Στο μηχανισμό στήριξης χωρίς μνημόνιο η Ισπανία

Την θέση ότι το σχέδιο παρέμβασης υπέρ των ισπανικών τραπεζών ήταν μία νίκη του ευρώ και ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανση της οικονομίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, που υπογράμμισε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά τις τράπεζες και δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις.

«Ας δούμε συνολικά ότι έγινε χτες» υπογράμμισε ζητώντας «να μην χαθούμε σε λεπτομέρειες». Τόνισε χαρακτηριστικά πώς «ό,τι έγινε ήταν μέρος συνολικότερου σχεδίου για την θεραπεία της οικονομίας».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται για πακέτο διάσωσης (όπως το χαρακτηρίζει σύσσωμος ο ισπανικός Τύπος), ο Ραχόι ξεκαθάρισε ότι πρόκειται περί δανείου και μόνο που δεν θα έχει μακροοικονομικές επιπτώσεις, όπως στο έλλειμμα. Δεν πρόκειται για σχέδιο διάσωσης όπως σε άλλες χώρες, είπε.

Σε άλλη ερώτηση υπογράμμισε ότι αυτός άσκησε πίεση στους ευρωπαίους εταίρους του, και όχι το αντίθετο, για να εξασφαλίσει τη βοήθεια για τον τραπεζικό τομέα.«Κάναμε

το μάθημά μας»Ο Μαριάνο Ραχόι αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα τριών αξόνων που είχε παρουσιάσει μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας τον Δεκέμβριο.

Το πρόγραμμα βασιζόταν πρώτον στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης και των περιφερικών κυβερνήσεων· δεύτερον σε δομικές μεταρρυθμίσεις για ευελιξία και ανταγωνιστικότητα με την αλλαγή στην αγορά εργασίας· τρίτον στην αύξηση θέσεων εργασίας με την αναδόμηση της οικονομίας.

«Ό,τι έγινε χτες [Σάββατο] έγινε μέσα σε αυτό το πλαίσιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πώς «κάναμε το μάθημα μας»· διαφορετικά θα επρόκειτο για παρέμβαση και όχι το άνοιγμα γραμμών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τη ρευστότητα.

«Κερδίσαμε την αξιοπιστία των εταίρων μας» και η απόδειξη ήταν η συνάντηση του Eurogroup, είπε. Η απόφαση μας δίνει ένα «μαξιλαράκι, μιαν ασφάλεια» και στέλνει ισχυρό και καθαρό μήνυμα.

Το μέλλον του ευρώ και η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος κέρδισαν, συνέχισε. Κέρδισε η δυνατότητα ροής δανείων σε οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ΜΜΕ και οι περιφερειακές κυβερνήσεις, πρόσθεσε.

Θα συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση του οικονομικού συστήματος, υποσχέθηκε.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τέλος τους Ισπανούς που καταλαβαίνουν τις «δύσκολες αλλά αναπόφευκτες αποφάσεις που παίρνουμε» και μίλησε για παραδειγματική συμπεριφορά «μέσα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε», όπως παραδέχτηκε.

Περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη στήριξη σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα για όλους, κατέληξε.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφώνησαν το Σάββατο να δανειοδοτήσουν τις ισπανικές τράπεζες με επαρκές ποσό, που μπορεί να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι ακριβείς όροι δεν έχουν διευκρινιστεί ενώ ούτε το ποσό που θα απαιτηθεί δεν είναι για την ώρα σαφές, καθώς εκκρεμούν τα αποτελέσματα των stress test για τις τράπεζες.