Η Ευρώπη δαπάνησε δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών της, αλλά μπορεί να έχει χάσει μία ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Σώσαμε τις τράπεζες, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε μία γενιά», δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ότι οι άνθρωποι χάνουν τελείως την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επιλύσει τα προβλήματά τους. Και αν η νεότερη γενιά χάνει την εμπιστοσύνη της, τότε στα μάτια μου η Ευρωπαϊκή Ενωση διατρέχει πραγματικό κίνδυνο».

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι βρέθηκε πρόσφατα σε συζήτηση κατά την οποία ήλθε αντιμέτωπος με μία Ισπανίδα ως προς το θέμα της εγκατάλειψης των νέων στην τύχη τους για να δοθεί προτεραιότητα στην διάσωση των τραπεζών.

Διατύπωσε την εξής ερώτηση: «Δώσατε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για το τραπεζικό σύστημα, πόσα χρήματα έχετε για μένα; Και ποια είναι η απάντησή μου;», είπε. «Αν έχουμε 700 δισεκατομμύρια ευρώ για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να έχουμε το λιγότερο άλλα τόσα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε τη νέα γενιά σε τέτοιες χώρες.

Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις περικοπές, αλλά είμαστε λιγότερο εφευρετικοί όταν πρόκειται για την τόνωση της ανάπτυξης», είπε.

«Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που υπήρξαν ποτέ στις χώρες τους, οι γονείς τους επένδυσαν πολλά χρήματα στην εκπαίδευση των παιδιών τους, έκαναν το σωστό. Και τώρα που είναι έτοιμοι να εργασθούν, η κοινωνία λέει:

Δεν υπάρχει θέση για εσάς. Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά», προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος, ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε ότι είναι αναγκαία η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η διοχέτευση πόρων όπου υπάρχει ανάγκη. Ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα και τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

Εάν ακολουθηθούν οι παραδοσιακές μέθοδοι, η απόφαση λαμβάνεται στις Βρυξέλλες, χρήματα εκταμιεύονται κάπου αλλού, καταρτίζεται ένα πρόγραμμα επένδυσης, τα χρήματα καταβάλλονται στην κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα, στη συνέχεια διανέμονται σε διάφορα υπουργεία και τελικά καταλήγουν σε τοπικές ή περιφερειακές αρχές για να επενδυθούν.

«Μέχρι τότε, έχουμε γεράσει», είπε. «Κατά τη γνώμη μου, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η θέσπιση απευθείας σχέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις τοπικές και περιφερειακές αρχές», είπε ο Μάρτιν Σουλτς.

Εναλλακτικά, έχουμε ένα σύστημα που θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, με αποτέλεσμα τα τεράστια ποσοστά ανεργίας των νέων που εμφανίζονται στην Ελλάδα. «Αυτό αποτελεί απειλή για την κοινωνική συνοχή, και αν η κοινωνική συνοχή σε τέτοιες χώρες αποτύχει, η χώρα εκρήγνυται. Αυτό αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο», είπε.

Για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ευρωζώνη μιλά σε συνέντευξή του στο Der Spiegel ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπου αναλύει την παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί για το ενδεχόμενο επικίνδυνης κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Γηραιά Ήπειρο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Όποιος πιστεύει ότι δεν τίθεται πλέον το αιώνιο ερώτημα περί ειρήνης και πολέμου στην Ευρώπη, μπορεί να πλανάται οικτρά.

Οι δαίμονες δεν έχουν φύγει, απλά κοιμούνται», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και προσθέτει: «Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μία κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί “χάνουν το δρόμο” με “μικρές” σκέψεις εθνικού συμφέροντος.

Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός».

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία για την ήπειρο». Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup χαρακτηρίζει μονόδρομο τις δρομολογηθείσες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν είναι δημοφιλείς, και τονίζει ότι δεν επιτρέπεται να ακολουθεί κανείς λάθος πολιτική από φόβο μήπως δεν επανεκλεγεί.

Τέλος, ο Γιούνκερ δηλώνει ότι θα στηρίξει την Άνγκελα Μέρκελ στον προεκλογικό της αγώνα στη Γερμανία. «Μου το ζήτησαν και έχω πει ήδη ότι θα το κάνω», εκμυστηρεύεται στο γερμανικό περιοδικό.

Την ίδια ώρα αποκλείει πάντως κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το 2009 ήταν διατεθειμένος να αναλάβει, όπως λέει, «αλλά προφανώς ορισμένοι, λίγοι, δεν με ήθελαν», μεταξύ των οποίων ο τότε γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί , αλλά και η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ.

«Γιατί να αναλάβω σήμερα κάτι το οποίο μπορούσα να κάνω ήδη το 2009», διερωτάται ο κ. Γιούνκερ, για να προσθέσει ότι: «για να είμαι ειλικρινής, θα μου ήταν χαζό».