Tης Λίλιαν Δαφερμάκη
Προς γενικό μπλακ-άουτ στους δήμους
Απολύουν και τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου

Με μια νέα επιθετική παρέμβασή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κλιμακώνει κατακόρυφα την κόντρα με τους εργαζόμενους στους δήμους, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, διαγράφονται από τη λίστα της απογραφής όλοι οι ΙΔΑΧ Δ.Ε. των οποίων οι Υπηρεσίες δεν έχουν αποστείλει στοιχεία.
Ο ίδιος καταγγέλλει ευθέως ότι «στην ουσία με αυτό τον τρόπο οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι οδηγούνται κατευθείαν σε απόλυση» και τονίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργείου είναι casus beli για τους εργαζόμενους. Ο κ. Μπαλασόπουλος σημειώνει με νόημα ότι «δεν θα περάσει η τρομοκρατία της τρικομματικής κυβέρνησης και η φασιστική νοοτροπία Μανιτάκη”.
Μετά την εξέλιξη αυτή η ΠΟΕ ΟΤΑ έχει συγκαλέσει σήμερα εκτάκτως την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας, ενώ το γενικό κλίμα που επικρατεί είναι ότι από σήμερα ξεκινά γενικό μπλακ-άουτ στους δήμους.
Γιατί φτάσαμε ως εδώ
Η απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προχωρήσει με επιθετικό τρόπο στις απολύσεις δεκάδων εργαζομένων στους δήμους της χώρας, δρομολογήθηκε μετά την άρνηση της Ενίαιας Αρχής Πληρωμών να μην καταβάλει τους μισθούς στους συγκεκριμένους υπαλλήλους όπως ζητούσε ο Α. Μανιτάκης.
Όπως είναι γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα πληρώθηκε κανονικά το σύνολο των εργαζομένων αορίστου χρόνου, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν να γίνουν εξαιρέσεις και να μπλοκάρει η μισθοδοσία σε όσους εμπίπτουν στο νόμο περί διαθεσιμότητας.
Με μια οργισμένη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΟΕ- ΟΤΑ αργά το απόγευμα, καταγγέλλει ευθέως ότι οι «πράξεις αυτές παραπέμπουν σε ενέργειες και εκβιασμούς μαφίας», κατηγορώντας «το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (κατεδάφισης του Δημοσίου) ότι προχώρησε στην διαγραφή των εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Δ.Ε. Διοικητικού - Οικονομικού κ.λπ. σε όλο το Δημόσιο και τους Ο.Τ.Α. από τη λίστα δεδομένων της απογραφής.
Τους απολύει με ένα delete σήμερα τα ξημερώματα από όλους τους φορείς που εμπίπτουν στις διατάξεις του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού Νόμου τους». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ο εκβιασμός τους στόχο έχει να μπλοκάρει το σύστημα πληρωμής στη μισθοδοσία από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (Ε.Α.Π.) και να εξαναγκάσουν τους φορείς (δημάρχους κ.λπ.) να υπογράψουν διαπιστωτικές πράξεις απόλυσης ώστε να πληρωθούν έστω μετά από μήνες με το 75 % που προβλέπει η διαθεσιμότητα”.
Καζάνι που βράζει
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν κλιμακώσει το μέγεθος των αντιδράσεων στο δήμο Ηρακλείου, όπου το κλίμα που επικρατεί στους εργαζόμενους είναι βαρύ. Όπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι καταλήψεις θα συνεχιστούν έως και την Παρασκευή. Το Σαββατοκύριακο οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντα τους, ενώ Δευτέρα και Τρίτη έχει προγραμματιστεί 48ωρη απεργία των εργαζομένων του κλάδου και την Τετάρτη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Ωστόσο στελέχη των εργαζομένων από τη Λότζια υποστηρίζουν ότι ο τρόπος που το υπουργείο διαχειρίζεται το όλο θέμα, θα φτάσει στα άκρα την κατάσταση καθώς γίνονται σκέψεις γενικού μπλακ άουτ των δημοτικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των πλέον «ευαίσθητων» υπηρεσιών των δήμων όπως οι παιδικοί σταθμοί, και η αποκομιδή απορριμμάτων, ΧΥΤΑ….
Οι εργαζόμενοι ζητούν τη συμπαράσταση και την κατανόηση του κόσμου στο δίκαιο αγώνα τους ξεκαθαρίζοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλουν δεν έχει συντεχνιακό χαρακτήρα, αλλά βαθιά κοινωνικό, καθώς εάν οι δήμοι αποδεκατιστούν από το προσωπικό που απολύεται, μπαίνουμε πια σε μια τροχιά ιδιωτικοποιήσεων, των δημοτικών υπηρεσιών, που θα σηματοδοτήσει και την αύξηση των δημοτικών τελών που θα μετακυληθούν στους δημότες.
Πάμε για γενικό κλείσιμο της Λότζια και όλων των δήμων
“Θα νεκρώσουν όλες τις υπηρεσίες του δήμου. Μας οδηγούν στα άκρα”, τονίζει με δηλώσεις του στην “Π” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη Λότζια Ευτύχης Σαρτζετάκης, ο οποίος καταγγέλλει μεθοδολογία μαφίας και βαθιά αντιδημοκρατικές συμπεριφορές στην πολιτική του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Το υπουργείο απολύει με ένα delete σήμερα τα ξημερώματα τους εργαζόμενους που εμπίπτουν στις διατάξεις του κατάπτυστου και αντισυνταγματικού νόμου τους.
Ο ίδιος σημειώνει ότι σήμερα το πρωί έχει συγκληθεί σύσκεψη όλων των εργαζομένων στη Λότζια που θα αναμένουν τις αποφάσεις της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ για να ξεκινήσουν αμέσως οι κινητοποιήσεις. “Είναι ένας αγώνας ζωής και επιβίωσης και θέλουμε την κοινωνία μαζί μας”, καταλήγει.
Στο μεταξύ σήμερα στις 11 το πρωί οι δήμαρχοι της χώρας πραγματοποιούν διαδήλωση στο κέντρο, και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή του μέτρου της εποπτείας.