Νόστιμες συνταγές με ζυμαρικά προτείνει η γνωστή Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.
Ταλιατέλες με λουκάνινα, μανιτάρια και ντομάτα, παστίτσιο με λαχανικά και μακαρόνια με σκόρδο και καυτερή πιπεριά.
Ταλιατέλες με λουκάνικα,
μανιτάρια και ντομάτα
Υλικά
1 πακέτο ταλιατέλες (500 γραμ.)¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι
1 πράσο
10 μεγάλα ασπρομανίταρα
4 χωριάτικα λουκάνικα
Μισό φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 συσκευασία ντοματάκια πομοντόρια αποφλοιωμένα
1 κλαδάκι φασκόμηλο Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βουτάμε τα λουκάνικα σε νερό που βράζει για 2’.
Βγάζουμε το περίβλημα από τα λουκάνικα (δηλαδή το εντεράκι τους) και τα ψιλοκόβουμε. Τα σοτάρουμε σε φαρδιά κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πράσο σε λεπτές φέτες (μόνο το λευκό μέρος). Μόλις μαραθούν ελαφρά προσθέτουμε τα μανιτάρια.
Αφήνουμε να σοταριστούν και αυτά και τα σβήνουμε με το κρασί ξύνοντας με σπάτουλα την κατσαρόλα να ντεγλασάρει.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το φασκόμηλο και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά. Χωρίς να τα σουρώσουμε τα παίρνουμε με πιρούνα (να στάζουν) και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.
Ανακατεύουμε και βράζουμε για 1-2’. Σερβίρουμε αμέσως.
Προαιρετικά τρίβουμε ώριμη παρμεζάνα.
Σκορδομαρκάρονα
με καυτερή πιπερίτσα
Υλικά
500 γραμμ. σπαγγέτι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3-4 καυτερές πιπερίτσες
1 κ.σ. πάπρικα
2 κ.σ. μαϊντανό
Εκτέλεση
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα.
2. Σοτάρουμε για 2’, έως ότου απελευθερωθούν τα αρώματα του σκόρδου. Προσοχή, να μην πάρει χρώμα! Προσθέτουμε την πάπρικα και το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 2΄ λιγότερο απ’ όσο πρέπει. Κρατάμε 1 φλιτζ. από το νερό τους, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά, προσθέτοντας λίγο από το νερό των ζυμαρικών, για 2΄. Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένο τυρί.
Παστίτσιο με λαχανικά
Υλικά
12 φύλλα λαζάνια
3 χρωματιστές πιπεριές (όχι πράσινες)
2 μελιτζάνες
2 κολοκυθάκια
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 2½ φλ. τσαγιού κασέρι (ή ρεγκάτο ή γραβιέρα)
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Για την κρέμα: 3 κ.σ. βούτυρο
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. αλεύρι (γεμάτες)
750 ml φρέσκο γάλα χλιαρό
1/2 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κιλό ντομάτες τριμμένες ή ψιλοκομμένες
1 σκελίδα σκόρδο
¼ φλ. ελαιόλαδο
Aλάτι
Πιπέρι
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Για τα λαχανικά: Κόβουμε σε μικρά καρέ τις μελιτζάνες, τις πιπεριές και τα κολοκύθια. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 15’.
Για τη σάλτσα ντομάτας: Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 10’.
Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο πράσο για 5’, να μαραθεί. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Το αφήνουμε να ψηθεί για 2’. Λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύοντας αφήνουμε την κρέμα να δέσει για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι. Αλατοπιπερώνουμε.
Σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος στρώνουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Απλώνουμε μία στρώση λαζάνια. Προσθέτουμε μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Κάνουμε μία στρώση με το 1/3 των λαχανικών. Αναμειγνύουμε τη γραβιέρα και το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε με το 1/3 αυτών. Κάνουμε δεύτερη στρώση λαζάνια. Καλύπτουμε με μία κουταλιά σάλτσα ντομάτας. Στρώνουμε μία στρώση λαχανικών και τα μισά τριμμένα τυριά. Κάνουμε τρίτη στρώση λαζάνια. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ντομάτα, τα υπόλοιπα λαχανικά και τυριά. Τέλος, καλύπτουμε με την κρέμα.
Ψήνουμε το παστίτσιο για περίπου 35’-40’, να ροδίσει ελαφρά, στους 200 οC.