Επιτείνεται η διάλυση του ΠΑΣΟΚ

Με τη μικρότερη Κ.Ο. από το 1974


Επιτείνονται και μετά τις τελευταίες εξελίξεις τα φαινόμενα διάλυσης στο ΠΑΣΟΚ το οποίο μετά και την αποχώρηση του Μίμη Ανδρουλάκη, μένει πλέον με 26 βουλευτές. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, μετά τις εκλογές του 1974 όταν και εξέλεξε 13 βουλευτές με ποσοστό 13,5% η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος που βρέθηκε στην εξουσία για πάνω από 20 χρόνια έχει τόσους λίγους βουλευτές.

Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 1977 έλαβε ποσοστό 25,3%, εξέλεξε 92 βουλευτές και γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου και κυρίαρχο σύνθημα την «Αλλαγή» κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 48,07% και εκλέγει 173 βουλευτές.

Εφυγε ο Μίμης

Για την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί ενημέρωσε χθες, με επιστολή του, τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β' περιφέρεια Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στην επιστολή του, «έχουν μεσολαβήσει ένα σωρό συμβάντα που μου επιβάλλουν να δώσω στη γνωστή σε όλους και σεβαστή πολιτική αυτονομία μου στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τυπικό χαρακτήρα». Πιστεύω, προσθέτει, «πως σαν ανεξάρτητος βουλευτής από "κοντά" και σε γόνιμη "απόσταση" προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης θα συμβάλλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας».

Απάντηση με ειρωνία

στον Λοβέρδο

Στο μεταξύ, με μια απαξιωτική επιστολή απαντάει ο Γιάννης Μανιάτης γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον Ανδρέα Λοβέρδο και στο αίτημά του να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα. Η απάντηση από τον κ. Λοβέρδο δεν άργησε να έρθει. Ο κ. Μανιάτης στην ουσία ειρωνεύεται το ενδιαφέρον του κ. Λοβέρδου για τα εσωκομματικά, αρνείται εμμέσως την σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας και τον καλεί να καταθέσει τις όποιες απόψεις του στον προσυνεδριακό διάλογο. Το πλήρες κείμενο της επιστολής Μανιάτη έχει ως εξής:

“Αγαπητέ Ανδρέα,

Χαιρόμαστε για την απόφασή σου να επανέλθεις στις συλλογικές διαδικασίες και δράσεις της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Η Κ.Ο. της παρούσας βουλευτικής περιόδου λειτουργεί με απόλυτα συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο και αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τη Βουλή και την Κυβέρνηση. Συλλογικά, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία και ο τρόπος συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Κορυφαία βέβαια απόφαση της Κ.Ο. ήταν αυτή που καθόρισε τη στάση μας στην χθεσινή καταλυτική ψηφοφορία. Αυτή η συλλογική και δημοκρατική λειτουργία της Κ.Ο. συνεχίζεται όλον τον καιρό που εσύ δεν μετέχεις στις διαδικασίες της. Έχουμε τώρα ενώπιόν μας τη συζήτηση του Προϋπολογισμού που αρχίζει σήμερα.

Παράλληλα, όπως γνωρίζεις, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη συγκληθεί το συντακτικό συνέδριο της παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις σου θα είναι πολύ χρήσιμες για την προσυνεδριακή και τη συνεδριακή διαδικασία.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Μανιάτης».

Πάντως, λίγη ώρα αργότερα ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Εγώ την επιστολή την έστειλα στον Βενιζέλο, όχι στο Μανιάτη».

Αηδόνης υπέρ του Λοβέρδου

Υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου τάσσεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρηστος Αηδόνης. Σε ανάρτησή του στο Facebook υπενθυμίζοντας την τοποθέτηση που έκανε στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ο κ. Αηδόνης σημειώνει πως «δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι στο κέλυφος του δικού μας μικρόκοσμου και να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε».

«Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ επεσήμανα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε το πεδίο της αδράνειας που νομοτελειακά μας οδηγεί στην καθίζηση. οτι δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι στο κέλυφος του δικού μας μικρόκοσμου και να παριστάνουμε οτι δεν συμβαίνει τίποτε και οτι κανένας δεν έχει δικαίωμα με την σιωπή του να ανεχθεί μια πορεία συντριβής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η παράταξη συρρικνώνεται και είναι ώρες ευθύνης. Οσοι ξαφνικά σήμερα ανακαλύπτουν οτι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ διασφαλιζεται με την συμμετοχή του σε μια τρικομματική κυβέρνηση απλά εξαντλούν και τα τελευταία αποθέματα ανοχής του δημοκρατικού κόσμου» συνεχίζει ο βουλευτής και καταλήγει: «Και ακόμη όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει απεριόριστος χρόνος για να εξαντλήθουμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για την ανασύσταση της παράταξης απλά γίνονται συνεργοί στην πορεία της παρακμής». Η Ιπποκράτους πάντως σκληραίνει τη στάση της έναντι των διαγραφέντων. Για τον Κώστα Σκανδαλίδη συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου έλεγαν το πρωί ότι δε μπορεί να είναι πλέον πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ. «Οι βουλευτές εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι και εκτός ΠΑΣΟΚ», είναι το μήνυμα που στέλνουν. «Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο συνέδριο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα εγγραφής σε κάποια τοπική», προσθέτουν!

Σε ό,τι αφορά στον Μίμη Ανδρουλάκη οι επιτελείς της Ιπποκράτους εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την υπεύθυνη στάση που κράτησε στη χθεσινή ψηφοφορία και την ελπίδα ότι θα επιχειρήσει να παίξει συνθετικό ρόλο με τις δυνάμεις που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και όχι με τις δυνάμεις της οπισθοφυλακής.

Τέλος, για τον ανασχηματισμό οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι δεν τους απασχολεί το θέμα και ότι αυτό που προέχει είναι η διαπραγμάτευση για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος αν και όλα δείχνουν ότι ο κ. Βενιζέλος (ανάλογα και με τις εξελίξεις) θα είναι ένας από τους αντιπροέδρους της επόμενης κυβέρνησης.