Του Θάνου Περβολαράκη

Για περισσότερο από δύο ώρες κατέθετε στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου ο 52χρονος κρεοπώλης από τον Προφήτη Ηλία, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε τον 34χρονο Πρίαμο Ξυδάκη και τον 64χρονο Μ. Σταυρούλακη την περασμένη Κυριακή το βράδυ στο κέντρο του Προφήτη Ηλία.

Ο 52χρονος ο οποίος μεταφέρθηκε χθες το πρωί υπό άκρα μυστικότητα και με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης από το νοσοκομείο Ρεθύμνου στο Ηράκλειο για να απολογηθεί, κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Μάλιστα, ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας ανέφερε χθες ότι ήταν αίτημα του πελάτη του να προφυλακιστεί, αναγνωρίζοντας το μέγεθος της διπλής τραγωδίας.

Όπως δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, πριν την αιματοχυσία που οδήγησε στο θάνατο τον 34χρονο Ξυδάκη και τον 64χρονο Σταυρούλακη προηγήθηκε ένοπλη συμπλοκή, και ο πελάτης του πυροβολήθηκε πρώτος στα πόδια από τον 34χρονο Ξυδάκη.

«Η θέση του πελάτη μου είναι ότι ο ίδιος ήταν στο κρεοπωλείο του. Το θύμα που ήταν και υπεύθυνο για τη γιορτή του κλήδoνα, έφυγε από τη γιορτή μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν και αντάλλαξαν ύβρεις. Ο 34χρονος πήγε στο κρεοπωλείο με ένα λοστό και προσπάθησε να τον χτυπήσει. Ο πελάτης μου υποστηρίζει ότι έχει πυροβοληθεί από το θύμα στα πόδια και προηγουμένως είχε δει τον γιο του να τραυματίζεται από τον 34χρονο. Νόμιζε ότι το παιδί του είναι σκοτωμένο και πυροβόλησε με την καραμπίνα που είχε στο αυτοκίνητό του και την πήραν από αυτό, μια μόνο φορά. Από τη διασπορά των σκαγιών σκοτώθηκε ο άτυχος 64χρονος Σταυρούλακης και ο 34χρονος Ξυδάκης» είπε.

Ο κ. Κουγιας αμφισβήτησε τον αυτόπτη μάρτυρα που κατέθεσε ότι ο 52χρονος κρεοπώλης αυτοπυροβολήθηκε στα πόδια και πως ο Ξυδάκης δεν οπλοφορούσε. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για το νεαρό αυτόπτη μάρτυρα, λέγοντας «πως πρόκειται για το παιδί για όλα τα θελήματα και για 10 ευρώ καταθέτει ό,τι θες».

Ακόμη ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε και την ιατροδικαστική εξέταση του καθηγητή ιατροδικαστικής Μανόλη Μιχαλοδημητράκη, ο οποίος είχε δηλώσει μετά που εξέτασε το άψυχο κορμί του Π. Ξυδάκη πως πρόκειται για εκτέλεση. Ο γνωστός ποινικολόγος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δικογραφία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, την οποία και χαρακτήρισε ελλιπέστατη.

«Είναι πρωτοφανές στη δικογραφία να μην υπάρχει έκθεση αυτοψίας, σχεδιάγραμμα, ιατροδικαστικές εκθέσεις» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο πελάτης του ζήτησε να επανακληθεί για απολογία μόλις ολοκληρωθούν οι βαλιστικές εξετάσεις και η ιατροδικαστική έκθεση.

Οσο για τους συγγενείς του 52χρονου που κατηγορούνται ότι άνοιξαν πυρ προς το αυτοκίνητο του πατέρα του θύματος, ο κ. Κουγιας εξέφρασε την άποψη ότι θα αθωωθούν πανηγυρικά. Να σημειωθεί ότι ο γιος του 52χρονου κρεοπώλη, ο οποίος επίσης κατηγορείται για άμεση συνεργία στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση θα απολογηθεί ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα. Ο 52χρονος μετά την απολογία του επέστρεψε στο νοσοκομείο για να συνεχιστεί η νοσηλεία του.

Την ίδια ώρα συνοδεία αστυνομικών συγγενείς του 52χρονου πήγαν στο χωριό και αφού έβαλαν λουκέτο στο κρεοπωλείο του κατηγορούμενου, μάζεψαν και όσα μπορούσαν από τα υπάρχοντα του από το σπίτι της οικογένειας στον Προφήτη Ηλία.