Ισως να είμαστε κοντά στην έξοδο από το τούνελ

Μακάρι να βγουν αληθινά τα σενάρια για την έγκαιρη εκταμίευση (και μάλιστα εφάπαξ) των δόσεων που “κάνει να παίρνει” η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Αν αυτό συμβεί και επισημοποιηθεί στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι μια έστω αμιδρή ακτίδα φωτός αρχίζει να διαφαίνεται στο βάθος του τούνελ της ελληνικής κρίσης.

Αν τα 44 δισ. που οφείλονται στην Ελλάδα (συνολικά) δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αποπληρωμή των χρεών του κράτους σε ιδιώτες και την στήριξη με ρευστό της πραγματικής οικονομίας, τότε θα μπορέσει να υπάρξει αισιοδοξία ανάκαμψης έστω κάτω από το βαρύ τίμημα που έχει πληρώσει (και θα πληρώνει στο μέλλον) ο ελληνικός λαός.

Ηδη πάντως το μήνυμα που περνούν προς τα έξω τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι “η Ελλάδα σώθηκε από την χρεοκοπία” είναι σημαντικό!

ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ

Καταλαβαίνω απολύτως την οργή όσων μπήκαν “από το παράθυρο” στο Δημόσιο και τώρα απολύονται.

Περισσότερο καταλαβαίνω και συμπάσχω όμως με το 1,5 εκατ. του ιδιωτικού τομέα που είναι ήδη άνεργοι πληρώνοντας την χρεοκοπία του Δημοσίου που για χρόνια βόλευε τα “δικά μας παιδιά”.

Ολα τα νομίσματα άλλωστε έχουν δύο όψεις...

ΤΟ ΛΑΘΟΣ

Το είπε χθες ο Μιχελογιαννάκης ανακοινώνοντας τη συνεργασία του με τον ΣΥΡΙΖΑ πως ήταν λάθος που πήγε με την ΔΗΜΑΡ.

“Συναντήθηκα”, είπε, “με τον κ. Τσίπρα και του είπα ότι μετά το μνημόνιο 3 και τον προϋπολογισμό η κατάσταση θα φτάσει στην πλήρη εξαθλίωση. Θα είμαι ανεξάρτητος και θα συνεργάζομαι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα νομοσχέδια. Θέλω να κατέβω στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από μένα”, πρόσθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου.

Η ΚΟΝΤΡΑ

Την άποψή του πως η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μαζί με την Τρόικα είναι λανθασμένη επανέλαβε ο καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει προς όφελός της την κόντρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Ευρώπη για να πετύχει το κούρεμα του ελληνικού χρέους και επανέλαβε πως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν θα πρέπει να καταγραφεί στο ελληνικό χρέος.

«Το ελληνικό χρέος θα κουρευτεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ζητούμενο είναι αυτό να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας» σημείωσε και συμπλήρωσε πως αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική η Ελλάδα θα γίνει ένα νέο Κόσοβο.

Η ΑΣΥΛΙΑ

Άρθηκε χθες η ασυλία του βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νταβλούρου.

Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που είχε δεχτεί από Λιμενάρχη, για μία υπόθεση μεταναστών στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες ο τότε αστυνομικός διευθυντής Νταβλούρος, πίεζε τους μάρτυρες να πουν ότι για το κύκλωμα διακίνησης ευθύνεται και ο λιμενάρχης.

Τ’ ΑΚΟΥΣΑΝ

Τ’ άκουσαν χθες στην Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ οι Βουδούρης και Μουτσινάς.

Μετά την τοποθέτηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του κ. Βουδούρη και των κ.κ. Μαργαρίτη και Χατζησωκράτη.

Ο κ. Μαργαρίτης στην τοποθέτησή του κάλεσε «αυτούς που δεν ξέρουν, να μάθουν από αυτούς που ξέρουν». Αμέσως αντέδρασε ο κ. Βουδούρης, λέγοντάς του, σε ειρωνικό ύφος: «Παράδωσέ μου τότε εσύ ένα σεμινάριο». Και συνέχισε, απευθυνόμενος και πάλι στον κ. Μαργαρίτη, αποκαλώντας τον «κεντρώο». Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Μαργαρίτη: «Εσύ είσαι παρέα της οικογένειας ΓΑΠ».

Δριμεία κριτική στο πρόσωπο του κ. Βουδούρη άσκησε επίσης ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης. Ο στενός συνεργάτης του κ. Φώτη Κουβέλη επί μακρόν μιλούσε για τον «βουλευτή της Β’ Αθήνας, ο οποίος δεν σέβεται τη συλλογικότητα».

Η απάντηση του κ. Βουδούρη ήρθε λίγο μετά: «Θα παρεξηγηθείς με αυτά που λες, γιατί είσαι αναπληρωματικός μου στη Β’ Αθήνας».

