευές και τεχνολογίες φωνής από τα πρώτα βήματα της τηλεφωνίας ως και σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συσκευή καταγραφής Μορσικών σημάτων, το τηλέτυπο, την τηλεφωνική συσκευή τύπου Graham Bell.

•εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε πραγματικό εργαστήριο τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα παρουσιάζεται στα σχολεία. Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές θα μπορούν να έρθουν σε άμεση επαφή με βασικές αρχές των τηλεπικοινωνιών, να δουν πώς γίνεται η μετάδοση της πληροφορίας, η μετατροπή της φωνής σε ηλεκτρικό σήμα και αντίστροφα κ.ά. Επίσης, θα γίνεται προβολή παρουσίασης που αφορά στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών.

Υπεύθυνος διοργάνωσης της έκθεσης είναι ο Κώστας Παντερής, καθηγητής πληροφορικής του 2ου ΣΕΚ Ηρακλείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Παρασκευή 12 Απριλίου (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:30 – 13:30 και 18:00 – 21:00, Σάββατο: 9:30 – 13:30). Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη.