Φαίνεται πως η υποκρισία και ο τσαρλατανισμός δεν έχουν το όριό τους σ’ αυτό τον τόπο. Αλλιώς πώς, δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς σώφρων άνθρωπος τα όσα συμβαίνουν στον ένα ή τον άλλο τομέα, ασφαλώς και στο θέμα, σ’ ένα μείζον θέμα, όπως είναι (και έτσι έπρεπε να αντιμετωπίζεται αν είμασταν σοβαροί) αυτό του σχεδιασμού ενός νέου αεροδρομίου.

Και δεν είναι μόνο η ύποπτη εν πολλοίς εμπλοκή στο θέμα αυτό ανθρώπων άσχετων ή και... αγράμματων οι οποίοι εμφανίζονται να σχεδιάζουν ή ακόμα και να... υπαγορεύουν στην επίσημη Πολιτεία, στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες τί και πώς να το κάνουν. Καλά όλα αυτά. Αποτελούν θα έλεγε κανείς τις γραφικές φιγούρες μιας θολής εποχής στην οποία ο καθένας μπορεί να είναι ταυτόχρονα γιατρός, μηχανικός, πολεοδόμος, αεροπόρος αλλά και δικαστής και εισαγγελέας, πολύ δε περισσότερο αν οι “πάτρωνές” του τον έχουν μ’ ένα “μαρκούτσι” που έχει συνδεθεί με ό,τι πιο αποχαυνωτικό έχει γεννήσει η σύγχρονη (θολή) εποχή μας.

Αυτοί όλοι τη δουλειά τους κάνουν...

Η Πολιτεία όμως και οι αρμόδιοι φορείς και εκφραστές της τί κάνουν;

Αλήθεια σε ποιό άλλο κράτος της Ευρώπης η υπόθεση δημιουργίας ενός τέτοιας εμβέλειας αναπτυξιακού έργου, όπως είναι ένα νέο αεροδρόμιο από το οποίο εξαρτάται τα μέγιστα η οικονομία και άρα η ζωή ενός τόπου, θα εσυζητείτο κατ’ αρχήν από τον αρμόδιο υπουργό σε μια “μυστική” σύσκεψη με τη συμμετοχή άσχετων και αναρμόδιων ανθρώπων;

Σε ποιό άλλο κράτος της Ευρώπης και ποιοί σοβαροί πολιτικοί θα δεχόταν την “εν μια νυκτί” αναστροφή όλων των σχεδιασμών και θα αποφάσιζαν ρίχνοντας πότε... ντόρτια και πότε... εξάρες, να ξαναρχίσουμε από την αρχή;

Είμαστε σοβαροί κύριοι; Ετσι λειτουργεί ένα κράτος κι έτσι σχεδιάζει το μέλλον του; Ετσι προγραμματίζεται η ανάπτυξη ενός τόπου και έτσι δεσμεύουμε τις επόμενες γενιές; Ετσι θέλουμε να συναγωνιστούμε τις άλλες (ανταγωνίστριες) χώρες ή έτσι κοροϊδεύετε τον κόσμο;

Δεν είναι ούτε της ώρας αλλά ούτε στις προθέσεις μας να εξιστορήσουμε το τί προηγήθηκε για να φτάσουμε στο σημείο ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός να έχει εξαγγείλει δυο φορές τη δημιουργία του “λοξού διαδρόμου” στο αεροδρόμιο Ηρακλείου. Ούτε έχει σημασία ποιοί από τους σημερινούς βουλευτές κατέθεταν τη μια ερώτηση μετά την άλλη, θέλοντας να ελέγξουν τους αρμόδιους (κατά καιρούς) υπουργούς γιατί καθυστερούσαν τη δημοπράτηση του “λοξού”. Ισως και ο πρωθυπουργός αλλά και οι βουλευτές να είχαν το... άγχος των ψηφοφόρων. Τους καταλαβαίνουμε όλους!

Σημασία σήμερα έχει ένα και μόνο θέμα:

Εχει ανάγκη η Κρήτη, ο νομός από ένα νέο αεροδρόμιο; Πρέπει σήμερα να πούμε πως ό,τι σχεδιάζαμε μέχρι χθες “πήγε στράφι;” Να το πούμε! Να το πουν όμως οι ειδικοί! Να υπάρξει ένας σοβαρός και σε βάθος προβληματισμός με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και με σχεδιασμό που θα καλύπτει τα επόμενα (τουλάχιστον) 100 χρόνια.

Αυτός ο προβληματισμός και αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει στην εξεύρεση λύσης σχετικά με τον τόπο που αυτό θα γίνει και το τί κίνητρα και σε ποιούς θα δοθούν.

Ενα νέο αεροδρόμιο με τις προδιαγραφές του μέλλοντος δεν είναι... παράγκα για να στήνεται και στη συνέχεια να μεταφέρεται όπου δεν φυσάει ο... νοτιάς. Ούτε και πρέπει να γίνει το επίκεντρο της όποιας αντιπαράθεσης.

Αν υπάρξει μελέτη και οι ειδικοί αποφανθούν ότι αυτό επιβάλλεται να γίνει στο Καστέλι ή όπου αλλού, καλώς! Οσο όμως η πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση αφήνεται στους χειρισμούς ανίδεων και καιροσκόπων τότε θα εκτιθέμεθα χάνοντας και τα τελευταία υπολείμματα της σοβαρότητας που μπορεί να έχει ένα κράτος.

Εμείς με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, με καθαρή ματιά απέναντι στους αναγνώστες και το λαό της Κρήτης, καλούμε τους πάντες και κυρίως την Πολιτεία να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα το θέμα. Να σχεδιάσουν υπεύθυνα και να αποφασίσουν.

Αρκετά πια έχει πληρώσει ο τόπος τα πειράματα.