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Με επιστολή που κατέθεσαν χθες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, 16 βουλευτές ζητούν τη διοργάνωση έκθεσης στο χώρο του Κοινοβουλίου για την επέτειο των εκατό (100) χρόνων της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια και θα είναι στη διάθεση των μαθητών αλλά και των πολιτών που επισκέπτονται τη Βουλή.

Η Κρήτη και η ιστορία της ενώνει και αυτό είναι ένα επιπλέον μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής.

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ

Νέο «χτύπημα» από τον διαγραφέντα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο οποίος επισημαίνει ότι η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος βρίσκεται υπό ομηρία και αφήνει σαφείς αιχμές κατά του προέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου και των ενεργειών του.

Ο Μάρκος Μπόλαρης, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα σχολιάζει με τρόπο δηκτικό τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος και στέλνει μηνύματα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τη διαγραφή του.

Επισημαίνει ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι τιμάριο ούτε εμιράτο» και κάνει λόγο για διαγραφές χωρίς να τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος.

Ο κόσμος χάνεται και αυτοί χτενίζονται...

ΤΟ... ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ

«Το παλεύουμε να πάρουμε 44 δισ. ευρώ μια και έξω. Δεν έχει κλειδώσει ακόμη», ανέφερε ο Γ. Στουρνάρας όταν ρωτήθηκε χθες βράδυ για το δημοσίευμα της Bild, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία επιθυμεί να ενοποιήσει το ποσό για την Ελλάδα σε μια καταβολή που θα υπερβαίνει τα 44 δισ. ευρώ.

Αντε να... λαδώσει το.. ρουλεμάν της μηχανής...

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Γαλλία και Γερμανία στοχεύουν σε πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

ΣΤΟ CNN

Διεθνή διάσκεψη (ανάλογη αυτής που έλυσε κάποτε το πρόβλημα της Γερμανίας) για το χρέος της χώρας ζήτησε χθες μιλώντας στο CNN ο Αλ. Τσίπρας.

“Δεν θέλουμε”, είπε, “να πιει ο ελληνικός λαός το κώνειο”.

ΕΡΧΕΤΑΙ

Ερχεται και ο “εκκλησιαστικός Καπποδίστριας”.

Εδώ να δείτε ανατροπές που θα γίνουν. Κάθε νομός και μια Μητρόπολη!

Ο ΚΑΒΓΑΣ

Από τον Ιούλιο είχε ξεσπάσει ο πρώτος καβγάς στην τρόικα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τότε ο Τόμσεν (του ΔΝΤ) είπε στους άλλους ότι “διαλύεται έτσι που πάμε ό,τι έχουμε φτιάξει”.

Ελπίζω να μην τους εκπαραθυρώσουν τώρα οι Ευρωπαίοι από την τρόικα...

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ

Ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, παραδέχεται στο τελευταίο βιβλίο του ότι μετανιώνει ακόμη το ότι δεν οδήγησε τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι επικρίνοντας ταυτόχρονα το ρόλο της Δύσης.

Χαρακτηρίζει λάθος του το ότι δεν επωφελήθηκε η πολιτική ηγεσία την στήριξη του λαού και, δεύτερον, ότι καθυστέρησε να μεταρρυθμίσει το ΚΚΣΕ και τη Σοβιετική Ένωση.

«Λυπάμαι πάντα γιατί δεν κατάφερα να οδηγήσω το σκάφος, στο τιμόνι του οποίου βρισκόμουν, σε καλό λιμάνι», γράφει ο 81χρονος σήμερα Γκορμπατσόφ στα απομνημονεύματά του, ένα βιβλίο 600 σελίδων που τιτλοφορείται «Πρόσωπο με πρόσωπο με τον εαυτό μου».

Προσθέτει ότι «αισθάνομαι ένοχος επειδή είχα μεγάλη ευθύνη τόσο απέναντι στη Σοβιετική Ένωση όσο και στη διεθνή πολιτική».

ΤΟΝ “ΚΑΡΦΩΣΕ”

Αιχμές κατά υφυπουργού της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου άφησε στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης ο οποίος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης προσπάθειας συγχώνευσης της Ολυμπιακής και της Aegean και όταν είχε απορριφθεί η πρώτη αίτηση, η Επιτροπή έδωσε εντολή να γίνει έλεγχος στα στοιχεία των εταιρειών για την κατανομή των δρομολογίων.

Ο κ.Κυριτσάκης τόνισε ότι «ο τότε Υφυπουργός έσπευσε να το πει ο ίδιος ότι θα γίνει έλεγχος με αποτέλεσμα όταν πήγαμε στις εταιρείες να βρούμε τα συρτάρια άδεια!»

«Η μόνιμη παράκληση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης είναι κύριοι μην μου καίτε τις υποθέσεις» κατέληξε ο κ. Κυριτσάκης.

Βουλευτές μέλη της Επιτροπής λίγο αργότερα είπαν στους δημοσιογράφους ότι είδαν πίσω από τη συγκεκριμένη αναφορά τον τότε υφυπουργό Νίκο Σηφουνάκη.