Της Κατερίνας Μυλωνά

Η επικείμενη μετεγκατάσταση του γραφείου του ENISA που βρίσκεται στην Αθήνα, από το Μαρκόπουλο στο Μαρούσι έχει οδηγήσει σε «πόλεμο» ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του υπάρχοντος κτιρίου και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Με επιστολή του στην «Π», ο κ. Κωνσταντίνος Ζυγούρας υποστηρίζει πως η μετεγκατάσταση θα προκαλέσει μία ζημιά αρκετών χιλιάδων ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο.

Αναφέρει πως «από τις 16.09.2009, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μισθώσει για τις ανάγκες του Οργανισμού (ΕΝΙSA) μέσω Ι.Τ.Ε, χώρο γραφείων επιφανείας 535m2 στο Μαρκόπουλο Μεσογείων επί της Οδού Κ. Παπαδημητρίου αρ 33, 4ου ορόφου, ιδιοκτησίας “ ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΟΣ ΧΡ. ΖΥΓΟΥΡΑΣ Α.Ε “ , πλήρως εξοπλισμένο με δαπάνες της εκμισθώτριας εταιρείας με : ( έπιπλα, τηλεφωνικά κέντρα, δίκτυα Η/Υ, γεννήτριες ρεύματος, κ.λ.π.), το οποίο λειτουργεί ως “ Γραφείο Συναντήσεων “ του ENISA».

Προσθέτει, ακόμα, ότι:

«Μετά την πρόσφατη απόφαση των Βρυξελλών, για αναβάθμιση και επέκταση του Οργανισμού, ο ΕNISA, θα χρειασθεί ως υποκατάστημα στην Αθήνα, επιπλέον χώρο από τον ήδη υφιστάμενο στο Μαρκόπουλο ώστε να στεγάσει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό 40 ατόμων περίπου.

Προς το σκοπό αυτό, το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αρμοδιότητας του Αναπληρωτή Υπουργού Κου Σταύρου Καλογιάννη, πρέπει να μισθώσει για το ΝΕΟ Υποκατάστημα κατάλληλα γραφεία για τις ανάγκες του Οργανισμού.

Η εταιρεία μας διαθέτει ΑΜΕΣΑ στο ίδιο ιδιόκτητο κτίριο μας όπου είναι ήδη στεγασμένος ο ENISA, επιπλέον χώρο γραφείων στον υποκείμενο 3ο όροφο, 767m2 πλήρως εξοπλισμένο και διαρρυθμισμένο, με όλες τις προδιαγραφές που είχε θέσει ο ΕΝISA κατά την αρχική μίσθωση 16.09.2009 του 4ου ορόφου και σε πολύ καλή τιμή!

Συγκεκριμένα 1302m2 ή και περισσότερα εάν χρειαστούν με πλήρη εξοπλισμό γραφείων - τηλεφωνικών κέντρων - εγκαταστάσεων δικτύων Η/Υ, υποδομές για λειτουργία γεννήτριας ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π.

Τα γραφεία βρίσκονται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το Σταθμό του METRO Κορωπίου και 7 χιλιόμετρα από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, όπως έχουμε ήδη προαναφέρει».

Ο κ. Ζυγούλας ζητά την παράταση και επέκταση της ήδη υφιστάμενης μίσθωσης με ευνοϊκούς όρους για το ελληνικό Δημόσιο.

Υποστηρίζει, ακόμα, ότι «Έχουμε πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης (Ο Αναπληρωτής Υπουργός Κος Σταύρος Καλογιάννης και ο Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Μανώλης Δασκαλάκης) με ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, χωρίς διαγωνισμούς κ.λ.π. θέλει να μη συνεχίσει την υπάρχουσα μίσθωση και να μισθώσει ακίνητο ΙΔΙΩΝ τετραγωνικών μέτρων και ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ με πολύ μεγαλύτερο μίσθωμα!! από αυτό που καταβάλλεται σήμερα, ή μελλοντικά σε περίπτωση επέκτασης της μίσθωσης».

Τέλος, αναφέρει πως για το θέμα έχουν ενημερωθεί η διοίκηση του οργανισμού και του ΙΤΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η απάντηση του ENISA

Η «Π» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του οργανισμού, κ. Graeme Cooper, ο οποίος τονίζει πως οι όποιες κινήσεις γίνονται πάντα προς όφελος του ENISA ενώ δεν τίθεται θέμα αλλαγής της έδρας από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

Διευκρινίζει πως η μετεγκατάσταση αφορά μόνο σε αλλαγή γραφείου, μία απόφαση που λαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο από τον οργανισμό και την ελληνική κυβέρνηση. «Είναι κατανοητό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης είναι απογοητευμένος αφού έχασε σε μία ανταγωνιστική διαδικασία. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα είναι εκείνη που παρέχει την καλύτερη λύση, σε αξία και εγκαταστάσεις για τον οργανισμό, σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει.

Διευκρινίζει, ακόμα, ότι ο ENISA απασχολεί λιγότερα από 60 άτομα και δεν υπάρχουν σχέδια για αύξηση του προσωπικού του.

«Σύμφωνα με τις συμφωνίες και τις προφορικές συζητήσεις που έχουν γίνει ανάμεσα στον οργανισμό και την ελληνική κυβέρνηση, έχει συμφωνηθεί ότι η έδρα του ENISA θα παραμείνει στο Ηράκλειο και μέρος του επιχειρησιακού του προσωπικού θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

Υποστηρίζει, επίσης, πως η ελληνική κυβέρνηση παρέχει στον οργανισμό ένα γραφείο κοντά στα μέσα μαζικής μεταφοράς που έχει σύνδεση με το αεροδρόμιο και το κέντρο της πόλης ενώ η επιλεγμένη θέση προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης αλλά και σχολικές εγκαταστάσεις. Αναφέρει, ακόμα, ότι ένα γραφείο κοντά στο αεροδρόμιο δεν καλύπτει τις παραπάνω προϋποθέσεις.

Αναφέρει, επίσης, ότι το 2009 η επιλογή δεν έγινε μετά από έρευνα, ενώ τώρα για την επιλογή του νέου γραφείου θα ακολουθηθεί καινούργια διαδικασία. Ο κ. Graeme Cooper τονίζει ότι το 1/3 του οργανισμού θα μετακομίσει στην Αθήνα ενώ η πλειοψηφία θα παραμείνει στο Ηράκλειο, όπως και η έδρα του. Θεωρεί πως ο ιδιοκτήτης κινεί το θέμα για διαφημιστικούς λόγους, τονίζει πως ο ENISA δεν είναι ο μοναδικός οργανισμός στην Ελλάδα.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι το κόστος για την Ελλάδα, που φιλοξενεί τον Οργανισμό, θα είναι τελικά λιγότερο», καταλήγει.