
«Ναι» είπε η βρετανική Δικαιοσύνη στο αίτημα των ελληνικών αρχών για έκδοση στην Ελλάδα της πρώην ανακρίτριας Αντωνίας Ηλία, εις βάρος της οποίας εκκρεμούν πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα. Την απόφαση πήρε το τοπικό δικαστήριο της περιοχής Γουέστμινστερ του Λονδίνου.
Η Αντωνία Ηλία κατηγορήθηκε ως η «ιέρεια» παραδικαστικών κυκλωμάτων, που «αμαύρωσαν» την ελληνική Δικαιοσύνη.
Τον Ιούλιο του 2005 και ενώ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της, διέφυγε εκτός Ελλάδας. Συνελήφθη, έξι χρόνια αργότερα στο Λονδίνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παραδοθεί στις ελληνικές αρχές.
Το αποτέλεσμα; Τουλάχιστον ένα από τα δυο σοβαρότερα κακουργήματα που αντιμετωπίζει, αυτό της απάτης, να έχει πλέον υποπέσει σε παραγραφή, καθώς έχει μετατραπεί από κακούργημα σε πλημμέλημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, που είχε καταρτίσει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.
Αυτό σημαίνει πως η πρώην δικαστής, όταν εκδοθεί στην Ελλάδα και δικαστεί για τις πράξεις της, δεν θα της επιβληθεί ποινή για την κατηγορία της απάτης. Πλέον, το μόνο «βαρύ» αδίκημα που αντιμετωπίζει είναι αυτό του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, το οποίο δεν έχει ακόμη παραγραφεί.
Η Αντωνία Ηλία αρνήθηκε την έκδοσή της στην Ελλάδα και έχει αφήσει κατ' επανάληψη αιχμές ότι δέχεται απειλές για τη ζωή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσω του Βρετανού συνηγόρου της, η ίδια διαμηνύει ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για έκδοσή της στην Ελλάδα. Πάντως, πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβεβαιώνουν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της πρώην ανακρίτριας έχει αρχίσει.
Οι ελληνικές αρχές ζητούν την έκδοση της 54χρονης σήμερα Αντωνίας Ηλία στην Ελλάδα προκειμένου να εκτελεστούν σε βάρος της ποινές φυλάκισης 80 μηνών για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος» και της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης», καθώς και πέντε ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης για σειρά κακουργηματικών πράξεων όπως απάτη, δωροδοκία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύσταση συμμορίας, κ.ά.

