Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Ένα καινοτόμο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στους στάβλους που θα μειώσει το κόστος παραγωγής του γάλακτος και θα αναβαθμίσει την ποιότητα του προϊόντος εισηγείται με την πτυχιακή εργασία του ο Γιώργος Φιολιτάκης. Ήταν η εργασία που του «έδωσε» το πτυχίο της σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Κρήτης και παράλληλα το «διαβατήριο» στην αγορά εργασίας.

Οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, οι κτηνοτρόφοι, χαρακτήρισαν ρεαλιστική τη μελέτη. Στην ουσία ο Γιώργος Φιολιτάκης έκανε εφαρμοσμένη έρευνα.

Ο Γ. Φιολιτάκης, σπουδαστής του ΤΕΙ σε τμήμα με καθηγητή το Νίκο Σηφάκη έκανε την πρακτική του σε γνωστή εταιρεία. Εκεί ο Γ. Φιολιτάκης αντιλήφθηκε την ανάγκη της εξεύρεσης χαμηλότερου κόστους λύσης για την ενεργειακή κάλυψη των στάβλων. Μια λύση όμως που να σέβεται το περιβάλλον.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φιολιτάκης, οι περισσότεροι στάβλοι της Κρήτης βρίσκονται στα όρη. Εκεί δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και οι περισσότεροι στάβλοι καλύπτονται ενεργειακά από τη χρήση γεννητριών πετρελαίου.

Μία «λύση» ανάγκης καθώς το κόστος της ήταν (το χειμώνα του 2011) περίπου 20 ευρώ/24ωρο για μία στάνη με 500 αιγοπρόβατα και επιβαρύνει το περιβάλλον. Να σημειωθεί ότι πολλοί κτηνοτρόφοι δεν τολμούν να βάλουν ψύκτες γάλακτος στις πρίζες διότι το κόστος θα πολλαπλασιαστεί. Αξίζει ακόμα να επισημανθεί ότι το κόστος σύνδεσης με το ηλεκτρικό ρεύμα της ΔΕΗ σε αυτούς τους απομακρυσμένους στάβλους είναι απαγορευτικό.

Ήλιος, αέρας και λίγο πετρέλαιο

Στην ουσία ο κ. Φιολιτάκης προτείνει ένα τριπλό σύστημα παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ανεμογεννήτριες και πετρέλαιο. Κι αυτό, με στόχο την ελαχιστοποίηση της χρήσης του πετρελαίου, το οποίο θα καταναλώνεται μόνο τις ημέρες με άπνοια και συννεφιά. Επισημαίνεται ότι σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Κρήτης η ηλιοφάνεια επιτρέπει την ευρύτατη αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί και η αιολική ενέργεια, δεδομένου ότι οι πιο πολλοί στάβλοι βρίσκονται σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο. Με λίγα λόγια, μόνο τις ημέρες της άπνοιας με εξαιρετικά χαμηλή ηλιοφάνεια, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν οι γεννήτριες με τη χρήση πετρελαίου.

Κι όταν γίνεται η ταυτόχρονη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, λειτουργεί ηλεκτρονικό σύστημα διαχωρισμού των δύο μορφών. Παράλληλα τίθεται σε λειτουργία ένα συγκρότημα μπαταριών που τροφοδοτεί το όλο σύστημα με σταθερή ισχύ.

Κι όπως λέει ο κ. Φιολιτάκης με τη μέθοδο αυτή ελαχιστοποιείται η χρήση ενέργειας από τη γεννήτρια πετρελαίου.

Αυτονόητο είναι ότι εκτός από τα αμιγώς οικονομικά οφέλη, θα υπάρξουν και ποιοτικά, καθώς σε όλους τους στάβλους που θα εγκατασταθεί το συγκεκριμένο τριπλό σύστημα είναι δυνατόν να τοποθετηθούν ψύκτες γάλακτος.

Κόστος

Όπως πάντα, το «αγκάθι» είναι το κόστος που ανέρχεται (με τις τρέχουσες τιμές) στα 60.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Φιολιτάκη η συγκεκριμένη επένδυση είναι βιώσιμη μόνο όταν τα ζώα είναι περισσότερα από 350. «Είναι απαραίτητη η επιδότηση αυτής της επένδυσης» σχολιάζει ο κ. Φιολιτάκης. Ο ίδιος προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους υποψήφιους επενδυτές να εντάξουν τη συγκεκριμένη επένδυση σε κοινοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ). Αν για παράδειγμα μέσω ΕΣΠΑ καταβαλλόταν το 60% της δαπάνης, μέσω δανεισμού το 20% και από τα ίδια κεφάλαια των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων ποσοστό 20%, τότε θα ήταν ρεαλιστικό να αναπτυχθούν αυτού του είδους επενδύσεις. Όπως μάλιστα σχολιάζουν ενδιαφερόμενοι κτηνοτρόφοι, από τα κέρδη που χάνουν καθώς εργάζονται σε πρωτόγονες συνθήκες, είναι δυνατόν να εξοικονομηθούν τα ποσά για την απόσβεση της συγκεκριμένης πρωτοποριακής επένδυσης που «θα τους λύσει τα χέρια».

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων νομού Ηρακλείου έχει χαρακτηρίσει τη μελέτη ως άκρως ενδιαφέρουσα.

Η μελέτη είναι ένα τεύχος 58 σελίδων με χάρτες- σχεδιαγράμματα -αναλυτικά τεχνικά και οικονομικά στοιχεία. Ο σύλλογος των κτηνοτρόφων ενημερώνει αυτή την περίοδο τα μέλη του για τη συγκεκριμένη μελέτη και αν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον θα προκαλέσει ημερίδα ώστε να παρουσιαστεί βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία.