Eπιμέλεια Άννα Κωνσταντουλάκη

Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει η συγκινητική ιστορία του Καπιτάν, ενός γερμανικού ποιμενικού από την πόλη Βίλλα Κάρλος Παζ της Αργεντινής, που επέλεξε να παραμείνει κοντά στο αγαπημένο του αφεντικό, ακόμα κι όταν εκείνο έφυγε από τη ζωή, πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

Η σύζυγος του νεκρού ιδιοκτήτη του Καπιτάν είπε ότι ο σκύλος εξαφανίστηκε από το σπίτι τους αμέσως μετά τον θάνατο του συζύγου της. Η ίδια αλλά και ο γιος της τον έψαξαν παντού αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έφτασαν να πιστεύουν ότι σκοτώθηκε από κάποιο αυτοκίνητο ή ότι κάποιος τον βρήκε στους δρόμους και τον πήρε σπίτι του. Αλλά όταν πήγε να επισκεφτεί τον σύζυγό της στο νεκροταφείο, την περίμενε μια μεγάλη έκπληξη! Ο Καπιτάν ήταν εκεί, δίπλα στον τάφο του συζύγου της. Αυτό που δεν μπορούσε να εξηγήσει ήταν πώς κατάφερε να εντοπίσει το σωστό τάφο, μέσα σε ένα τεράστιο χώρο γεμάτο τάφους.

Η απίστευτη ιστορία του Καπιτάν ξεκίνησε το 2005, όταν ο Μιγκέλ Γκούζμαν έφερε ένα μικρό κουταβάκι σπίτι, ως δώρο για το γιο του, Νταμιάν. Στο σύντομο χρονικό διάστημα που πέρασαν μαζί, το κουτάβι ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Μιγκέλ. Στις 24 Μαρτίου του 2006, ο Μιγκέλ έφυγε από τη ζωή, αλλά προφανώς ο Καπιτάν δεν είχε σκοπό να αφήσει κανέναν να του πάρει τον καλύτερο του φίλο του μακριά, ούτε καν τον θάνατο.

Έφυγε από το σπίτι του, με κάποιο τρόπο κατάφερε να βρει τον τάφο του Μιγκέλ στο νεκροταφείο του χωριού, και αποφάσισε ότι τίποτα δεν επρόκειτο να τους χωρίσει ποτέ ξανά. Παρά το γεγονός ότι και η Βερόνικα, η γυναίκα του Μιγκέλ, και ο Νταμιάν, ο γιος του, προσπάθησαν να τον πάρουν μαζί τους στο σπίτι ο Καπιτάν επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, τους έδωσε να καταλάβουν ότι αυτό που θέλει είναι να μείνει για πάντα δίπλα στον ιδιοκτήτη του.

Ο Χέκτορ Βατσέκα, ο διαχειριστής του νεκροταφείου της πόλης δήλωσε στον Τύπο ότι ο Καπιτάν έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό όλων των επιστατών του νεκροταφείου, οι οποίοι τον ταΐζουν καθημερινά και φροντίζουν να κάνει τα εμβόλια του στην ώρα τους. Ο Χέκτορ τελείωσε την φράση του λέγοντας ότι αισθάνεται ότι αυτό το καταπληκτικό σκυλί διδάσκει τους ανθρώπους ένα πολύτιμο μάθημα. Ένα μάθημα αγάπης και αφοσίωσης.