Του Γιάννη Ζωράκη

Βουλιάζει η αγορά, προειδοποιούν οι τοπικοί φορείς

Εκτάκτως την Τρίτη σύσκεψη με τον υπουργό Ανάπτυξης

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και η αγορά βουλιάζει ολοένα και περισσότερο» επισημαίνει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης, για να προσθέσει:

«Πρόκειται την ερχόμενη Τρίτη να εκθέσουμε τις απόψεις μας στον Υπουργό, να ζητήσουμε λύσεις, καθώς και το πλάνο του Υπουργείου.

Η αγορά φαίνεται να οδηγείται σε ένα τέλμα που χρειάζεται δυναμικές παρεμβάσεις, αλλά αν μείνει σʼ αυτά τα επίπεδα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε χωρίς αντίδραση. Θα αντιδράσουμε και μάλιστα έντονα».


«Η αγορά βουλιάζει κι εμείς δεν πρόκειται να πέσουμε αμαχητί».

Αυτό το μήνυμα είναι έτοιμοι να περάσουν προς την κυβέρνηση όλοι οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου, οι οποίοι μεταβαίνουν εκτάκτως στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου να συναντήσουν τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και να του εκθέσουν το σύνολο των υφιστάμενων προβλημάτων.

Στην κορυφή της ατζέντας προς τον Υπουργό, πρόκειται να βρεθούν τα θέματα των τραπεζικών πρακτικών, αλλά και τα γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα και τις τράπεζες. Τόσο οι έμποροι, όσο και οι υπόλοιποι παραγωγικοί φορείς θεωρούν κυρίαρχο πρόβλημα, το θέμα επίλυσης των τραπεζικών πρακτικών, αλλά και της πολύ σημαντικής έλλειψης ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης, πρόκειται να είναι το προτεινόμενο πλάνο των παρεμβάσεων του Υπουργείου. Οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου θεωρούν ότι το Υπουργείο μπορεί και πρέπει να προχωρήσει σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, προκειμένου να βγουν οι επιχειρήσεις από το τέλμα που βιώνουν την τελευταία τριετία τουλάχιστον. Περιμένουν μάλιστα από τον Υπουργό να τους παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο προτάσεων με χρονοδιάγραμμα, προκειμένου να εκτιμήσουν και οι ίδιοι το πώς μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση στην αγορά.

Πέραν των δύο κυρίαρχων θεμάτων οι παραγωγικοί φορείς της πόλης, αναμένεται να συζητήσουν με τον Υπουργό γενικότερα ζητήματα Ανάπτυξης για τη χώρα, που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην εμπορική κι επιχειρηματική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της συνάντησης παράλληλα, αναμένεται να κατατεθούν από το σύνολο των φορέων οι μελέτες που υπάρχουν κι έχουν γίνει, αλλά και η εξειδίκευση τους για το Ηράκλειο και το νομό , προκειμένου ο κ. Χατζηδάκης να έχει πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει και ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς.

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και η αγορά βουλιάζει ολοένα και περισσότερο» επισημαίνει με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μανώλης Κουμαντάκης, για να προσθέσει: «Πρόκειται την ερχόμενη Τρίτη να εκθέσουμε τις απόψεις μας στον Υπουργό, να ζητήσουμε λύσεις, καθώς και το πλάνο του Υπουργείου. Η αγορά φαίνεται να οδηγείται σε ένα τέλμα που χρειάζεται δυναμικές παρεμβάσεις, αλλά αν μείνει σʼ αυτά τα επίπεδα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε χωρίς αντίδραση. Θα αντιδράσουμε και μάλιστα έντονα».

Πολυκατάστημα Outlet

Ακόμα και το πολυκατάστημα που ετοιμάζονταν να ανοίξουν οι έμποροι έχει “παγώσει” η οικονομική κρίση, που μεταθέτει την έναρξη λειτουργίας του σε μέλλοντα χρόνο.

Υπενθυμίζεται πως όλες οι διαδικασίες ήταν έτοιμες για το άνοιγμα του πολυκαταστήματος, είχε βρεθεί ο χώρος λειτουργίας του, ο τρόπος σύστασης της εταιρίας, αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα του.

Το μόνο που απέμενε ωστόσο ήταν η συγκέντρωση του απαιτούμενου μετοχικού κεφαλαίου. Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων ήταν διατεθειμένη να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη δράση, η κρίση και τα καθημερινά διαφοροποιημένα οικονομικά δεδομένα έχουν αποτρέψει πολλούς εμπόρους από το να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Έτσι η έναρξη λειτουργίας του αναβάλλεται, χωρίς να είναι εφικτός ο προσδιορισμός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την άρση των δυσκολιών.

“Υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος, διότι η οικονομική δυσπραγία έχει δημιουργήσει προβλήματα στη συγκέντρωση του μετοχικού κεφαλαίου” αναφέρει ο κ. Κουμαντάκης για να προσθέσει:

“Ο εμπορικός κόσμος δυσκολεύεται αρκετά. Ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να συμμετάσχουν δεν μπορούν”.