“Τζίφος” τα συμβόλαια με Ουκρανούς και Ρώσους για εξαγωγές τοπικών προϊόντων

“Μπούμερανγκ” γύρισε για την Περιφέρεια η διοργάνωση


Σε show για λόγους σκοπιμότητας κατέληξαν όπως φαίνεται σε μεγάλο βαθμό οι περίφημες διμερείς επαφές μεταξύ επιχειρηματιών του νησιού από τη μια πλευρά και επικεφαλής επιχειρήσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας από την άλλη, με αντικείμενο την εξαγωγή τροφίμων και ποτών.

Οι εξαγωγείς της Κρήτης ακόμα διερωτώνται για την ουσία του θέματος και ζητούν με γραπτό αίτημα τους συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Προειδοποιούν μάλιστα ότι εάν δεν τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια δεν θα λαμβάνουν μέρος σε ανάλογες συναντήσεις που πιθανόν να γίνουν στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έγιναν διμερείς συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών της Κρήτης, της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ Κρητικών και Ουκρανών επιχειρηματιών δεν κλείστηκαν συμφωνίες, αν και είχαν προηγηθεί επαφές αρκετούς μήνες πριν καθώς και ταξίδια στην Ουκρανία. Το χειμώνα προγραμματίζεται να γίνει ακόμα ένα ταξίδι. Τον Ιούνιο και στη συνέχεια Οκτώβριο έγιναν συναντήσεις και μεταξύ Κρητικών και Ρώσων επιχειρηματιών. Πράγματι, στη συνάντηση του Οκτωβρίου είχαν υπογραφεί συμβόλαια κατά την Περιφέρεια ύψους 20 εκατ. ευρώ παρουσία δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε γνωστό ξενοδοχείο.

«Οι επιχειρήσεις με τις οποίες υπεγράφησαν τα συμβόλαια αυτά είχαν προεπιλεγχθεί από τις συναντήσεις του Ιουνίου. Τον Οκτώβριο όμως δεν υπεγράφησαν νέα συμβόλαια» υπογραμμίζει μιλώντας στην «Π» ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Γιώργος Ανδρεαδάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση του Οκτωβρίου με τους Ρώσους πήραν μέρος εκπρόσωποι δεκάδων επιχειρήσεων της Κρήτης. Οι διμερείς επαφές διήρκησαν μάλιστα δύο ημέρες. «Οι συναντήσεις έγιναν αποκλειστικά με ένα Ρώσο εισαγωγέα και τις υπαλλήλους του γραφείου του. Ο συγκεκριμένος εισαγωγέας εμφανιζόταν να έχει επαφές με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της Ρωσίας, σχολιάζει ο κ. Ανδρεαδάκης και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων δεν ήταν απαραίτητο να υπογραφούν τα συμβόλαια. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως τουλάχιστον ανταλλάζεις τις κάρτες σου για να συνεχίσεις τις επαφές με τους ξένους επιχειρηματίες. Σας πληροφορώ λοιπόν, λέει με έμφαση ο κ. Ανδρεαδάκης, ότι δεν πήραμε έστω και μία κάρτα από έναν Ρώσο! Τι be to be επαφές ήταν αυτές, δεν μπορώ να καταλάβω». Ο κ. Ανδρεαδάκης λέει ότι ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης έχει ήδη ζητήσει εγγράφως συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη κ. Βρέντζου για να συζητήσουν το θέμα. «Εμείς, ως Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης δεν πρόκειται να καλέσουμε τα μέλη μας άλλη φορά σε διμερείς επαφές, εάν δεν βεβαιωθούμε ότι οι συναντήσεις θα είναι ουσίας και όχι…show» καταλήγει ο κ. Ανδρεαδάκης. Ο ίδιος που είναι και πρόεδρος του συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης σχολιάζει ακόμα ότι ο επιχειρηματίας της Ρωσίας με τον οποίο οι Κρητικοί είχαν επαφές είναι αντιπρόσωπος μεγάλης εταιρείας λαδιού με έδρα εκτός Κρήτης!

Ανάλογα είναι τα σχόλια και άλλων επιχειρηματιών του κλάδου όπως του κ. Ρασούλη η επιχείρηση του οποίου κάνει εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου εδώ και χρόνια σε 30 χώρες.

«Βασικό κριτήριο για εμάς είναι η αξιοπιστία των επιχειρήσεων του εξωτερικού που καλούμαστε να συνεργαστούμε. Αν η Περιφέρεια Κρήτης δεν μας διασφαλίζει αυτό το κριτήριο δεν θα πάρουμε μέρος άλλη φορά σε ανάλογες συναντήσεις. Χάνουμε το χρόνο μας και επιβαρυνόμαστε με έξοδα» τονίζει ο κ. Ρασούλης.

Εξαγωγές μετ’ εμποδίων….

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα που προκαλεί η απίστευτη γραφειοκρατία έρχονται οι επικεφαλής των επιχειρήσεων που έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για την εξαγωγή τροφίμων στη Ρωσία. Όπως λέει στην «Π» στέλεχος μίας από αυτές τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει πρόβλημα με τον επιχειρηματία της Ρωσίας αλλά με το ελληνικό δημόσιο. «Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν πράγματι το ελληνικό κράτος θέλει να κάνουμε εξαγωγές ή επιδίωξη του είναι η κατάρρευση….» σχολίασε χαρακτη

ριστικά.