Επειδή λίγοι γνωρίζουμε ποια είναι τα δικαιώματα, αλλά και οι υποχρεώσεις μας, όσον αφορά τους τετράποδους φίλους μας στην παραλία, είναι ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την νομοθεσία.

Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η παρουσία σκύλων στις οργανωμένες παραλίες, στις οποίες ανήκουν οι παραλίες του ΕΟΤ και όσες είναι επί πληρωμή. Άρα στην Κρήτη, όπου δεν υπάρχουν τέτοιες παραλίες, μπορείτε να έχετε τον τετράποδο φίλο σας σχεδόν σε όλες τις παραλίες, χωρίς να έχει το δικαίωμα κάποιος να σας συμμορφώσει.

Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003, ο σκύλος μπορεί να μας ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους – άρα και παραλίες - αρκεί να είναι δεμένος, να μαζεύονται οι ακαθαρσίες του και να υπάρχει το βιβλιάριο υγείας του για να αποδειχτεί ότι είναι εμβολιασμένος σε περίπτωση ελέγχου.

Επίσης, ο νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων και το λούσιμο αυτών σε χώρους λουομένων (?50- ?150 πρόστιμο). Ωστόσο, η εγκύκλιος Μ.Φ. 3111.10/1/93/20-05-93 της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας του ΥΠΕΝ διευκρινίζει πως η παραπάνω απαγόρευση δεν περιλαμβάνει απομακρυσμένες τοποθεσίες ακόμα κι αν εκεί συχνάζουν λουόμενοι.