Του Γιάννη Ζωράκη

Πολλαπλά θέματα γύρω από την εφηβεία, αλλά και τους καθημερινούς «κινδύνους» για εφήβους τέθηκαν στο επιστημονικό τραπέζι διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του 24ου Παγκρητίου Παιδιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το Σαββατοκύριακο.

Με ιδιαίτερα πλούσια θεματική, αλλά και αρκετά ενδιαφέρον τρόπο προσέγγισης, το συνέδριο ασχολήθηκε με τους εφήβους διεξοδικά και αρκετά προσεκτικά.

Θέματα όπως η σεξουαλικότητα των εφήβων και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η ασφαλής χρήση του διαδικτύου, η πρόληψη, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η ακμή απασχόλησαν μεταξύ άλλων τους Συνέδρους στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, το οποίο είχε τεράστια απήχηση.

Και τις δύο ημέρες τόσο η Λότζια όσο και η αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ήταν κατάμεστες, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται κυρίως στις παράλληλες εκδηλώσεις του Σαββάτου, αλλά και στην ομιλία περί σεξουαλικότητας του καθηγητή Θάνου Ασκητή.

«Κατά γενική ομολογία υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, αλλά και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» αναφέρει με δηλώσεις της στην «Π» η πρόεδρος της Παγκρήτιας Παιδιατρικής Εταιρίας κ. Μαριάννα Σπανάκη Μπαρμπουνάκη για να προσθέσει:

«Εκτός των ιδιαίτερα ενδιαφερόντων διαλέξεων απ’ όλους τους ομιλητές, έγινε κατανοητό πως στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουμε υποχρέωση όλοι να προλάβουμε πράγματα. Η πρόληψη έχει ουσία, ειδικότερα στην εφηβική ηλικία και όχι η θεραπεία. Πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά και τους εφήβους για να προλάβουμε».

Εκδηλώσεις Σαββάτου

Τεράστια ήταν η απήχηση που είχαν στο κοινό οι εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου και πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στο αίθριο της Λότζια.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων υπήρχαν θεματικά περίπτερα, όπου πραγματοποιούνταν σεμινάρια πρώτων βοηθειών, σεμινάρια ασφαλούς οδήγησης και χρήσης κράνους, ενημερωτικά φυλλάδια για το αλκοόλ, ενώ γινόταν και ενημέρωση για το εμβόλιο του καρκίνου του τραχήλου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων παράλληλα παρουσιάστηκε το παραμύθι της 6χρονης Άννας, το οποίο σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε παζάρι έργων τέχνης, τα οποία όπως και τα αντίτυπα του βιβλίου που ήταν προσφορά της Τυποκρέτα, εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από μιάμιση ώρα.

Ήδη οι προπαραγγελίες για το βιβλίο της μικρής Άννας που στοιχίζει μόλις 5 ευρώ, τα έσοδα του οποίου διατίθενται στην εντατική Παίδων του ΠΑΓΝΗ, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, όπως κάθε προσδοκία ξεπέρασε και η ανταπόκριση του κόσμου και η ευαισθησία του στα θέματα εφήβων και παιδιών.