Στο Δήμο Μοιρών και ειδικά στην περιοχή της Πόμποιας, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί κανένα εργοστάσιο επεξεργασίας της βιομάζας, εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυτή είναι η καταλληλότερη λύση.

Αυτό επισημαίνει ο δήμαρχος κ.Παναγιώτης Σφακιανάκης με δηλώσεις του στην «Π», ο οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι αυτό δε σημαίνει ότι εμφανίζεται αρνητικός και απορρίπτει τη σχετική πρόταση η οποία προωθείται απο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά όπως βεβαιώνει αυτή θα τεθεί προς υλοποίηση με την προϋπόθεση ότι θα τεκμηριωθεί επιστημονικά και θα διασφαλιστούν απόλυτα τα συμφέροντα της περιοχής και των κατοίκων.

Ωστόσο όπως σημειώνει ο δήμαρχος, ο ίδιος έχει υπόψιν του άλλες επιστημονικές έρευνες και μελέτες οι οποίες δείχνουν, και άλλες εναλλακτικές λύσεις και επιλογές, οι οποίες είναι περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, και εφόσον διασφαλίζουν περισσότερο αυτές τις προϋποθέσεις, είναι αυτονόητο ότι θα τις αντιμετωπίσουμε περισσότερο θετικά, και είναι απολύτως λογικό ότι είμαστε πιο κοντά σ’ αυτές. Σε κάθε περίπτωση η όποια επιλογή τελικά προωθηθεί είναι βέβαιο ότι, θα αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης και επαρκούς επιστημονικής έρευνας και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΟΜΑΡΧΗ

Στο υπό σχεδιασμό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας αναμεμιγμένης με κατσιγάρους και με αφορμή σχετικό σχόλιο αναφέρεται με επιστολή του στην “Π” ο νομάρχης Ηρακλείου κ. Σαρρής.

Στην επιστολή αναφέρεται:

“Κύριε διευθυντή,

Στο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας, της 3ης Δεκεμβρίου 2003 και στη στήλη “Χθες - Σήμερα - Αύριο” δημοσιεύεται σχόλιο συντάκτη σας με προφανή πρόθεση την απαξίωση της πρωτοβουλίας της Ν. Α. Ηρακλείου για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας αναμεμιγμένη με κατσίγαρους.

Η προσπάθεια αυτή, εκτός όλων των άλλων ωφελημάτων, είναι η μοναδική παρέμβαση προστασίας του περιβάλλοντος από τα υγρά απόβλητα (κατσίγαροι) των 510 περίπου ελαιοτριβείων που λειτουργούν στο νομό Ηρακλείου, με τα γνωστά δυσμενή αποτελέσματα καταστροφής της πανίδας και της χλωρίδας, την αφόρητη δυσοσμία, αλλά και τον κυριότερο άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης του χρυσοφόρου προϊόντος του λαδιού, με την πιθανή ανάπτυξη διοξινών σε αυτό, εαν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα.

Ο συντάκτης σας παρουσιάζει απόψεις παρελθοντολογώντας.

Η αποτυχία ενός παρεμφερούς εγχειρήματος στο παρελθόν για δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, δεν μας αφορά καθότι τόσο η χωροθέτηση του έργου σε χορτολιβαδική έκταση και όχι σε γη υψηλής παραγωγικότητας αλλά και αυτή η νέα τεχνολογία που εισάγεται δεν έχει καμία σχέση με την παλιά.

Επιπροσθέτως, η νέα τεχνολογία προβλέπει την ραγδαία απομείωση των ποσοτήτων κατσιγάρων που σήμερα απορρίπτονται χύδην στους χειμάρρους και στα ποτάμια μετά από επεξεργασία ως καύσιμη ύλη, γεγονός που αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την δημιουργία ενός τέτοιου εργοστασίου, το οποίο πέρα από τα οποιαδήποτε έσοδα που θα προσδώσει, προστατεύει το περιβάλλον και αυτό το ίδιο το προϊόν του λαδιού.

Ο συντάκτης επίσης διόγκωσε υπέρμετρα τις ελάχιστες αντιδράσεις ενός μόνο ατόμου για την κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου, ενώ ο γενικός προβληματισμός που αναπτύχθηκε στην επίμαχη σύσκεψη στις Μοίρες ήταν “ναι” καταρχήν στην επένδυση, μετά όμως από αναλυτική ενημέρωση του κοινού για την εισαγόμενη νέα τεχνολογία.

Η πολιτική βούληση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την ίδρυση και λειτουργία του εργοστασίου είναι δεδομένη και έχει εκφραστεί επίσημα με ομόφωνη απόφασή του.

Ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου αυτού είναι μακρύς.

Οι επιμέρους φάσεις είναι οι εξής:

• Σύσταση επενδυτικού φορέα

• Γνωμοδότηση της Pυθμιστικής Αρχής Eνέργειας (ΡΑΕ)

• Υποβολή πλήρους φακέλου στο υπουργείο Ανάπτυξης για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο για επιδότηση με ποσοστό 40%

Οι παραπάνω διαδικασίες περιλαμβάνουν:

1. Εγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων

2. Εγκριση αδείας εγκαταστάσεως και

3. Εγκριση μελέτης βιωσιμότητας του ως άνω εργοστασίου.

Οταν και μόνον όταν περάσουμε επιτυχώς όλα τα στάδια θα υλοποιήσουμε αυτό το έργο.

Είμαστε απόλυτα αισιόδοξοι ότι η πρωτοβουλία μας αυτή θα στεφθεί από επιτυχία.

Οσο δε για το θέμα της ενημέρωσης των κατοίκων της Μεσαράς για τη νέα τεχνολογία που θα εισαχθεί στο υπό ίδρυση εργοστάσιο, η πρόσφατη σύσκεψη στις Μοίρες ήταν ένα από τα στάδια ενημέρωσης, θα ακολουθήσει δε μετά τις 15 Δεκεμβρίου ειδική ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μοιρών, με την συμμετοχή του νομάρχη, ειδικών επιστημόνων και κάθε ενδιαφερομένου.

Αρα, τα βήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, είναι υπεύθυνα, μελετημένα και σοβαρά, με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος των πολιτών του νομού Ηρακλείου. Στην προσπάθειά μας αυτή, χρειαζόμαστε την συμπαράσταση της έγκριτης εφημερίδας σας, η οποία πρωταγωνιστεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια του νομού μας”.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ “Π”

Επί της επιστολής του κου νομάρχη, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Πάγια θέση της εφημερίδας μας στη διάρκεια του μισού και πλέον αιώνα ζωής της είναι να στηρίζει και μάλιστα με αποφασιστικότητα και σταθερότητα κάθε πρωτοβουλία που βοηθά την τοπική ανάπτυξη, αρκεί να υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός και κυρίως η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Σ’ αυτές τις αρχές ήταν εναρμονισμένο και το προχθεσινό σχετικό σχόλιο το οποίο κατέγραφε το κλίμα που επικράτησε στην προχθεσινή σύσκεψη με την συμμετοχή και του κλιμακίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Μακριά από μας λοιπόν, κάθε πρόθεση απαξίωσης της πρωτοβουλίας του νομάρχη για την οποία άλλωστε εκφράστηκαν και εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο από βουλευτές όσο και από εκπροσώπους των τοπικών φορέων οι οποίες μάλιστα εκφράζονται δημοσίως.

Οσο για το δημόσιο συμφέρον που επικαλείται ο νομάρχης, θα συμφωνήσει ασφαλώς πως δεν ορίζεται αυτό από ένα μόνο πρόσωπο.